Добавете ценово известие

Балон, търсещ своята игла, ли е Биткойн? Писмо от Оливие Гарет

Публикувано от Tavex в категория Анализи на 27.12.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4367,20 BGN/oz
  
- 35,55 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
52,12 BGN/oz
  
- 0,69 BGN

Не знам дали харесвате биткойни или не, но долупосочената графика казва всичко по въпроса:

Добиването на биткойни консумира повече електроенергия от 159 страни, включително Ирландия и повечето страни в Африка.
Картата показва кои страни консумират по-малко електричество отколкото е глобалният добив на биткойни.
Оранжево: по-малко елетричество от добива на биткойни
Сиво: повече електричество от добива на биткойни
Източник: powercompare.co.uk

Просто премислете тази информация за секунда.

Изглежда съвсем ясно, че тази тенденция не може да продължава.
Бизнесът с биткойни изглежда като перфектната схема за бързо забогатяване. Ако през 2011 г. сте закупили бикойни на стойност 100 щ.д., сега ще имате почти 4 милиона долара.
Но много знаменити инвеститори, граничещи с „фанатици“, не искат продават. Те се държат за огромните си печалби и се надяват стойността на криптовалутата да достигне 1 милион долара.
Те, както и хората, които тепърва започват да се интересуват от криптовалутата (т.е. почти всички – студенти, начални учители или шофьори на Uber) вероятно ще започнат да затъват заедно с биткойните.
В последно време биткойн схемата достига нови, рекордни стойности всеки ден: 10 000 долра, 11 000 долара, 13 000 долара, 16 000 долара… Докато четете този текст, тези суми може дори да изглеждат ниски. (бел. ред.: оригиналният текст е публикуван на 17.12.17)

 

Графика 2: Биткойн манията
Криптовалутата надминава три нива в един ден
Източник: Блумбърг

Всъщност от написването на този текст до днес (27.12.17) Биткойнът успя да направи корекция от около 60% надолу в цената си, след кеото да ‘’възстанови’’ 50% от нея, като днес се търгува на нива от около 13 600 USD за биткойн.
И въпреки този факт, биткойн ситуацията малко ми напомня на хиперинфлация, когато валутата се напомпва толкова бързо, че, ако си поръчате чаша кафе в някое кафене, докато сервитьорката ви го донесе, цената вече ще се е удвоила.
Това ирационално въодушевление може да се изрази и по други начини. Блокчейн системата Етереум например стартира игра за търговия и развъждане на котки, наречена „Crypto Kitties“. Ето как изглежда:

Преди няколко дни най-популярните котета се продаваха за 20 000 долара, към 17.12.2017г. цените вече достигат до 115 000 долара. И както казах по-рано, докато четете това, не бих се изненадал да ги видя да се търгуват на цени от половин милион долара или повече.
Все повече специалисти смятат криптовалутите за мега-балон. И когато (забележете, че не използвам думата “ако”) се спука, експлозията ще разтърси основите на американската икономика.

Златото и среброто от друга страна са доста нежелани в последно време, което ни дава добра възможност да се заредим с тези стабилни активи, които ще си останат стабилни дори след като криптовалутите поемат по пътя на птицата додо.

За златните възможности,
Оливие Гарет
(Основател и изпълнителен директор на Hard Assets Alliance)

Статията отразява личното мнение на автора и не следва да се третира като инвестиционен съвет.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още