Как най-големият жилищен балон в света се пропуква?

Споделете тази статия

Балонът на недвижими имоти в Швеция вероятно е най-големият в света и все пак се отразява бегло от масовите финансови медии. Това може би е на път да се промени. Предупрежденията за развитието на балона определено не са от скоро. През март 2016 г. от Moody’s алармираха, че отрицателните лихвени проценти в Швеция са причина за формирането на неустойчив жилищен балон.

Централните банки на Швейцария, Дания и Швеция (и трите с рейтинг Aaa със стабилна перспектива) са сред първите, които понижават лихвените проценти до отрицателни нива. Година по-късно заключението на Moody’s e, че измежду трите страни в Швеция съществува най-сериозен риск от образуването на ценови балон, който рано или късно ще се спука.

Суверен Джордж V Великобритания

Великобритания · Чистота: 22 карата · ⌀ 22.05 мм

739 лв.Продайте: 696 лв.

„Риксбанк се провали в опитите си да увеличи инфлацията, а Швеция продължава да бъде страната с най-силен ръст на БВП сред развитите икономики,“ посочи Катрин Мюлбронер, старши вицепрезидент на Moody’s.

„Същевременно обаче нежеланите странични ефекти от прекалено разхлабената монетарна политика – бързо покачващите се цени на жилищата и постоянно нарастващия брой на отпуснатите ипотечни кредити, стават все по-видими“, добавя г-ца Мюлбронер. Според Moody’s тези тенденции вероятно ще се задържат, предвид че се очаква лихвените проценти да се задържат на ниски нива. Така се увеличава рискът от образуване на балон на жилищния пазар и когато цените на жилищата спрат да растат, ще има негативни последици за финансовата стабилност.

През октомври 2016 г. Стефан Ингвес, ръководител на Риксбанк, изрази пред Financial Times своето притеснение по отношение на ефекта на отрицателните лихви върху цените на жилищата. Макар и все още да няма драматичен развой, г-н Ингвес е разтревожен от риска във финансовата система и възможен неблагоприятен край. Той споделя: „Проблемът си остава, защото не управляваме правилно жилищния пазар в страната. По мое мнение той е извън контрол.“ Коефициентът на дълга на шведските домакинствата към разполагаемия от тях доход е сред най-високите в света – над 180 процента. Риксбанк прогнозира, че това съотношение ще продължи да нараства и през следващите години.

В никоя друга сфера спукването на безпрецедентния ценови балон в Швеция няма да има толкова обезпокоителен ефект, колкото при цените на жилища в страната.

И за да придобием усещане точно колко лоши може да са последствията, представяме една графика на Андреас Уолстром от Nordea. На нея са показани реалните цени на жилища в шведската столица Стокхолм за последните 140 години, изтъквайки експоненциалния ръст през последните 2 десетилетия. Както Уолстром саркастично посочва, голямата ирония идва от факта, че „настоящият режим на парична политика, целящ „ценова стабилност“, започва през 1995 г.“ Ами да, представяме ви „ценовата стабилност“ или с други думи – най-големия жилищен балон в света.

В доклад от началото на ноември Ройтерс съобщи, че индикаторът на цените на жилищата на шведската финансова група SEB (Skandinaviska Enskilda Banken) отчете втория си най-голям спад досега:

Докладът сочи, че през ноември шведите са станали по-малко оптимистични по отношение на жилищния пазар. Данните вещаят евентуален край на дългия период на ръст на цените на жилищата. На фона на това властите не крият намеренията си да намалят броя на отпуснатите ипотечни заеми, за да избегнат риска от бъдеща катастрофа.

През ноември индикаторът за цените на жилищата на банковата група SEB отчете второто си най-съществено намаление до момента – с 39 пункта. Единственият по-голям спад на индикаторът е от преди 10 години. По данни на SEB 43% от домакинствата очакват цените да се увеличат през следващата година спрямо 66 процента през изминалия месец. Делът на хората, които очакват намаление на цените, се удвоява до 32%.

Материалът на Ройтерс цитира SEB, според които индикаторът показва забавяне, но „все още не сигнализира реален спад“. Данните от октомври обаче показват, че вече има и ясни доказателства за реален спад. Следва обобщение на основните движения на цените през октомври 2017 г. спрямо предходния месец, измерени чрез индекса на цените на жилища NASDAQ OMX Valueguard-KTH, известен още като HOX.

  • Цените на жилищата в Швеция намаляват с 3.0% спрямо септември.
  • Отчита се понижение с 3,2% в цените на къщите в Швеция, а при апартаментите – с 2,8%.
  • Цените на къщите в Стокхолм спадат с 4,0% през октомври, докато тези на апартаментите – с 3,4%;
  • Цените на къщите в Гьотеборг са с 1.6% по-ниски, а на апартаментите – с 1.2%.

Предвид че пазарът започва да се пропуква, както обикновено разчитаме на регулаторните органи да действат постфактум. Както Ройтерс вече отбеляза:

Финансовият надзорен орган на Швеция предложи да се затегнат още изискванията за изплащане на ипотеки. Подобни мерки целят да задържат увеличаващия се дълг, който може да представлява заплаха за охлаждащия се пазар на недвижими имоти и за икономиката като цяло. Ръстът в строителството и затягането на изискванията за отпускане на ипотечни кредити слагат спирачки на 20-годишния подем на шведския имотен пазар. Все пак властите таят притеснения, че нивото на дълг, което е сред най-високите в Европа, продължава да се увеличава. В понеделник Финансовият надзорен орган на страната предложи въвеждане на нови правила, с които да принуди най-големите кредитополучатели да правят по-големи вноски по ипотеките си в стремеж да намалят риска от необслужвани заеми.

20 франка Швейцария Вренели

Швейцария · Чистота: 21.6 карата · ⌀ 21 мм

600 лв.Продайте: 577 лв.

„Цените се покачиха с повече от 30% през последните три години и нивото на риск се повиши,”  сподели пред репортери Хенрик Бракониър, главен икономист на Финансовия надзорен орган на Швеция.

Ройтерс предаде следния коментар на Бракониър:

“Не е катастрофално, ако цените се понижат малко.”

И ние сме съгласни с това… Но какво ще стане, ако те се понижат значително?Източник: zerohedge.com
Адаптация на български: Детелина Димова 

Споделете тази статия
Категори:  
Цена на златото (XAU-BGN)
2991.35 BGN/1Oz + 0.00 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
42.0385 BGN/1Oz + 0.00 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Коментари

Въведение в лихвата - Tavex
08.12.2020, 15:20

[…] примери за надуване на имотен балон например са   скандинавските страни. Заради всеобхватността на ефектите от лихвата върху […]

Добавете коментар

Влезте във Вашия профил, за да може да оставите коментар по статията.

Цена на златото (XAU-BGN)
2991.35 BGN/1Oz + 0.00 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
42.0385 BGN/1Oz + 0.00 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Най-четени

„Придобива ли златото БАЛОНОПОДОБНИ характеристики“

10 интересни факти за долара, които не знаете

Пътят на златото 3: Как работят рафинериите

Валутните войни и скритата цена на евтините пари

Кога парите не са пари?

Владо Каролев: Не чакам нищо от държавата

Магърдич Халваджиян – Готов ли си за война, защото „няма невъзможни неща“?

Препоръчани

Пътят на златото 2: Разходите и циклите при златодобива

Менис Юсри: Не можете да имате достатъчно от това, от което не се нуждаете наистина

Магърдич Халваджиян – Готов ли си за война, защото „няма невъзможни неща“?

Владо Каролев: Не чакам нищо от държавата

Георги Ганев: Нездравите парични режими пречат на възстановяването – Видео

5 универсални начина да разпознаете фалшива банкнота

 

Получавайте първи най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Прочетете още

Инвестирайте в злато с Tavex
Kъм магазина
0 ПРОДУКТ