Обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни
Добавете ценово известие
Създайте нов price bot
+ -
Създайте нов price bot
Обобщение на price bot

Можете да отмените price bot по всяко време и нямате финансови задължения, когато направи автоматична поръчка.

20 френски франка златна монета Наполеон III с лавров венец

Доставка до 3 седмици
Tavex има удоволствието да представи една европейска класика, небезизвестната френски златна монета 20 франка Наполеон III. С ... виж още
Продаваме Купуваме Спред
831,00 лв.
806,00 лв. 3.01%
до офис на Еконт - 3,50 лв.
до адрес - 5,25 лв.
с инкасо автомобил - 60,00 лв.
Скрий
Безплатна доставка с Еконт при поръчки със злато над 1000 лв.
Виж още
Снимките са за илюстративни цели. Различните продукти могат да имат и индивидуални допустими отклонения от перфектния им вид.

Въведение

Tavex има удоволствието да представи една европейска класика, небезизвестната френски златна монета 20 франка Наполеон III. С богата история от повече от 600 години, златната монета от 20 франка припомня знаменитото минало на Франция като една от великите сили на 19-ти и 20-ти век. Стандартизирани и оторизирани от самия Наполеон Бонапарт, 20-те франка са най-ценената и търсена златна монета на Франция. В продължение на повече от век френските 20 франка демонстрират перфектна еднородност и точност и така благоприятстват развитието на световната търговия и стават основата на първия паричен съюз на Европа. С повече от 500 милиона отсечени монети от началото на 19 век досега, днес тези монети са едни от най-ликвидните и широко признати класически златни монети на европейския пазар. Символ на епохата на индустриален, културен и социален напредък във Франция, златната монета от 20 франка Наполеон III се предлага с достъпно тегло, което я прави подходяща за колекционерски артикул, подарък или материална инвестиция в злато.

Защо да купите?

 • Златните монети от 20 франка Наполеон III са отличителни френски монети. Монетата от 20 франка Наполеон III е най-известната монета на Франция, а също и една от най-добре познатите златни монети в Европа.  
 • Златните монети от 20 франка Наполеон III са пари. Френските златни монети от 20 франка са освободени от данък добавена стойност и поради това се приемат в цяла Европа както от търговци на кюлчета, така и от инвеститори.  
 • Златните монети от 20 франка Наполеон III са ликвидни.  С повече от 500 милиона броя, отсечени от началото на 19 век, френските златни монети от 20 франка имат силна ликвидност и гарантиран пазар.  
 • Златните монети от 20 франка Наполеон III са основата на първия паричен съюз в Европа. Френските златни монети от 20 франка са послужили като основа на Латинския валутен съюз - първият голям валутен съюз в Европа.  
 • Златните монети от 20 франка Наполеон III са отличен начин да разнообразите портфейла си. Ниската корелация на златото с други финансови активи позволява за златните монети от 20 франка Наполеон III да служат като хеджиращ инструмент срещу пазарния риск.  
 • Златните монети от 20 франка Наполеон III са еквивалент на спестявания. Златните монети от 20 франка са идеален избор за всеки, който търси възможност за дългосрочни спестявания и който оценява сигурността и стабилността на притежаването на физически златни монети.

Покупката на злато носи нисък риск и поддържа инвестициите Ви

Цената на златото е нараснала през годините, което го прави подходящо за поддържане или увеличаване на инвестицията.

 • Стойност на продукта (1 бр.)
  831,00 лв.
 • Цена при обратно изкупуване
  806,00 лв.
 • Вашият риск сега
  25,00 лв.

Факт: цената на златото в BGN е нараснала 123.47% през последните 10 години. Най-ниската цена е била 1774,89 BGN/oz, а най-високата 4471,41 BGN/oz. Текущата цена на световния пазар е 4197,61 BGN/oz.

История

Произходът на френския златен франк  

Завладяващата история на златния франк започва през 14-ти век по време на Стогодишната война. Това е поредица от военни конфликти между Франция и Великобритания, а по време на битката при Поатие във Франция през 1356 г. френският крал Жан II е заловен от английските си врагове. Англичаните изискват откуп от три милиона златни монети за френския крал. След като условията са договорени, крал Жан е освободен и завръщането му от плен се увековечава с въвеждането на златна монета „franc à cheval“, което означава „свободен на кон“ и препраща към краля, възседнал коня си и галопиращ към свободата. Въпреки че новият златен франк се използва в търговията в цяла Франция, неговата еднородност често е била обект на преоценка. Това се променя, когато Наполеон Бонапарт идва на власт в началото на 19-ти век. 

Френската златна монета от 20 франка е стандартизирана от Наполеон Бонапарт 

Считан за един от най-великите военни лидери в света, Наполеон Бонапарт като далновиден политик успява в края на Френската революция да се наложи като Първи консул в новото френско правителство. Твърд привърженик на златото, той въвежда стандартизацията на златния наполеон през 1803 г. Новата монета първоначално се отсича с номинал 20 и 40 франка. По-късно се въвеждат и отсичат по различно време номиналите от 5, 10, 50 и 100 франка, но най-популярната и следователно най-многобройната остава златната монета от 20 франка. Златната монета от 20 франка Наполеон III тежи 6,45 грама и съдържа 90%, т.е. 5,805 грама злато. Златната монета от 20 франка е издадена за последно през 1914 г. и въпреки че дизайнът и изображението се променят през годините, номиналът и еднородността остават същите, допринасяйки за популярността и репутацията й на надеждна златна монета. Затова всичките златни монети от 20 франка, отсечени през 19-ти и 20-ти век, се наричат „наполеони“.

Наполеон III, изобразен на френската монета от 20 франка 

Роден през 1808 г., в Париж, Шарл Луи Наполеон III Бонапарт е племенник на Наполеон I. Израснал е в изгнание поради отстраняването на Наполеон I от властта през 1815 г. и последващото изгонване на династията му от Франция. По време на живота си в изгнание, Шарл Луи Наполеон непрекъснато крои планове как да се завърне като законен наследник на Френската империя, наричана още Наполеонова Франция. 

През 1848 г. тази възможност му се представя, когато френският крал Луи Филип е свален при Февруариската революция. Шарл Луи Наполеон, който преди това се е завърнал във Франция, успява да си осигури мнозинство на последвалите избори. Заклева се като президент на новата Френска република. През първите години той управлява като президент, но поради това, че е ограничен от френската конституция само до един мандат на власт, той извършва преврат и се провъзгласява за император на Франция, като по този начин продължава своето управление като диктатор. 

Макар да управлява авторитарно, Наполеон III се доказва като ефективен лидер и внася значителни положителни промени във френското общество. През двете десетилетия на неговото управление Франция просперира както в икономическо, така и в социално отношение. Сред най-забележителните социални реформи са правата на работниците да стачкуват и да се организират и по-широкият достъп на жените до обществено образование. Неговите икономически политики включват развитие на френската икономика чрез понижаване на данъците, което стимулира търговията. Той инвестира значително в инфраструктура - строят се железници, канали, пътища и пристанища. По време на неговото управление френската флота нараства до втората по големина след британската. Френското промишлено и селскостопанско производство нараства драстично, което води до възможността гладът да затихне за първи път от векове.  

Въпреки че Наполеон III се радва на широка подкрепа сред френския електорат, той се сблъсква с нарастваща вътрешна политическа опозиция. През 1870 г. Наполеон III е пленен, когато армията му губи решителна битка срещу пруските сили. След загубата Франция се предава и губи френско-пруската война. Политическите врагове на Наполеон III се възползват от отслабената позиция на Франция и отсъствието на Наполеон III, като му отнемат правомощията на император на Франция. След подписването на мирния договор между Франция и Прусия, Наполеон III е освободен. Въпреки това, Наполеон III не е в състояние да се върне у дома заради отнетата политическа власт и общественото недоволство от изгубената война. Шарл Луи Наполеон Бонапарт решава да се премести във Великобритания със съпругата си, където остава до смъртта си през 1973 г. 

Произход на френския златен франк

Забележителната история на тези златни монети започва през 14ти век, повреме на Стогодишната война. Това е било поредица от конфликти между Франция и Британия и по време на битката при Поатие през 1356 г., френският крал Йоан II бил пленен от английските си врагове. Англичаните поискали откуп за френския крал, точно 3 милиона златни монети. След като условията били договорени крал Йоан II бил освободен. Завръщането му от плен било ознаменувано с въвеждането на златна монета, наречена “franc”, “което на френски означава “свободен”. Въпреки че след това новият златен фрак бил използван в търговията в цяла Европа, често бил обект на проверка за еднородност и еднаквост. Това се променило, когато в началото на 19ти век Наполеон Бонапарт дошъл на власт.     Златната френска 20 франкова монета е била узаконена от Наполеон Бонапарт

 

Наполеон Бонапарт, считан за един от най-знаменитите военноначалници, много обигран и в политиката, в края на Френската революция успял да се утвърди като първия консул при новия френски консулски режим. Верен поддръжник на златото, през 1803 г. той узаконява стандартизирането и създаването на златната монета “Наполеон”. Първоначално новата монета била сечена в две деноминации – 20 и 40 франка. Деноминациите от 5, 10, 50 и 100 франка са въведени по-късно и са били сечени в различни моменти, но най-популярната и постоянно сечена била златната монета от 20 франка. Златният “Наполеон” от 20 франка тежи 6.45 грама и съдържа  90% злато, т.е. 5.805 грама злато. Тази еднаквост се задържа повече от век и допринася за набирането на все по-голямото му признаване и популярност като надеждна и точна златна монета. Макар че дизайнът и изобразяваният лик са се променяли, деноминацията и еднаквостта на монетите са се запазили през целия 19ти век. Съответно всички златни монети от 20 франка, сечени през 19ти и 20ти век са наричани “Наполеони”.Френската златна монета от 20 франка – златният стандарт на Европа

 

По ирония на съдбата Наполеоновата 20 франкова златна монета е постигнала повече в обединяването на Европа по отношение на монетната система и оттам в търговията и постигане на просперитет, отколкото Наполеон е целял да постигне чрез сила. И докато завладяните от него територии скоро били загубени, със златния франк се случва точно обратното. Той надделява и се утвърждава като основа на първия голям европейски паричен съюз, наречен “Латински монетарен съюз”. Съюзът първоначално бил сформиран през 1865 г. между Франция, Белгия, Италия и Швейцария в опит да обедини валутите на съответните държави в единна еднаква валута. Безспорната еднаквост на златния френски франк и привлвкателността на сравнително голямата френска икономика са стимулирали основаването на нова “евро” валута.

 

Членовете-учредители приемат франка и се договарят свободно да разменят помежду си своите ззлатни и сребърни монети паритетно, без значение на това дали са с различен дизайн или мотив. Също така стандартизират съотношението между двата ценни метала, като 4.5 грама сребро е било равно на .290322 грама злато, съотношение 15.5 към 1. Стандартизацията улеснява и опростява търгивията между страните членки, изглежда доста привлекателна идея и подтиква други страни също да се присъединят. The standardisation facilitated. Съюзът има много грешки, като например някои държави издават повече банкноти от определенто в разрез с фиксираното съотношение между банкноти и монети, но това e по-скоро в следствие на грешна човешка преценка, а не поради провал на унифицирането на самите монети. Независимо от това съюзът продължава да се разширява до настъпването на Първата световна война и официално се закрива 10 години по-късно през 1927 г.Популярността на златния франк е факт и днес

 

Златните “Наполеони” са били широка разпространени в европа и по цял свят през 19ти и 20ти век. Франция контролирала голяма част от Европа в началото на 19ти век и достигнала своята колониална мощ в началото на 20ти век. Златният 20 франков “Наполеон” улеснявал търговията и инвестициите и се превърнал в предпочитан избор заради стабилната си еднородност/еднаквост и надеждност.  Повечето “Наполеони” били изсечени след 1850 г., което съвпада с  разширяването на Латинския монетарен съюз и възхода на френската колониална империя. Производството им приключва в началото на 20ти век с последния им вариант “Петел“ (Мариана). Макар и да не се произвеждат вече, популярността им е жива и всъщност и днес те са една от най-търгуваните залатни монети в няколко европейски страни, включително и Франция.
Наполеон III отразен на френската златна монета от 20 франка

 

Роденият в Париж през 1808 г.Шарл Луи-Наполеон (III) Бонапарт, е племенник на Наполеон I. Израсъл е в изгнание поради отстраняването на Nаполеон I от власт през 1815 г. и последвалото сваляне на династията му от Франция.  В зряла възраст по време на изгнанието си, той през цялото време крои планове как да възстанови правата си на законен наследник на бившата Наполеонова империя.

 

През 1848 г. му се представя такава възможност, когато с резулт на февруарската революция е свален от власт френския крал Луи Филип. Шарл Луи-Наполеон се връща във Франия и успява на последвалите общи избори да спечели болшинството от гласовете. Съответно полага клетва като президент на новата Френска република. В началото на мандата си той управлява като президент, но тъй като по конституция има право на само един мандат, той извършва преврат, провъзгласява се за император на Франция и оттам нататък продължава да управлява като диктатор.  

 

Макар и да управлява авторитарно, Наполеон III се оказва добър лидер и внася значими положителни промени във френското общество. По време на двадесет годишното му управление Франция просперира както икономически, така и в социално отношение. Неговите по-важни социални реформи включват даването на работниците право на стачка и на организиране, а на жените – по-широк достъп до общественото образование. Икономическите му политики включват отваряне на френската икономика чрез намаляване на митата, като та е стимулирана търговията. Той инвестира големи суми в инфраструктурата на Франция, построени са железопътни линии, канали, пътища, пристанища. При неговото управление френската флота става втората най-голяма след британската. Също така значително се увеличават промишлената и селскостопанската продукция и за пръв път от векове насам заплахата от глад намалява.

 

Въпреки че Наполеон III се радва на широка подкрепа сред френския електорат, то се сблъсква ис нарастваща вътрешна политическа опозиция. През 1870 г. той е пленен, когато армията губи решителна битка срещу силите на Прусия. Победена в битката франция се предава  и губи Френско-Пруската война. Политическите врагове на Наполеон III се възползват от отслабената позиция на страната, от неговото отсъствие, и му отнемат правомощията на император на Франция. Той е освободен след подписването на мирния договор между Франция и Прусия. Марар и свободен, той не можел да се върне в страната тъй като бил лишен от политически позиции и заради все още разгорещения обществен гняв за загубената война. Шарл Луи-Наполеон Бонапарт решава да се премести заедно със съпругата си в Британия, където остава до смъртта си през 1973 г.Сечене на френските 20 франкови златни монети

С разширяването на Френската империя необходимостта от златни и сребърни монети се увеличила. За да бъдат задоволени нарастналите нужди, златните франкове са били сечени в няколко монетни двора, и с годините след въвеждането на “Наполеоните” – в над 20 френски, а също и в монетни дворове в страни под управлвнието на Франция. Всеки монетен двор, който произвеждал 20 франковите златни монети, бил задължен да поставя уникален знак на всяка монета, за да се знае точният й произход и да бъде лесно проследяема. Знакът можел да бъде буква, символ или монограм. Например, буквата “А” съответствала на Парижкия монетен двор, докато буквата “R”, символизираща короната, била знакът на Римския монетен двор. Въпреки че производството им било ширако разпространено я цяля Франция и Европа, по-голямята част от тях били предимно сечени от монетния двор на Париж,  the Monnaie de Paris. Той е основан през 864 г. от френския крал Карл Плешивия и е най-старият френски монетен двор, а също и най-старата френска институция. Макар че като държавна институция е отговарял за сеченето на фрнските монети в оборот, той е споделял тази отговорност в продължение на над 1000 години и с други френски монетни дворове и оттам са различните маркировки на залтните “Наполеони”. През 1878 г. получава изключителното право да бъде единственият производител и днес е единствен производител на официалните френски евро монети.

С разрастването на Френската империя, нуждата от злато и сребро се увеличава. За да задоволи огромното търсене, златни франкове започват да се секат в няколко монетни двора. През годините, в които тази златна монета се предлага, тя се произвежда в повече от 20 френски монетни двора, а също и в страните под френско управление. Всеки монетен двор, който произвеждал златни франкове, бил задължен да добавя уникален идентификационен знак на всяка монета, така че произходът на златния франк да бъде по-лесно проследим. Знакът може да е буква, символ или монограм. Например буквата „А“ обозначавала Парижкия монетен двор, докато буквата „R“, или символът на короната, били знаци на Монетния двор на Рим. Въпреки че производството на златни франкове е широко разпространено в цяла Франция и Европа, по-голямата част от тези златни монети били изсечени именно от Парижкия монетен двор (Monnaie дьо Paris). Основан през 864 г. от френския крал Карл Плешивия, Парижкият монетен двор е най-големият и най-старият монетен двор във Франция и също така най-старата френска институция. Въпреки че монетният двор е държавна институция и отговарял за изсичането на френските монети в обращение, той споделял тази отговорност в продължение на почти едно хилядолетие с други френски монетни дворове, от където произтичат многото различни маркировки върху златната монета Наполеон. 

През 1878 г. Парижкият монетен двор получава изключителната привилегия единствено той да произвежда монетите в обращение и днес е главният монетен двор и единствен производител на официалните френски евро монети.

Тегло на продукта (g)
6.4516
Инвестиционно злато тегло в грамове
5.80644
Проба
900
Инвестиционно злато тегло в тройунции
0.18668
Диаметър (mm)
21
Дебелина (mm)
-
Номинал
20 франка
Производител
Франция

Лицева страна

Лицето на тази монета изобразява лика на Шарл Луи Наполеон Бонапарт, племенник на Наполеон I, с лавров венец. Около лика е изписан текстът „NAPOLEON III EMPEREUR“. Под него е подписът на главния гравьор „BARRE“.

Гръб

Гърбът на монетата съдържа украсен с орнаменти щит с орел в центъра. Заобикалящ щита е текстът „EMPIRE FRANÇAIS“, който се превежда като „френска империя“ и номиналът от 20 FR. Под щита са годината на тиража и печатът на монетния двор.

Начини на доставка

Когато поръчвате през онлайн магазина ни, можете да изберете между следните опции:

 • доставка до адрес с Econt
 • доставка до офис на Econt
 • доставка с обезопасен инкасо автомобил до адрес за град София
 • доставка с обезопасен инкасо автомобил до офис на СОТ 161
 • получаване от офис на Tavex

Доставката с Econt може да отнеме от 1 до 3 работни дни, а с инкасо автомобил – от 3 до 5 работни дни. Сроковете за доставка зависят от това кога сте направили поръчката и плащането по нея, при плащане по банков път.

Доставката с инкасо автомобил в пределите на град София се осъществява до адрес на клиента, който ще бъде допълнително уточнен.

Доставката с инкасо автомобил за населени места различни от град София се осъществява до офис на СОТ 161, точният адрес е предмет на допълнителна договорка.

Поръчки направени до 15:00 часа, се обработват и предават на куриер в същия работен ден, а тези направени след този час – на следващия работен ден.

При начин на плащане по банков път, поръчките се обработват след потвърждение на плащането Ви до 15:00 часа.

Можете да получите лично покупките си от офиса ни, който сте избрали при завършване на поръчката, след получаване на потвърждение на посочения от Вас имейл адрес.

Във всеки случай, за да получите продуктите е задължително да представите валиден документ за самоличност. Имайте предвид, че клиентът, платецът и получателят трябва да са едно и също лице.

Застраховка

Пратката има пълна застраховка и в изключително малко вероятния случай да бъде загубена или повредена, ние ще Ви изпратим отново артикулите, или ще Ви възстановим платената сума.

Опаковка

Продуктите са опаковани в защитна кутия и поставени в дискретна, небрандирана, омекотена опаковка.

Забавяне

В случай на забавяне, или ако поръчан продукт не е в наличност, ще се свържем с Вас по имейл или телефон с повече подробности за доставката.

Цена за доставка

Цените за доставка до адрес и доставка до офис на Econt са базирани на общата стойност на продуктите в количката. Подробна информация за цените можете да видите при завършване на поръчката, преди да я приключите окончателно.

Доставката с обезопасен (инкасо) автомобил в рамките на България струва 60 лв., а при поръчки над 9 700 лева е безплатна.

 

 

За повече информация : Общи условия за дистанционни продажби на артикули от електронния магазин на Тавекс.

Безопасна доставка

Всяка пратка е дискретно опакована и с пълна застраховна , за да можете да поръчвате онлайн без притеснения за безопасността.

Висока степен на наличност

Повечето продукти на Tavex са винаги налични и Tavex може да ги достави бързо с получаване на същия ден при най-добри пазарни цени. Tavex е официален партньор на най-големите монетни дворове в света, като Австралийския монетен двор в Пърт (Perth Mint), Австрийския монетен двор (Münze Österreich), China Great Wall Coins Investments Ltd., рафинериите PAMP Suisse и Valcambi – пазарни лидери в производството на златни кюлчета, както и на много други рафинерии и търговци на злато.

Ниски цени

Благодарение на над 25-годишния ни опит и големите обеми, с които работим, Tavex може да Ви предложи най-добрите цени на пазара. В същото време можете да увеличите възвръщаемостта на инвестициите си благодарение на малките маржове и спредове, с които Tavex оперира.

Продуктът не е наличен в момента, но може да го поръчате с предварителна заявка.

Имате въпроси?
С удоволствие ще споделим с Вас най-често обсъжданите въпроси и отговори с нашите клиенти по целия свят.