Джеръм Пауъл: Ще се наблюдава висока инфлация по-дълго от очакваното

Споделете тази статия

Докато през пролетта председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл коментираше, че подриването на покупателната способност ще е временно, вече той очаква „висока инфлация“ за по-дълъг период от очакваното. Това става ясно от собственото му изявление пред Конгреса. То беше дадено снощи, съвместно с финансовия министър на САЩ Джанет Йелън. Пълният запис може да се види тук.

По думите на Пауъл:

Инфлацията е висока и вероятно ще остане такава през следващите месеци, преди да започне да се понижава. С отварянето на икономиката и увеличаването на разходите, виждаме натиск за повишение върху цените, особено заради пречките в някои сектори. Тези ефекти са по-мащабни и продължителни, отколкото се очакваше, но те ще преминат и, когато го направят, инфлацията се очаква да се понижи до нашата дългосрочна цел от 2%.

Вижте повече по темата: Германската централна банка очаква най-високата инфлация от 30 години насам

Бързото увеличаване на цените не е феномен, който се наблюдава единствено в САЩ. В Европа ситуацията не е по-различна, основно заради паричното предлагане. На Стария континент обаче се наблюдават „отегчаващи вината обстоятелства“. Сред тях са изстрелването на цените на горивата, особено на природния газ. Европа започва зимата със запаси от 22,9 млрд. куб. м, които много трудно ще бъдат възстановени.

Защо Пауъл очаква висока инфлация

Основните причини, които според Пауъл водят до висока инфлация, са вече споменатите пречки пред някои отрасли, затрудненията при назначаването на нови служители и „други ограничения пред икономиката“. По думите му тези фактори също се оказват по-силни, отколкото първоначално се е очаквало. Все пак, той успокои публиката, че:

Ако системната висока инфлация се превърне в сериозно притеснение, ние със сигурност ще отговорим и ще използваме инструментите си, за да гарантираме равнище на инфлацията, което следва целите ни.

Председателят на Федералния резерв като че ли напълно пропуска връзката между огромното парично предлагане, създадено от него самия, и наблюдаващата се висока инфлация. Икономически погледнато, именно нарастването на количеството пари в обращение представлява инфлация. Нарастването на цените са само нейно следствие.

В думите му се откроява и друг важен момент. Според Пауъл, централната банка ще започне да взима мерки срещу инфлацията, само ако тя стане „сериозно притеснение“. Това означава, че ако Федералният резерв не се безпокои за инфлацията, той няма да промени политиките си.

Може ли Федералният резерв да се бори с инфлацията

Не е учудващо, че Пауъл задава условие за справянето с инфлацията. В крайна сметка, ако ръководената от него институция можеше да направи нещо, тя вероятно вече щеше да действа. През юли и август индексът на потребителските цени надвиши 5%, което е два и половина пъти по-висока стойност от целта на Федералния резерв.

Вижте повече по темата: Икономисти очакват свиване на програмата за количествени улеснения, но може ли Фед да го направи?

Централната банка има само два инструмента, за да укроти растежа на инфлацията: да понижи печатането на пари и да увеличи основния лихвен процент. Но не е много вероятно да използва който и да е от тях. Причината е, че и двата ще сринат растежа и ще взривят надутите балони в стопанството – нещо, което Федералният резерв със сигурност не иска.

Видяхме ли растяща цена на златото

Златото традиционно е спасител срещу инфлацията. Затова би трябвало да видим нарастваща цена на златото? В случая обаче се случи точно обратното – стойността на жълтият метал се понижи под психологическата граница от 1750 долара за тройунция.

Вижте повече по темата: Защо наблюдавахме спад в цената на златото

Има две причини за това. На първо място, след изявлението на Джеръм Пауъл и Джанет Йелън доларът поскъпна. Доларовият индекс, измерващ цената му спрямо кошница от други валути, нарасна 93,8 пункта. Това е най-високата стойност от януари 2020 г. досега.

На второ място, лихвата по държавните ценни книжа на САЩ нарасна. Въпреки че тази по 10-годишните облигации днес е надолу, тя все пак остава над 1,5%. Разбира се, по този начин инструментът носи отрицателна доходност, когато се вземе предвид понижаването на покупателната способност. Но лихвите по облигациите имат обратнопропорционална зависимост с цената на златото. Причината за това е, че когато те нараснат, инвеститорите се насочват към тях, за да получават доходност.

Вижте повече по темата: Този показател показва защо сега е страхотен момент за купуване на злато

В дългосрочен план обаче не е много вероятно инвеститорите да продължат да разглеждат изявленията на Пауъл като сигнал за стабилност. Каквото и да казват председателят на Федералния резерв, думите му не могат да елиминират силно инфлационното въздействие на политиките на централната банка върху реалната икономика.

Споделете тази статия
Категори:  
Цена на златото (XAU-BGN)
3120.66 BGN/1Oz + 0.46 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
39.5566 BGN/1Oz + 0.01 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Коментари

Напишете първия коментар
Добавете коментар

Влезте във Вашия профил, за да може да оставите коментар по статията.

Цена на златото (XAU-BGN)
3120.66 BGN/1Oz + 0.46 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
39.5566 BGN/1Oz + 0.01 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Най-четени

Дигитално евро – парична революция или стъпка към бездната

Как добивът на злато прави България по-богата

Защо Европа залага на изкупуване на злато срещу инфлацията

Препоръчани

Светът без златния стандарт I: Пет десетилетия по-късно

Защо биткойн се срина с 53% и какво значи това за критповалутата

Най-големите български банки спират приемането на срочни депозити: Какво означава това

Проучване: Централните банки ще продължат политиката на изкупуване на злато

Правителствата искат да подринат растежа с разходи и бюджетни дефицити

8 причини да инвестираме в злато

Как добивът на злато прави България по-богата

Стабилност чрез изкупуване на злато: Москва не вярва на долари

 

Получавайте първи най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Прочетете още

Смятате, че може да пишете за блога на
Tavex?

Станете автор
0 ПРОДУКТ