Добавете ценово известие

Goldman Sachs очаква рекордна инфлация, а Фед - рискове пред акциите

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 09.11.2021
Цена злато (XAU-BGN)
3868,42 BGN/oz
  
+ 3,50 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
44,67 BGN/oz
  
- 0,44 BGN

От март 2020 г. централните банки по света осъществиха безпрецедентна инфлация (дефинирана като печатане на пари) в мирно време. С времето тя започна да увеличава както производствените, така и потребителските цени.

Вижте повече по темата: Цените на храните в Европа са по-високи от всякога

Въпреки това водещите анализаторски институции като цяло излизаха с потиснати прогнози за поскъпването на услугите. В тях те следваха изказванията, идващи основно от председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл, че инфлацията е „преходна“. С времето, предвид рекордните данни, той се отказа от нея.

Вижте повече по темата: Джеръм Пауъл: Ще се наблюдава инфлация по-дълго от очакваното

Това се потвърди и на последната пресконференция през миналата седмица. На нея Пауъл заяви, че:

Основното ни очакване е, че затрудненията в предлагането и дефицитите ще продължат да се наблюдават и през следващата година, паралелно със завишената инфлация. С преодоляването на пандемията, пречките пред предлагането ще започнат да изчезват, растежът ще се повиши и в този процес инфлацията ще се понижи от днешните си равнища.

Така той на практика признава, че високата инфлация ще се наблюдава и през 2022 г., т.е. че тя ще е „преходна“ за дълъг период от време. Сега и водещите анализатори включват това в прогнозите си.

Очакваната инфлация от Goldman Sachs

Goldman Sachs е сред инвестиционните банки, за която 2021 г. се оказа доста проблематична по отношение на прогнозите на инфлацията. Затова очакванията ѝ бяха ревизирани значително нагоре през всеки пореден месец.

Таблица: Прогнозирана инфлация от Goldman Sachs от пролетта на 2021 г. насам

Прогнозата е направена през Индекс разходи за лично потребление (PCE) Индекс на потребителските цени
Базов Общ Базов Общ
Април 2,05% 2,37% 2,2% 2,77%
Май 2,5% 2,82% 3,47% 3,88%
Юни 3% 3,38% 3,83% 4,39%
Юли 3,4% 3,78% 4,38% 4,92%
Август 4,25% 4,64% 4,61% 5,31%
Септември 4,25% 4,64% 4,61% 5,31%
Октомври 4,4% 5,08% 5,19% 6,31%

Източник: Goldman Sachs; Zero Hedge

В крайна сметка, при последната си прогноза, публикувана в началото на седмицата, от Goldman Sachs посочват, че през 2021 г. индексът на потребителските цени ще нарасне с 6,31% спрямо 2020 г. Ако това се случи, страната ще регистрира формално най-високата годишна инфлация от 1982 г. или от почти четиридесет години.

Графика: Инфлация в САЩ, измерена чрез индекса на потребителските цени, на годишна основа

Източник: Федерален резерв на Сейнт Луис

Разбира се, Goldman Sachs все още имат два месеца, през които да ревизират прогнозата си нагоре. Да припомним, че последният пик беше през 1980 г., когато индексът на потребителските цени надхвърли 13,5%. Ако инфлацията днес подобри този „рекорд“, тя ще постигне най-високата си стойност от век насам.

Вижте повече по темата: Какво е инфлация

Каква инфлация очакват от Goldman Sachs след 2021 г.

Макар това да е лоша новина за потребителите с фиксирани доходи и производителите, от банката все пак успокояват, че догодина инфлацията (измерена през общия индекс на потребителските цени) ще бъде „само“ 3%. В доклада си, озаглавен: „Ситуацията ще се влоши, преди да се подобри“ Спенсър Хил и Дейвид Мерикъл посочват, че:

Продължителните дисбаланси на търсенето и предлагането, силното нарастване на заплатите и ускоряващите се наеми ще оставят базовия PCE и особено базовия индекс на потребителските цени високи и през 2022 г.

Те пропускат „слона в стаята“ – печатането на пари. Въпреки че Федералният резерв оповести свиване на програмата си за количествени улеснения, това не означава, че тя е преустановена. Но даже и тя да бъде прекратена, което се очаква да се случи към средата на 2022 г., инфлацията няма да спре.

Вижте повече по темата: Защо свиването на програмата за количествени улеснения не спира инфлацията

Ако разгледаме периода от Голямата рецесия досега, щатският долар продължава да се обезценява скоростно и след приключването на първите три програми за количествени улеснения. Причината е, дори и без такива програми паричното предлагане не спира. Затова е силно вероятно прогнозираната от Goldman Sachs инфлация отново да се окаже по-висока в реалността.

Федералният резерв предупреждава за заплахи пред акциите

Говорейки за печатане на пари, Федералният резерв също публикува своя Доклад за финансовата стабилност. В него се откроява анализът на централната банка за рисковите активи:

Цените на рисковите активи като цяло нараснаха от предишния доклад насам и на някои пазари цените са завишени в сравнение с очакваните парични потоци. Цените на имотите се повишиха скоростно от май и продължават да растат по-бързо от цените на наемите. Цените на активите остават застрашени от значителен спад, ако настроенията на инвеститорите се понижат, прогресът по отношение на овладяването на вируса се влоши или икономическото възстановяване се забави.

Така от Федералния резерв виждат доста заплахи за пазарите. Анализът им на представянето на акциите не се различава драматично от останалите рискови активи. Всъщност от централната банка деликатно намекват в документа, че случващото се на борсите е признак за балонизирането на фондовите пазари:

Макар повишаването на цените на акциите да се дължи отчасти на подобрените очаквания за доходността, съотношението на цените на акциите спрямо приходите на компаниите се намира в горния край на историческата дистрибуция.

В превод, според институцията акциите в момента са по-скъпи, отколкото реалното представяне и приходи на бизнесите може да оправдае. Това се вижда и от данните. През второто тримесечие на 2021 г. стойността на акциите нараства с 47,2% спрямо същия период на миналата година. Така този клас активи не просто има най-голяма абсолютна стойност (54,7 трлн. долара), но и над три пъти по-бърз растеж от втората категория – жилищните имоти.

Интересно е, че и Федералният резерв не посочва причината за драматичното поскъпване на акциите – печатането на пари от самата централна банка и изкуственото потискане на лихвите.

Кои са заплахите пред финансовата стабилност

Според пазарите обаче действията на институцията водят и до най-големите заплахи пред активите, включително пред акциите. Почти 70% от анкетираните са посочили, че най-голямата заплаха за финансовата стабилност в САЩ е: „задържане на инфлацията; свиване на паричното предлагане.“ В предишния доклад, публикуван през април, заплахата от „висока инфлация“ беше на трета позиция сред най-големите заплахи, посочена от 42% от респондентите. На практика виждаме, че този фактор вече се сбъдна.

Вижте повече по темата: Инфлацията е тук: какво означава това и как да предпазим парите си

Инвеститорите разглеждат и случващото се с Evergrande като заплаха за пазарите в САЩ – почти 50% от анкетираните са посочили като такава „регулаторни и имотни рискове в Китай“. През пролетта тази рискова категория не съществуваше. Друга заплаха, идваща от Китай, е забавянето на икономиката ѝ, което в предишния доклад не беше притеснение за финансовата стабилност в САЩ. Вече обаче 15% от участващите в проучване го разглеждат като такова. В сегашната анкета обаче леко се понижават притесненията, свързани с конфликт между САЩ и Китай.

По-малък е и делът на хората, загрижени за корекция на рисковите активи (въпреки че Федералният резерв предупреждава именно за това в доклада си). Той се понижава от 35% през април до 25% в последния доклад.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още