Добавете ценово известие

Щатски долар: 10 интересни факта

Публикувано от Tavex в категория На фокус на 06.12.2016
Цена злато (XAU-BGN)
3870,44 BGN/oz
  
+ 5,83 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
44,73 BGN/oz
  
- 0,33 BGN

Милиарди долари обикалят не само САЩ, но и света, всеки ден. Те сменят собственика си, страната, предназначението си, по-бързо отколкото ние можем да ги изброим. 

Те са най-използваната и една от най-бързо изхабяващите се валути. Американските банкноти живеят средно между 8-20 месеца. Днес от самото движение на долара и актуалния фиксинг на долара се интересуват милиони хора в цял свят. И всеки си задава въпроса – да купуваме ли долари?

Доларът се въвежда като официално платежно средство в Съединените щати на 02.04.1792 г. като тогава се установява и биметален стандарт за новите хартиени банкноти. 

С други думи правителството се задължава да поддържа резерв от злато и сребро, така че всяка една нова напечатана банкнота долар да може да се замени във всеки един момент със съответното количество от истински пари. 

През 1900 година американците премахват биметалният стандарт върху валутата си и преминават към златния стандарт. Тогава доларът става напълно обезпечен със злато. 1933 поради непрестанната девалвация, САЩ се отказват от златния стандарт и доларът става свободно конвертируем. 

USD В наличност

Щатски долар

Продаваме 1,8080 1.787 1,7870 1.808 1,8080
Купуваме 1,7870
Сравнение Известие Добавете към количката

След края на Втората световна война през 1944г. доларът става световна валута заедно със златото чрез Бретън-Уудското споразумение, с цел стабилизация на международната валутна система. 

През 1971г. златният стандарт е окончателно премахнат и доларът остава напълно необезпечен. В друг материал ще обсъдим как и дали това влияе на реалната стойност на долара през годините.

„Хартиените“ пари

Всъщност доларите не са от хартия. Те са направени от тъкан, която съдържа 75% памук и 25% лен. Това прави доларите устойчиви на пране и по-трудни за късане. 

Точно на тази тъкан се дължи и така наречената структура на доларовата банкнота, а тя е най-сигурният отличителен знак за истинност на банкнотата. Когато погледнете долара на светлина ще забележите, че „хартията“ има структура, която много ясно си личи- малки кутийки или пресечени хоризонтални и вертикални линии. 

Ако те липсват имате проблем – Най вероятно банкнотата ви е фалшива.

Какво означава $ ?

Откъде точно произлиза знака за долар си остава загадка. Реално, символа на добре познатия американски долар няма нищо общо нито с наименованието на валутата, нито пък е специално създаден за нея. 

Според Бюрото за гравиране и печат на САЩ, преди отпечатването на първия хартиен долар в страната широко се използват мексикански и испански песос и тяхна абревиатура е била PS. За улеснение често двете букви са се изписвали една върху друга и от тази комбинация се е появил знакът $.

Президенти

Всички знаят, че на доларите са изобразени американски президенти. На $1 – Вашингтон на $5 – Линкълн, на $10 – Хамилтън, $20 – Джаксън, $50 – Грант, а на $100? 

Върху стотачката е образът на Бенджамин Франклин, който обаче никога не е бил президент на Съединените щати. Той е виден политик, общественик, писател, издател, учен, дипломат и дори изобретател, но не и президент. 

Той е наричан от американците още и баща и основател на САЩ. Именно заради голямата роля в създаването на американската държавност и е участието му в подписването на Декларацията за Независимост на САЩ е удостоен с честта именно неговият лик да бъде поставен върху 100-доларовата банкнота.

Жени и пари

Любопитен е въпроса, изобразен ли е някога лика на жена върху американските банкноти. Отговорът е да. Това е била Марта Вашингтон- съпруга на първият президент на Щатите. 

Тя е била изобразена на банкнотите от 1 щатски долар от 1886г. на лицето, а на банкнотите от 1891 лика и е върху гърба. За съжаление тя се е радвала на мимолетна слава и не след дълго върху банкнотата от един долар застава мъжът ѝ.

100 000 долара

Номиналът на долара през годините е наистина интересна тема. Ако в момента притежавате 100 000 долара вие ще имате 2 ”тухли”, всяка по 5 пачки, а всяка пачка с по 100 банкноти. 

Тоест, общо 1 000 стотачки. Годината обаче е 1934 и за пръв път се печатат нови долари с номинал 100 000. Тогава, вие можехте да притежавате тази не малка сума не в хиляда, а само в една единствена ценна хартийка. 100 000 е и най-големият номинал долари, който някога е съществувал. 

В действителност, те са представлявали златни сертификати и са били използвани за междубанкови разплащания или уреждане на заеми във Федералният резерв.

Символи в доларите – случайност? Не мисля

Има много филми, статии и научни изследвания посветени на скритите символи в доларовите банкноти. Не са малко хората, които вярват, че няма нищо случайно върху тях. Най-големи полемики възбужда $1. Защо? 

Твърди се, че тя е банкнотата с най-много скрита символика. Например: пирамидата с всевиждащото око. 

Ето какво обясняват за нея от Бюрото за гравиране и печат на САЩ: 

Самото съоръжение символизира мощта на страната, тринадесетте стълби се равняват на числото на първите щати на държавата, а липсата на връх тънко намеква, че работата на строежа на свободната страна никога няма да има край. 

А окото- то е „Всевиждащото око“ и символизира божественото провидение. Числото 13 присъства по различни начини във всички номинали на долара, но в $1 се набива много на очи. Орелът има 13 пера, с ноктите си стиска 13 листа и 13 стрели. 

Според някои изследователи на символиката върху банкнотите това не е случайно и има препратка към разбирането за фатализъм скрит в числото 13. 

Според американската агенция обаче 13 символизира 13-те колонии основатели на съюза, тоест първите 13 щата. Дали това е така и има ли конспирация в дизайна оставям вие сами да прецените.

$2

Малцина знаят, но съществува напълно легална банкнота от два долара. Отпред е изобразен Томас Джеферсън, а на гърба има картина изобразяваща подписването на Декларацията за Независимост. 

Пусната е в обращение по повод 200 годишнината от създаването на Американските щати. Тя има стойността на 2 долара, но се счита за по-ценна. Това е така, защото много рядко може да я намерите свободно в обращение. 

Историята им разказва, че при пускането им в обращение повечето американци са го задържали за себе си и така те не са успели да станат свободно използвани банкноти. Твърди се дори, че по-голямата част от тях са изнесени в чужбина, където се продават на търгове за колекционери. 

По непотвърдени данни по-голямата част от американците не са държали в ръката си банкнотата. Според някои легенди се твърди, че ако държиш 2 долара в себе си парите ти никога няма да свършат. Освен това се смята, че носят късмет и бизнес успехи. 

Има и друга история, в която е намесена символиката на двудоларовата банкнота. Говори се, че по време на войната във Виетнам, платената любов сред войниците е струвала $2, а ако заплатиш с $5, обикновено не получаваш ресто. 

Въпреки тази легенда със сексуален контекст, 2 долара са редки, а хората искат да ги притежават, вярвайки че ще им донесат късмет. Ако и вие искате да се сдобиете с такива може да попитате във всеки един от офисите на Тавекс.

Специални служби

Друг малко известен факт е, че основна задача на Специалните служби на САЩ, освен да опазват живота на президента, е да се борят с фалшификацията на националната валута. Появата на тайните служби се дължи именно на фалшифицирането на долара. 

След края на Гражданската война фалшивите долари се превръщат в истинско бедствие за САЩ. Повече от 1/3 от всички банкноти в обращение били фалшиви. За да се справи с проблема, Министерството на финансите се принуждава да създаде специална агенция, чиято задача била да се справи с проблема. 

През 1865г. се създава агенцията “secret service”, която тръгва по петите на фалшификатори и в рамките на 6 години почти успява да изкорени проблема с твърде многото фалшиви долари.

51% = 100%

Според Федералният резерв, скъсаните банкноти също имат стойност. Една от задачите на Фед е заменянето на скъсани и негодни банкноти с нови. Централната банка на САЩ приема не просто скъсани банкноти, но такива от които не са цели. 

Те проявяват изключителна либералност и по закон, ако занесете банкнота, от която липсва не повече 49%, то те ще ви я заменят за една чисто нова. Реално от 2-те половини на една банкнота може да получите 2 цени. 

Разбира се има някакви законови ограничения, които регулират замяната на подобни банкноти. Но е факт, че за Централната банка на Щатите 51% = 100 %

Колко долари се печатат ?

Когато говорим за феномена щатски долар, тенденции има не малко. По данни за 2014г. на Федералния резерв, 38 милиона броя банкноти американски долари се печатат всеки ден. 

Това се равнява на 655 милиона долара. Това не означава, че 655 милиона влизат всеки ден в обращение. 95% от ново напечатаните банкноти са за замяна на стари или скъсани. 

Но все пак наличността се увеличава с около 5% или 32 милиона долара ежедневно. Този факт заслужава да се замислим колко реално струва 1 долар – каква е стойността на долара днес, и колко стабилна е валутата на една от най-силните страни в света.

И така, докато продължаваме ежедневно да следим актуалното движение на долара спрямо лева, винаги можем да научим и нещо ново за тази толкова ключова валута в световен мащаб. А какво ще ни предложи доларът в бъдеще, това предстои да разберем.

Коментари

  • Петър Иванов преди 5 години

    След въвеждането на малкия размер на банкнотите ( литъл сайз) всички банкноти ( 1 ,2 ,5,10,20,50 и 100 долара) са еднакви по размер и всяка една тежи точно 1 грам.
    По време на голямата криза има закон според който не можете да бъдете арестуван за скитничество ако имате в портофела 2 долара.По тази причина хората са си лепили в портофелите банкнота от 2 долара.
    От там идва поверието ,че 2 долара е ,,щастлива банкнота,,
    Има и още едно поверие ,че ако имаш 2 долара в портофела парите ти никога няма да свършат.
    Много хора не знаят ,че наред с нормалните долари се печатат и така наречените ,,звездни,,долари.При звезните долари една от буквите в номера(номера на доларите представлява ,буква ,цифри, буква - примерно А 000000001 А) е заменена със звезда.Звездните долари стоят във Федералния резерв и заменят скъсаните или изхабени нормални долари.
    Хартиените долари имат около 8 месеца живот.
    Отначало е имало по малък брой печатници и те са се различавали като са се маркирали с букви до или под годината.
    Сега има 12 печатници на долари в 12 различни града.Маркират се с цифри от 1 до 2 и първите 12 букви от азбуката.
    Повечето хора знаят ,че печатът и цифрите на доларите са винаги зелени.
    Това обаче не е така.Има 5 различни цвята печати и цифри.Най популярния зелен.Син и червен цвят ,наречени сребърни сертификати понеже навремето са имали сребърно покритие.Кафяв цвят ,това са долари печатани за американския щат Хавай.Жълт печат ,това са долари печатани за Африка.И накрая светло жълт печат ( златен сертификат ) обменяема на времето със злато.
    Има още много интересни неща за доларите ,но са по скоро важни за колекционерите.

  • Не Е Ваша Работа Ама Изобщо преди 7 години

    Почти всички неща ги знаех.Има и по стари 2 долара от малкият формат със изобразено имението на Джеферсън от 1928г. до 1963г. с червен печат.Иначе двудоларови банкноти са печатани и от преди това от 1862 до 1918

Препоръчваме Ви да прочетете още