Обратно

1 унция златен австралийски лунар година на Петела 2005

1 унция
24 карата
Австралия


Монетата е част от световноизвестната хронологична златна колекция Австралийска лунна серия I (1996 – 2007 г.), посветена на китайския лунен календар. Произведена е от австралийския монетен двор Perth Mint. Като всяка златна монета от серията, тя е изсечена еднократно, в лимитиран тираж и следва 12-годишния цикъл на календарa.


Основна информация

  • 99.99% чисто злато (24 карата)
  • Номинална стойност: 100 австралийски долара
  • Лимитиран тираж: 19 729 монети
  • Нов дизайн на основния мотив на всеки 12 години
  • Мат-гланц ефект и богата детайлност на изображението
  • Индивидуална защитна пластмасова капсула
  • Законно платежно средство
  • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
  • С инвестиционна и колекционерска стойност
  • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: кралица Елизабет II, текст “ELIZABETH II”, текст “AUSTRALIA”, номинална стойност, инициали “IRB” на дизайнера Иън Ранк-Бродли, създал изображението на кралицата.

Обратната страна (реверс) показва петел стоящ на скала, кукуригайки на фона на изгряващото слънце. От дясната му страна е китайският символ за „петел“. От лявата страна е годината на изсичане, а под него са теглото и чистотата на монетата.

Символика

Китайският лунен календар е изпълнен с дългогодишна традиция и силна символика. Той следва 12-годишен цикъл и чества различно животно през всяка една от годините: мишка, бик, тигър, заек, дракон, змия, кон, овца, маймуна, петел, куче и прасе. Китайците вярват, че животните оказват дълбоко въздействие върху личността.

Знака на годината на Петела носят родените през 1921 г., 1933 г., 1945 г., 1957 г., 1969 г., 1981 г., 1993 г., 2005 г., 2017 г. Тези хора са дисциплинирани, отговорни и много практични. Имат остър и бърз ум, гениални са във всяка област, свързана с анализиране. Общуват по прям, честен и убедителен начин. Изключително ефективни са в работата си. Имат усет за финансовите въпроси и се грижат за парите си умело. Не обичат да ги критикуват, нуждаят се да бъдат забелязвани и да им се възхищават. Притежават жив и цветист характер. Не се колебаят да изкажат на глас мислите си. Родените в годината на Петела имат силно развито чувство за хумор.

Производител

Perth Mint е световно отличен монетен двор и рафинерия на благородни метали. Намира се е в град Пърт, Западна Австралия. Основан е през 1896 г. от Кралския монетен двор на Великобритания. Perth Mint произвежда едни от най-качествените и купувани инвестиционни монети: Австралийското златно кенгуру, златните и сребърни Австралийските лунни серии, сребърните Коала и Кукабура. Монетният двор е член на Лондонската асоциация на пазара на благородни метали (The London Bullion Market Association, LBMA) – организация, която създава и развива международни стандарти за анализ, качество и търговия на злато и сребро.


Защо да поръчате онлайн

Доставка до всяка точка на страната
Богата гама продукти, винаги в наличност
Дискретна и бърза доставка
Застраховка на пратката