Добавете ценово известие

Хърватия - новата трип дестинация на Eвропа

Публикувано от Tavex в категория Пътуване на 05.05.2017
Цена злато (XAU-BGN)
3884,69 BGN/oz
  
+ 29,22 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
45,15 BGN/oz
  
+ 0,27 BGN

Стягайте багажите и да поемаме към Хърватия. Спрямо дните и бюджета, с който разпологате, ще ви разкажа за два възможни трипа, с които да се разнообразите тази есен. Но преди това, защо Хърватия?

Любимата ми

Хърватия е моята втора най-любима държава след България. Живяла съм там около година и смея да твърдя, че винаги има с какво да те изненада, да те забавлява и за десерт да те вдъхнови с нови идеи. Според проучвания на European Best Destinations Хърватия печели в  2 категории през 2016г:

  • European Best Destination 2016: Zadar in Croatia. В същата класация Пловдив се нарежда на почетното трето място след Атина (Най-добра европейска дестинация 2016 – Задар, б.пр.)
  • European Best Christmas Market 2016: Zagreb in Croatia (Най-добър европейски коледен пазар 2016 – Загреб, б.пр.)

Пътуването до Хърватия е най-лесно и бързо с кола, но е възможно и с автобус, с изключително удобно разписание и приятен бюджет. Автобус има всеки ден от София към 14:30ч. и пристига в Загреб към 1ч. през нощта, а тръгването от Загреб обратно към София е в 23ч., при цена около 160 лв. в двете посоки. С кола ще ви отнеме около 790 км, 9 часа и около 90 евро за горивото в посока.

Спокойно можете да пътувате само с лична карта, тъй като от лятото на 2014 г. Хърватия е част от Европейския съюз. Местната валута е куна (kn или HRK). Името произлиза от кожите на белките, с които се е търгувало в миналото, а една куна се състои от 100 липи – монетите са кръстени на дървото липа. Имайте предвид, че куната не е фиксирана към еврото, което означава, че курсът варира всеки ден. На много малко места приемат евро и то изцяло за ваша сметка. За да нямате изненади с измененията на курса и банкови такси, плащайте кеш, като си обмените валута (куни) предварително в България.

Сега по същество…

Два лежерни дни в търсене на деликатеси

Ден 1

(Загреб, Плитвички езера, Самобор)

Тръгвате сутринта от София и ако не спрете в Белград за кратка разходка и малко плескавици, ще сте в Загреб в късния следобед. В Загреб задръстванията след работния ден са малко по-рано от 16ч. до към 18:30ч., така че съобразете пристигането си с това. Иначе пътуването ви ще се удължи с около час само в града.

Планирайте и зареждането на гориво. По принцип цените на горивото в Хърватия са почти същите като в България, а в Сърбия е малко по-скъпо. Ако търсите OMV, EKO или някоя от другите познати бензиностанции, няма да ги намерите в Хърватия, особено по магистралите. Затова зареждайте смело в INA. Изпробвано е, няма да останете на пътя, а и ще можете да пробвате някои от местните марки, които са се превърнали в национална гордост: Jana (вода), Cedevita (разтворими витамини), Bajadera и Griotte (шоколадови бонбони), Mikado (шоколад с ориз). За тези, които не карат, бирите са Karlovačko, Ožujsko, Velebitsko и Tomislav pivo. В Хърватия законът казва, че не може да се пие в колата.

Забранено е не само за шофьора, но и за другия седящ на предната седалка да е консумирал алкохол. Съответно проверката се прави и на двамата.

Когато си резервирате място за спане, гледайте да е с включен паркинг, тъй като паркингът в центъра и в повечето квартали е скъпоплатен на час. Има много апартаменти под наем в центъра на по-ниски цени, но ние си избрахме Bed And Breakfast Kaptolski Dvori основно заради паркинга. Иначе хотелът беше много приветлив, в стария град до Катедралата за около 60 евро на вечер с включена закуска, като в стаята спокойно можеха да спят 4 човека.

Пристигнахте, настанихте се, вечер е, а сега накъде?!

Всяка година за 10 дни в средата на септември се организира голям гастрофестивал (подобно на бирфест) RujanFest  на езерото Бундек в Загреб, което е и събитието на месеца. Фестивалът е на открито с различни презентационни шатри с храна и напитки. Има жива музика и различни предизвикателства. Облечете се топло и удобно, напръскайте се срещу комари, че ги има в повече, и се забавлявайте като за последно, т.е. като местни. Пробвайте различни бири, хотдог с домашна наденица или cavapi (малки кебапчета), а за разядка – печени кестени.

 

Ден 2

Време е за опознай града, за да го oбикнеш. Най-добрият начин да го постигнете е да започнете деня като местни – с чаша кафе (kava). Някои пътеводители казват, че пиенето на кафе е националният спорт на Хърватия, и наистина е така. Независимо от деня и часа, кафенетата са винаги пълни.

Започнете разходката си от централния площад Йелачич (trg Ban Jelacic). Ще го познаете по конната статуя с Йосип Йелачич. На площада има безплатен интернет и голямо туристическо бюро (https://tripedia.info/location/europe/croatia/), в което ще ви дадат карта със забележителности, много полезна и интересна информация за последни събития или неща, които да не изпуснете по време на престоя си.

Северно от площада е разположена старата част на града. Тръгнете по улица Tkalciceva, която едно време е била река, а днес център на Арт средите и нощния живот на Загреб. Можете да похапнете десерти или само да пиете кафе, докато гледате преминаващите хора.

Приятно пътуване.

Ирина

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още