Добавете ценово известие

Инфлацията в САЩ изстреля цената на златото до 5-месечен връх

Публикувано от Tavex в категория Златни вести на 11.11.2021
Цена злато (XAU-BGN)
3989,12 BGN/oz
  
+ 31,85 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
44,49 BGN/oz
  
+ 0,07 BGN

Инфлацията в САЩ, измерена чрез индекса на потребителските цени , нарасна с впечатляващите 6,2% през октомври спрямо същия месец на миналата година, показват последните данни на Bureau of Labor Statics. Това е най-бързото покачване на цените от 31 години насам.

Както обикновено през 2021 г., регистрираните данни надвишават прогнозите на анализаторите. В случая от Dow Jones очакваха ръстът да е от 5,9%.

За последен път по-висок темп се наблюдаваше през октомври 1990 г. Тогава индексът на потребителските цени се покачи с 6,37%. Така най-голямата икономика в света през октомври беше много близо до подобряване на поредния антирекорд. Ако той бъде надхвърлен, следващата пикова стойност е от юли 1982 г. (6,6%).

Инфографика: Индекс на потребителските цени и парично предлагане (т.е. инфлация)


Вероятно това ще се случи в не много далечното бъдеще. Федералният резерв обяви свиване на програмата за количествени улеснения, което трябва да започне още през ноември 2021 г. С нея централната банка инжектира новонапечатани пари в икономиката. За последната година и половина техният размер надхвърля 4 трлн. долара.

Вижте повече по темата: Защо свиването на програмата за количествени улеснения не спира инфлацията

Но точно както прекратяването на третия рунд количествени улеснения (с който между септември 2012 г. и октомври 2014 г. Федералният резерв създаде от нищото 4,5 трлн. долара) не спря обезценяването на долара, така това няма да се случи и днес. Всъщност можем да очакваме индексът на потребителските цени тепърва да расте. Причината е, че винаги има времеви лаг между пускането на новите пари в обращение и регистрирането на инфлацията (даже и от индекса на потребителските цени, който обикновено значително подценява реалността). Повече по темата може да се види в статията „Какво е инфлация“.

Реакцията на активите на новината за инфлацията в САЩ

Фондовите пазари

От оповестяването на новината за 30-годишния пик на инфлацията, фондовите пазари в САЩ са на червена територия. Dow Jones изгуби 0,67% от стойността си, S&P 500 – 0,74%, Russell 2000 – 1,6%, a Nasdaq – 1,3%.

За разлика от тях, индексите в Европа са в зелена територия. Вчера DAX се понижи, но балансира загубите си, затваряйки почти без промяна. За последните два дни той расте с 0,22% към момента на писане. FTSE също се покачи маргинално – с 0,36% за деня.

Злато и сребро

Благородните метали злато и сребро се изстреляха при обявяване на новината. Жълтият метал се покачи с почти 1% само в рамките на търговията на 10 ноември, когато станаха ясни данните за високата инфлация. През следващия ден растежът му продължава. За изминалите два търговски дни цената на златото нараства с 1,63% към момента на писане.

Така цената на златото достигна до най-високата си точка от средата на юни тази година досега.

Нейният растеж се наблюдава въпреки лекото покачване на лихвите по държавните ценни книжа на САЩ, понижаването на безработицата (данни за което бяха публикувани в сряда) и поскъпването на долара. Валутата се покачи до най-високата си стойност от средата на юли 2020 г. досега, показва доларовият индекс. Исторически всеки един от тези фактори сам по себе си исторически е оказвал натиск върху цената на златото. Фактът, че в момента тя пренебрегва въздействието на комбинацията от тях, показва, че инвеститорите вероятно най-после са осъзнали, че инфлацията няма да е временен феномен.

Вижте повече по темата: Този показател показва защо сега е страхотен момент за покупка на злато

При среброто покачването е още по-голямо. На 10 и 11 ноември то поскъпва с 2,05%, като само през втория ден покачването на цената му е от 1,7%.

Криптовалути

През последните два дни от обявяването на новината за пиковата инфлация в САЩ, биткойн изгуби почти 5% от стойността си. Така криптовалутата за пореден път се държи по начин, опровергаващ идеята, че тя е защита срещу обезценяването на парите. Причините за подобно поведение разглеждаме в анализа „Биткойн срещу златото: Двигателите зад цената“.

Първоначално същото се наблюдаваше и с Ether. Той изгуби почти 4,5% от стойността си на 10 ноември. След това възстанови отчасти загубите си, като за последните два дни е само с 2,2% надолу.

Икономиката на САЩ е изключително слаба

Инфлацията в САЩ не е единствената лоша новина. Напоследък растежът се забави драматично. През второто тримесечие БВП нарасна с 6,7% спрямо същия период на миналата година; през третото – едва с 2%. Това е най-бавното му покачване от началото на пандемията.

Въпреки че броят на новорегистрираните безработни продължава да се понижава, същото е вярно и за икономически активното население. Това означава, че все повече трудоспособни хора нито работят, нито търсят работа. Ако икономиката беше стабилна, щеше да се наблюдава растеж на икономически активното население.

Към октомври 2021 г. едва 61,7% от населението са икономически активни. Ако изключим срива на показателя през 2020 г., днес виждаме най-ниската му степен от 1977 г. досега.

Индексът на мениджърските поръчки в производството през октомври също се понижава. С показание от 60,8 пункта той все още е в територия на растеж (над 50 пункта означава очакване за ръст на икономическата активност; под 50 пункта – свиване). Но производителите гледат все по-негативно на случващото в икономиката. Затова и индексът е много далеч под стойността си от почти 65 пункта от март 2021 г.

Вижте повече по темата: Как производството движи икономиката и какво се случва с него при кризите

Търговският дефицит на САЩ се увеличава с всеки следващ месец. Всъщност през септември (последните официални данни за момента) той достигна безпрецедентните 80 милиарда долара. Това е най-високата стойност в историята. Предишният исторически антирекорд за страната беше постигнат чак през август 2021 г. (72,8 млрд. долара).

Инес икономиката на САЩ все повече се насочва към стагфлация. Производството гледа негативно на бъдещето, броят на икономически ангажираните се понижава, заедно с икономическия растеж, а до голяма степен единственото, което страната изнася, е новонапечатани долари. За сметка на това, инфлацията бележи десетилетен рекорд и вероятно ще се задържи висока.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още