Хърватия – новата трип дестинация на Eвропа

Споделете тази статия

Стягайте багажите и да поемаме към Хърватия. Спрямо дните и бюджета, с който разпологате, ще ви разкажа за два възможни трипа, с които да се разнообразите тази есен. Но преди това, защо Хърватия?

Любимата ми

Хърватия е моята втора най-любима държава след България. Живяла съм там около година и смея да твърдя, че винаги има с какво да те изненада, да те забавлява и за десерт да те вдъхнови с нови идеи. Според проучвания на European Best Destinations Хърватия печели в  2 категории през 2016г:

  • European Best Destination 2016: Zadar in Croatia. В същата класация Пловдив се нарежда на почетното трето място след Атина (Най-добра европейска дестинация 2016 – Задар, б.пр.)
  • European Best Christmas Market 2016: Zagreb in Croatia (Най-добър европейски коледен пазар 2016 – Загреб, б.пр.)

Пътуването до Хърватия е най-лесно и бързо с кола, но е възможно и с автобус, с изключително удобно разписание и приятен бюджет. Автобус има всеки ден от София към 14:30ч. и пристига в Загреб към 1ч. през нощта, а тръгването от Загреб обратно към София е в 23ч., при цена около 160 лв. в двете посоки. С кола ще ви отнеме около 790 км, 9 часа и около 90 евро за горивото в посока.

Спокойно можете да пътувате само с лична карта, тъй като от лятото на 2014 г. Хърватия е част от Европейския съюз. Местната валута е куна (kn или HRK). Името произлиза от кожите на белките, с които се е търгувало в миналото, а една куна се състои от 100 липи – монетите са кръстени на дървото липа. Имайте предвид, че куната не е фиксирана към еврото, което означава, че курсът варира всеки ден. На много малко места приемат евро и то изцяло за ваша сметка. За да нямате изненади с измененията на курса и банкови такси, плащайте кеш, като си обмените валута (куни) предварително в България.

Сега по същество…

Два лежерни дни в търсене на деликатеси

Ден 1

(Загреб, Плитвички езера, Самобор)

Тръгвате сутринта от София и ако не спрете в Белград за кратка разходка и малко плескавици, ще сте в Загреб в късния следобед. В Загреб задръстванията след работния ден са малко по-рано от 16ч. до към 18:30ч., така че съобразете пристигането си с това. Иначе пътуването ви ще се удължи с около час само в града.

Планирайте и зареждането на гориво. По принцип цените на горивото в Хърватия са почти същите като в България, а в Сърбия е малко по-скъпо. Ако търсите OMV, EKO или някоя от другите познати бензиностанции, няма да ги намерите в Хърватия, особено по магистралите. Затова зареждайте смело в INA. Изпробвано е, няма да останете на пътя, а и ще можете да пробвате някои от местните марки, които са се превърнали в национална гордост: Jana (вода), Cedevita (разтворими витамини), Bajadera и Griotte (шоколадови бонбони), Mikado (шоколад с ориз). За тези, които не карат, бирите са Karlovačko, Ožujsko, Velebitsko и Tomislav pivo. В Хърватия законът казва, че не може да се пие в колата.

Забранено е не само за шофьора, но и за другия седящ на предната седалка да е консумирал алкохол. Съответно проверката се прави и на двамата.

Когато си резервирате място за спане, гледайте да е с включен паркинг, тъй като паркингът в центъра и в повечето квартали е скъпоплатен на час. Има много апартаменти под наем в центъра на по-ниски цени, но ние си избрахме Bed And Breakfast Kaptolski Dvori основно заради паркинга. Иначе хотелът беше много приветлив, в стария град до Катедралата за около 60 евро на вечер с включена закуска, като в стаята спокойно можеха да спят 4 човека.

Пристигнахте, настанихте се, вечер е, а сега накъде?!

Всяка година за 10 дни в средата на септември се организира голям гастрофестивал (подобно на бирфест) RujanFest  на езерото Бундек в Загреб, което е и събитието на месеца. Фестивалът е на открито с различни презентационни шатри с храна и напитки. Има жива музика и различни предизвикателства. Облечете се топло и удобно, напръскайте се срещу комари, че ги има в повече, и се забавлявайте като за последно, т.е. като местни. Пробвайте различни бири, хотдог с домашна наденица или cavapi (малки кебапчета), а за разядка – печени кестени.

 

Ден 2

Време е за опознай града, за да го oбикнеш. Най-добрият начин да го постигнете е да започнете деня като местни – с чаша кафе (kava). Някои пътеводители казват, че пиенето на кафе е националният спорт на Хърватия, и наистина е така. Независимо от деня и часа, кафенетата са винаги пълни.

Започнете разходката си от централния площад Йелачич (trg Ban Jelacic). Ще го познаете по конната статуя с Йосип Йелачич. На площада има безплатен интернет и голямо туристическо бюро (www.zagreb-touristinfo.hr), в което ще ви дадат карта със забележителности, много полезна и интересна информация за последни събития или неща, които да не изпуснете по време на престоя си.

Северно от площада е разположена старата част на града. Тръгнете по улица Tkalciceva, която едно време е била река, а днес център на Арт средите и нощния живот на Загреб. Можете да похапнете десерти или само да пиете кафе, докато гледате преминаващите хора.

Приятно пътуване.

Ирина

Споделете тази статия
Категори:  
Цена на златото (XAU-BGN)
2145.16 BGN/1Oz - 0.78 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
28.6879 BGN/1Oz - 0.01 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Коментари

rolex submariner 5513
31.10.2017, 04:54

rolex submariner 5513 dimentichi una cosa che lui ha già detto!, che questo ragazzo vive negli stati uniti, dove la lingua inglese la senti pronunciare dovunque tu ti trovi 24 ore su 24.

Добавете коментар

Влезте във Вашия профил, за да може да оставите коментар по статията.

Цена на златото (XAU-BGN)
2145.16 BGN/1Oz - 0.78 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
28.6879 BGN/1Oz - 0.01 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Най-четени

Босна и Херцеговина – коктейл от култура, история и адреналин.

Седем причини да посетите Тайланд

Какво е биткойн?

Валят ли безплатни пари в света на криптовалутите? Интервю с Благовест Белев

Как да пътуваме с големи суми пари в брой ?

Варшава – култура, архитектура и полъх от миналото

13 причини да посетите Исландия

Латинският паричен съюз: дядото на еврозоната

Манипулира ли се инфлацията – Защо и Как?

Препоръчани

Как Живков тайно подари българския златен резерв на Москва

Как да пътуваме с големи суми пари в брой ?

Валят ли безплатни пари в света на криптовалутите? Интервю с Благовест Белев

Общество без пари

 

Получавайте първи най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Прочетете още

Купете валута онлайн

Актуални курсове
0 ПРОДУКТ