Добавете ценово известие

12 признака, че не управлявате добре доходите си

Публикувано от Tavex в категория На фокус на 30.11.2016
Цена злато (XAU-BGN)
4333,74 BGN/oz
  
+ 6,51 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
55,04 BGN/oz
  
- 0,16 BGN

Чували ли сте всеобщата истина, че от бедните хора се печели най-много?

Обзалагам се, че да. Може да ви стори странно на пръв поглед, но кредитните компании и банките правят най-големите си печалби именно от тези, на които парите не достигат перманентно.

За все повече хора трудностите идват най-вече от това, че извършват много плащания с кредитни карти, които банките все по-щедро и по-лесно раздават. Подлъгвате се с идеята, че няма да закачате тези пари, освен в много краен случай, но идва денят, когато решавате да си купите нещичко, само този път. Всеки си обещава да внесе навреме похарченото, но често това не се случва по една или друга причина.

Lawrence Summers, бивш директор на Националния икономически съвет на САЩ при първото управление на Барак Обама, с рядко срещана откровеност съветва от страниците на Financial Times – ако правите плащания с кредитни карти, то е най-добре да ги ограничите до 20% от месечните си доходи. В противен случай вероятността да заделите някоя пара настрана за трудни времена е близо до нулата.

Но… ето и дванайсетте най-често срещани признака, че не управлявате добре парите си.

 1. Вашите баланси на кредитни карти се покачват, докато доходите ви намаляват.
 2. Плащате само минималните суми, изисквани по задълженията си, или може би дори по-малко от минимума.
 3. Жонглирате с плащанията. Например – кандидатствате за нова кредитна карта или бърз кредит, а с парите покривате стари задължения.
 4. Имате повече кредитни карти, отколкото успешен комарджия чипове.
 5. Наближавате или сте на лимита на всяка една от кредитните си карти.
 6. Оглеждате се за допълнителна работа, която да ви помогне за плащането на сметките и задълженията.
 7. Не сте съвсем наясно колко дължите на банките, а и сякаш нямате желание да научите.
 8. Често получавате досадни писъмца за просрочени плащания или още по-досадни телефонни обаждания за това.
 9. Използвате кредитната си карта за да купувате елементарни продукти от първа необходимост или за зареждане на малко гориво на колата.
 10. Имате една или повече кредитни карти с изтекъл срок, които така и не подновявате.
 11. Криете истинската цена на покупките си от своя партньор в живота.
 12. Приемате понижаване на заплатата, само и само да не загубите работата, която ви плаща сметките или да ви потапя все повече и повече в дългове.

Ако всичко това ви звучи познато, ако дори половината от нещата се случват и на вас, то е време да се замислите как харчите. Спестяванията ги нямате, така че може би трябва да си обърнете внимание.Припознахте ли себе си в тези редове? Не? Поздравления! Но ако сте се разпознали поне в няколко от тези сериозни проблеми, то не сте сами. Има много като вас, но това никак не бива да ви звучи успокояващо.

Сигурно вече се чувствате като на матура по математика след средното училище, стоящи пред тест, за който нямате верните отговори. Спокойно! Сега ще ви дам няколко „пищова“.
  1. Сядате някоя вечер, за предпочитане е да не го отлагате за 2024-та, вземате някоя хубава ножица и нарязвате всичките си кредитни карти. Наистина всичките. Нямате нужда от тях, поне не и докато не оправите батака, в който сте се забъркали.
  2. Правите си списък с всички постоянни задължения, от най-голямото към най-малко. Дано списъкът да не е много дълъг, но не се отчайвате. Важното е да знаете точно колко пари имате да давате на институции, които могат ужасно да ви стъжнят живота, при това говорим за суми, с които понякога не може да си вземете 20-годишен Форд Фиеста на старо.
  3. В края на 2012 г., четейки разни нещица из нета, попаднах на статия в един блог за икономика и финанси. Авторът на материала J. Bradford DeLong, настоящ професор по икономика в престижния американски университет Бъркли, даваше следния съвет на читателите: „Започнете да плащате минимума на всички задължения, освен това с най-малката стойност. За него умножете вноските по пет.“ Стори ми се странно. Но тогава имах четири кредитни карти, а на три от тях лимитът отдавна беше достигнат. Четвъртата го наближаваше. Наложих си малко финансова дисциплина и опитах, решавайки, че няма какво да губя. Получи се. Все пак обърнете особено внимание на словосъчетанието „финансова дисциплина“.
  4. Повтаряйте точка 3 всеки месец. Не се притеснявайте за най-голямото си задължение. Този подход понякога дава доста интересни резултати – все едно сте на диета и през първата седмица сте се отървали от пет килограма.
  5. Когато най-малкото ви задължение изчезне, а то ще изчезне, стига да спазвате предните стъпки, то обикновено е било обвързано и с най-свирепите лихви. По този начин се получава т.нар. кумулативен ефект на плащането. Затова смело преминете към следващия борч. И така докато стигнете до последната си кредитна карта или заем. Най-често те са и с по-ниски лихви. Но успели да погасите ония по-дребни неща, то вие със сигурност ще можете по-добре да си направите сметката за единственото, което е останало. И така до момента в който получите мечтаното извлечение, в което нямате да давате нищо.
  6. Когато най-после сте свободни от всички плащания, отделете през следващите два месеца парите за вноски, които сте давали досега, и се наградете с нещо. Нов мобилен, нов лаптоп, някой романтичен уикенд, а защо не и седмица, с любимия човек… да, онзи същият, когото лъжехте за цените на нещата, които купувахте с някоя от проклетите кредитни карти. Ако сте мъж, съветваме да не купувате нова ютия, тигани или тенджери на възлюбената си. Ще ви боли доста след това. Физически.
  7. Вие сте нов човек и нямате задължения. Време е да помислите за направленията „И аз съм човек“ и „Пенсионен фонд“ или с други думи казано, да обърнете внимание и на спестяванията си. Отделяйте 80% от всички пари, които досега са отивали за погасяването на задълженията. Не чакайте да натрупате своите чудесни фондове в някоя банка или под матрака в спалнята, спокойно може да се обърнете и към малки вложения в ценни метали, които не са под формата на годежен пръстен или чифт обици.

Последно, извън листа, намерете си хоби. Умерено обаче, нали!?

И когато някои финансови сирени ви запеят песни за платинена или златна, запушете си ушите, сменете канала или наберете в полето на браузъра си tavex.bg, за да проверите цените на лунарите, кленовите листа и бизоните или пък да изчислите обема на някое симпатично кюлче!

Иван Симеонов

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още