Срок за обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни.
Добавете ценово известие

Две години управление на Доналд Тръмп част 1 – успехи и очаквания

Публикувано от Tavex в категория Анализи на 08.01.2019
Цена злато (XAU-BGN)
4253,27 BGN/oz
  
+ 35,39 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
50,00 BGN/oz
  
+ 0,70 BGN

Съвсем скоро – на 20 януари 2019 г. – ще се навършат две години от встъпването в длъжност на Доналд Тръмп като 45-ти президент на САЩ. По време на предизборната кампания той бе считан за антисистемен играч както в рамките на Републиканската партия, така и от останалите участници в политическия живот на страната. Днес Доналд Тръмп вече е част от системата на американския политически живот и до голяма степен приведе в действие своята визия за страната. Това позволява да бъде извършен анализ на неговата досегашна политика по основни области, чрез които могат да бъдат формулирани изводи за нейната същност, да бъдат идентифицирани някои резултати и да бъдат изготвени прогнози за бъдещите ѝ характеристики. Поради значителния обхват и многопластовост на подобен анализ обаче, за той ще бъде обособен в три отделни части. В част първа ще бъдат засегнати темите от вътрешната политика, политиката по сигурността и здравеопазването. Във втората част ще бъдат разгледани моментите по отношение на икономическата политика на американския президент, а в третата последна част ще бъдат анализирани външната му политика и неговата политиката в сферата на отбраната.

Вътрешна политика, миграция и инфраструктура

Една от сферите на вътрешнополитическия живот на САЩ, в която Доналд Тръмп методично налага своята политика, е съдебната сфера. За периода 2017–2018 г. президентът назначи над 89 нови съдии на различни нива в американската съдебна система, включително във важните апелативни и окръжни съдилища. Осемдесет и едно нови негови предложения за съдебната система пък очакват одобрение от Сената. Тръмп успя да назначи и двама съдии във Върховния съд в лицето на Нийл Горсъч и Брет Кавано, с което наклони в полза на консерваторите баланса на силите в най-висшия американски съд. Разбира се, президентът на САЩ все още е далеч от това да постави съдебната система на страната под свой контрол. Процесът по преформатиране на американската съдебна система и назначаването на съдии е ясен и ще продължи. Сами по себе си назначенията на Тръмп не означават, че при нужда съдебните решения ще бъдат в негова полза. Към настоящия момент е пределно ясно, че съдебна система, доминирана от назначения на 45-тия американски президент, ще се противопоставя по-малко на реализирането на неговите политики особено в сферата на вътрешната сигурност и миграцията.
Като успешна за Тръмп може да се определи и политиката му по отношение на миграцията. След налагането на временна забрана за влизане в САЩ на граждани на 7 страни, от които 5 предимно мюсюлмански държави (Иран, Либия, Сирия, Йемен и Сомалия) и засилването на граничния контрол, може да се каже, че към момента миграционния натиск към САЩ по-скоро отслабва. Данните към края на август 2018 г. показват, че спрямо 2016 г. общият брой случаи на употреба на сила и други законови действия спрямо мигранти спада с 18,01%, като още по-голям е спадът при недопуснатите до територията на САЩ граждани на други страни. Спрямо 2016 г. те намаляват с 25,67%.

Данните показват още, че е налице и спад в употребата на оръжия при гранични инциденти от 55 за 2012 г., през 26 за 2016 г., до 17 през 2017 г.

Тенденциите от последните месеци показват, че до края на 2018 се очаква повишаване на миграционните потоци към САЩ, но те едва ли ще надвишат средногодишните от управлението на президента Обама.
Безспорно слабото място във вътрешната политика на Доналд Тръмп е неговата инфраструктурна политика. Въпреки заявеното предизборно обещание за изготвяне и прилагане на широка инфраструктурна програма за обновяване на пътища, летища, мостове и публична инфраструктура, до момента липса значим напредък в тази област. От друга страна, въпреки че Конгресът одобри финансиране за 5,7 млрд. долара за може би най-знаковия инфраструктурен проект на Тръмп в лицето на стената по границата с Мексико, може да се очаква, че неговата реализация след загубата на мнозинството в Камарата на представителите за Републиканската партия ще бъде проблематична и силно затруднена.

USD В наличност

Щатски долар

Продаваме 1,8320 1.809 1,8090 1.832 1,8320
Купуваме 1,8090
Сравнение Известие Добавете към количката

Здравеопазване

През първата и втората година на своето управление Доналд Тръмп не успя да отмени здравната програма на своя предшественик, известна като Obamacare. Въпреки това той я отслаби чрез приемането на различни реформи, като например отмяната на данъчните утежнения за хора без здравни застраховки или отмяната на възстановяването на разходите при обслужването на хора с ниски доходи. Липсата обаче на сериозна либерализация на здравноосигурителния пазар досега на практика доведе до падане обхвата на здравното застраховане и вдигане стойността на здравните застраховки. От друга страна, загубата на мнозинство в Камарата на представителите означава, че амбициите на Тръмп за напълно демонтиране на Obamacare вероятно ще претърпят провал и здравеопазването в САЩ ще запази текущото си положение.

Грижа за ветераните

Проблемът с ветераните от войните в САЩ е изключително наболял. Поради участието на страната в множество военни кампании през последните десетилетия, се създаде армия от хора, които страдат от различни заболявания, включително ментални разстройства. Решаването на проблемите на ветераните в САЩ има чисто изборен аспект и той е най-ясно видим от факта, че в този електорален разрез Тръмп спечели спрямо Хилъри Клинтън в съотношение 2:1. Този факт постави Тръмп в позицията след изборите задължително да обърне сериозно внимание на своите гласоподаватели ветерани. В конкретен план бе заявено увеличаване на разходите за лечение на ветерани, страдащи от различни заболявания и ментални разстройства. Бе реализирана оптимизация в администрацията, свързана с ветераните, която да подобри тяхното обслужване. Като част от тази оптимизация дори бяха уволнени, съкратени и понижени около 1800 служители. Допълнително администрацията на президента Тръмп реализира програми в подкрепа на образованието, преквалификацията, кредитирането при стартиране на бизнес и търсене на работа от страна на ветераните.

Втората част от анализа можете да прочетете тук : https://tavex.bg/2-godini-trump-ikonomika/

Автор: Александър Ганчев

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още