Добавете ценово известие

Ниската цена е моментът за инвестиция в злато и фондовете го доказаха

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи, На фокус на 13.07.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4389,84 BGN/oz
  
+ 14,83 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
52,64 BGN/oz
  
+ 0,48 BGN

Юни беше най-слабият месец от края на 2016 г. досега и потенциалната инвестиция в злато сякаш изглеждаше като неправилен ход. През него жълтият метал фиксингът на London Bullion Market Association се сви със 7,1%. В резултат на това, през първото полугодие на 2021 г. цената на златото се понижи с 6,6%. Станахме свидетели на свиваща се цена на златото при почти всички валути, с изключение на японската йена и турската лира.

Вижте повече по темата: Как златото спасява хората от фиаското на турската лира

Но златните борсово търгувани фондове (ETF) направиха нещо безпрецедентно – на фона на ценовия спад, те увеличиха нетния размер на запасите си от злато. В тази статия ще разгледаме динамиките зад флуктуациите в стойността му, вложенията на фондовете и значението на тяхната нарастваща като цяло инвестиция в злато.

Таблица: Най-слаби месеци за цената на златото според сутрешния фиксинг на LBMA (процентно изменение в края на периода)

Месец Месечно поевтиняване на златото (в %)
март 1980 г. -21.4
ноември 1978 г. -20.5
октомври 2008 г. -18.8
февруари 1983 г. -16.6
юни 2013 г. -14.7
септември 1975 г. -14.4
януари 1981 г. -13.9
юни 1981 г. -12.0
март 1982 г. -11.8
ноември 1969 г. -10.8
септември 2011 г. -10.8
август 1973 г. -9.7
юли 1976 г. -9.2
март 1990 г. -9.0
юли 1984 г. -9.0
февруари 1988 г. -8.9
май 1982 г. -8.8
януари 1976 г. -8.7
април 2004 г. -8.4
август 1976 г. -8.3
август 2008 г. -8.3
август 1993 г. -8.2
юни 2006 г. -8.2
април 2013 г. -8.1
юли 2015 г. -8.1
ноември 2016 г. -8.0
декември 2012 г. -7.6
април 2008 г. -7.4
май 1974 г. -7.1
март 2012 г. -7.1
ЮНИ 2021 г. -7.1
септември 1988 г. -7.1

Източник: Федерален резерв на Сейнт Луис

Инвестиция в злато при спадаща цена: смислено ли е това

Причините за спадащата цена на златото бяха очакванията, че водещите икономики ще се върнат към растеж, а инфлацията ще бъде потушена. В средата на юни доларът намери относителна стабилност спрямо кошница от други валути и доларовият индекс се покачи до най-високата си стойност от края на март досега.

Не на последно място, през юни се наблюдаваше известно покачване на лихвите на правителствените облигации на САЩ. То обаче беше изключително леко и краткотрайно. В последствие доходността им спадна до нивата си от края на февруари. Лихвата по държавните ценни книжа на САЩ е важен ориентир за промените в цената на златото. Защо това е така сме разгледали в друга статия.

Вижте повече по темата: Този показател показва защо сега е страхотен момент за купуване на злато

Причините, които доведоха до рязкото поевтиняване на златото през юни, вече не се наблюдават на пазарите.

Графика 1: Доходност на правителствените държавни ценни книжа на САЩ

Графика за доходността на държавните ценни книжа на САЩ

Източник: Министерство на финансите на САЩ

Нещо повече, в момента ставаме свидетели на обратните динамики. Европейската централна банка промени целевата си инфлация, така че да може да увеличава печатането на пари неограничено. Това ще доведе до подриването на покупателната способност на еврото.

Вижте повече по темата: Ендшпилът на фиатните пари

В САЩ картинката не е по-обнадеждаваща. Щатският долар се обезцени най-бързо от 2008 г. през май (данните за юни не са публикувани към момента на писането). Все повече анализатори очакват инфлацията да остане завишена през следващите няколко години. Наскоро към това гледище се присъедини и Bank of America. Прогноза влиза в директен разрез с реториката на председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл, според когото подриването на покупателната способност на долара ще е „преходно“ явление.

Как спадаща цена на златото го превърна в идеалната инвестиция

Преди да преминем към разглеждането на златото като институционална инвестиция, да поставим представянето му в контекст. Обикновено когато се наблюдава покачваща се цена на златото, борсово търгуваните фондове увеличават покупките си на жълтия метал. Обратното, когато тя се понижава, те свиват резервите си от злато.

Поведението им е напълно логично, когато знаем как оперират те. ETF притежават конкретно количество физическо злато срещу акциите, които емитират. При този алтернативен канал за инвестиция в злато вложителите не купуват самия метал, а акциите на борсово търгуваните фондове, които са „отражение“ на неговата цена.

Графика 2: Приток на злато към борсово търгуваните фондове по регион и цена на златото към края на юни 2021 г.

Графика показваща притока на злато към борсово търгуваните фондове по регион и цена на златото към края на юни 2021 г.

Източник: World Gold Council

Взаимовръзката между цената на златото и инвестициите на ETF се наблюдава винаги. При това – обикновено с изключително малък времеви лаг. През юни обаче се случи почти безпрецедентен феномен: въпреки че цената на златото спадна драстично, борсово търгуваните фондове не просто не понижиха нетните си резерви, а ги увеличиха. Нетно ETF са продали 23,7 тона, а са купили 26,6 тона злато. Така техните запаси нараснаха с почти 3 тона глобално.

Разбивката на World Gold Council показва, че лекият отлив от Европа (-0,6% спрямо май) е бил напълно компенсиран от Северна Америка (+0,6%) и Азия (+1,7%). Така към края на юни борсово търгуваните фондове притежават 3,6 хил. тона злато.

Лице на 1 грам абонаментно златно кюлче Tavex нов дизайн В наличност

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

Продаваме 162,00 лв. 146 146,00 162 162,00
Купуваме 146,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Въпреки че днес запасите им от злато са под абсолютния рекорд от лятото и есента на миналата година, от Голямата рецесия досега резервите на ETF се увеличават с впечатляващите 230%.

Защо ETF увеличиха своята инвестиция в злато

Динамиката, на която станахме свидетели, нарушава традиционната взаимовръзка между запасите от злато на борсово търгуваните фондове и цената му. Затова тя трябва да се обясни. Има поне две причини за това поведение на борсово търгуваните фондове:

  • Очакване за кратък спад на цената на златото

Ако една категория институции винаги са продавали злато, когато цената му се понижи, но изведнъж спрат да го правят, при това при най-драматичния спад от години, ясно е, че те не очакват понижаването да продължи дълго. В ретроспекция знаем, че се случи точно това. Буквално месец по-късно цената на златото отново расте и проби психологическата граница от 1800 долара за тройунция, където засега намира подкрепа;

  • ETF продължават да разглеждат златото като добра инвестиция, независимо от спадащата му цена

Резкият спад от над 7% само в рамките на месец можеше да изглежда като „срив“ на цената на златото. Нищо подобно. Жълтият метал продължава да се разглежда като спасител на покупателната способност.

Това е вярно не само за борсово търгуваните фондове, но и за централните банки – другата голяма категория институционални инвеститори в злато. И през юни те продължиха политиките на изкупуване на метала. Действията на финансовите институции и ETF недвусмислено показват, че инвестицията в злато е сигурна и доходоносна, даже и в момента да не изглежда като такава.

Вижте повече по темата: Централните банки ще продължат политиката на изкупуване на злато

Заключение

Както в живота, в инвестиционния свят действията говорят повече от думите. Точно те разказват историята за стабилността на златото и нестабилността на фиатните пари. А краткосрочното колебание на жълтия метал, причинено от необоснован оптимизъм на пазарите, доведе до добра доходност за институционалните инвеститори.

Няма как да е иначе, когато фундаментът зад цената на златото остава стабилен. Солидността се дължи на действията на централните банкери, които потискат лихвите и изстрелват инфлацията до невиждани стойности и да потискат лихвите. Тъй като те нямат изгледи да се променят скоро, цената на златото ще получава гарантирана подкрепа.

В заглавието използвах определението „идеална инвестиция“, защото в съвременната икономическа конюнктура подобни спадове на цената са много добра възможност за инвестиция в злато. Действията на институциите, загърбващи традиционната динамика, го доказват. Затова е важно да следим действията им и местата, към които насочват парите си, особено когато говорим за безпрецедентни феномени, като изкупуването на злато от борсово търгуваните фондове.

Интересувате се от инвестиционно злато? Запишете се за консултация с наш дилър

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още