Срок за обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни.
Добавете ценово известие

Китай иска цялото злато и банките ѝ вече могат да го имат

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи, На фокус на 26.05.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4230,68 BGN/oz
  
- 96,20 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
49,32 BGN/oz
  
- 1,67 BGN

Когато Китай обяви увеличаване на търсенето на злато, това винаги е значима новина в света на благородните метали, тъй като подобни ходове оказват въздействие върху очакваната цена. Няма как да е иначе – Поднебесната империя се превърна в най-големият потребител на в света, след като изпревари Индия по потребление.

A в края на април 2021 г. стана ясно, че страната ще увеличи значително изкупуването на злато. Това няма да стане през държавните институции, а от частните банки. 

Но зад този ход стоят властите в Пекин, които, в лицето на Народната банка на Китай, определят квотите на търговските банки за вноса. Тук ще разгледаме каква е ролята на Китай на глобалните пазари и как това може да се отрази върху цената на златото.

Последните динамики в търсенето на злато от Китай

През 2020 г. потреблението на злато се срина заради свиването на търсенето в условията на пандемията. Данните на местните митници показват, че от февруари 2020 г. до края на годината страната е внасяла средно по 10 тона злато на месец. За сравнение, през предишната „нормална“ година импортът беше средно 75 тона злато на месец.

Но от началото на 2021 г. пазарните динамики се обърнаха на 180 градуса. Даже и изключвайки последните новини по отношение на търсенето, пазарът на златото в Китай изглежда повече от впечатляващо, счупвайки много рекорди.

Производството на бижута

През първото тримесечие търсенето само на бижута достигна впечатляващите 191 тона злато. Това е най-високият ръст на годишна основа в историята. В абсолютна стойност това е най-силното тримесечие за индустрията от първото тримесечие на 2015 г. насам.

Графика 1: Потребление на злато от бижутерийната индустрия на Китай

Графика за изразходваното злато в бижутерийната индустрия в Китай за периода от 2015 година до 2021 година

Източник:World Gold Council

Търсенето от страна на местните бижутери не е изненадващо. То до голяма степен съвпада с изкупуването на злато от страна на крайните потребители, което нарасна със 161% покрай Лунната нова година. Един от най-големите местни търговци на злато дори обяви, че продажбите му са се увеличили със 710% спрямо същия период на миналата година.

Борсово търгувани фондове

През същия период глобално се наблюдаваше най-големия отлив на злато от борсово търгуваните фондове (ETF) от 2016 г. Но не и в Китай, където спрямо първото тримесечие на 2020 г. този вид институции изстреляха количеството притежавано злато до най-високата му стойност в историята. 

През март ETF-ите управляваха най-големите количество злато в историята на страната – почти 73 тона. Въпреки отливът от 2 тона през април, все пак те управляват почти най-високите стойности в историята.

Забележителен е и темпът на растеж на златото, управлявано от борсово търгуваните фондове в Китай. Докато към началото на 2014 г. те на практика не притежават злато, към края на април те вече разполагат със 71 тона, което също е исторически рекорд. Това е ръст от 3500% само в рамките на почти седем години и половина.

Графика 2: Управлявани количества злато от борсово търгуваните фондове в Китай

Графика за размера на съхраняваното злато и управляваните активи измерени в тонове и в юани

Източник: World Gold Council

Инвестиционно злато и технологично производство

От началото на годината търсенето на инвестиционно злато (т.е. златни монети и златни кюлчета) в Китай е сред основните двигатели на пазара глобално. 

Трябва да припомним, че заради завишеното търсене именно на златни монети и кюлчета от началото на годината на пазарите има дефицит, което увеличи ценовите премии на тези инвестиционни продукти.

Данните показват, че за първите три месеца количеството инвестиционно злато, придобито в Поднебесната империя, достигна 86,4 тона. Това е ръст от 133% на годишна основа.

Търсенето на злато от технологичната индустрия в Китай също се увеличи, макар и с „по-скромен“ темп – от 27,4%. Така страната, която е най-голям производител на чипове глобално, регистрира и най-значимото търсене на златото в сравнение с конкурентите си.

Графика 3: Ръст на потреблението на злато от водещите производители на чипове през първото тримесечие на 2021 г.

Графика за ръста на търсене на злато от произовдителите на чипове в Япония, Китай, Южна Корея и САЩ

Източник: World Gold Council

ърговските банки се впускат в изкупуване на злато

От данните се вижда, че изкупуването на злато се представя повече от позитивно. Но голямата новина е, че Народната банка на Китай премахна лимитите върху вноса на злато от търговските банки в страната. 

В последствие тя ги възстанови, но не на нивата от преди това. За да разберем какво означава това, трябва да видим как се внася злато в Китай.

Пътят на златото в Китай

Търговските банки в Китай не могат да внасят количества, каквито решат. Всяка от тях има определена от Народната банка на Китай квота. Тя регулира целия внос на стандартно и нестандартно злато в страната. 

Като стандартно се определят златните монети или златните кюлчета с тегло от 50, 100, 1000, 3000 или 12,5 хил. грама и чистота от 9999, 9995, 999 или 995. Като нестандартно злато се класифицират дорето, златната руда, бижутата и златните монети, които не са законно платежно средство.

Лице на 1 грам абонаментно златно кюлче Tavex нов дизайн В наличност

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

Продаваме 156,00 лв. 141 141,00 156 156,00
Купуваме 141,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Веднъж внесени, двата вида злато поемат по различен път. Според закона е задължително стандартното злато да се продаде на местния пазар чрез регулирана борса. Такава например е Шанхайската златна борса. Нестандартното злато, от друга страна, не може да бъде продавано на борсите.

Обикновено централната банка допуска достатъчно злато, за да се задоволи местното търсене, но това невинаги е така. Елиминирането на квотите, макар и закратко, означава, че търговските банки са били в състояние да внесат колкото злато преценят.

Неограниченото изкупуване на злато от Китай

Информацията за това решение на Народната банка на Китай беше разпространена от Reuters, които се позовават на пет свои източници. 

Очакванията на анализаторите са, че в резултат на мярката изкупуването на злато в от Китай ще се увеличи с допълнителни 150 тона. По текущи цени това се равнява на извънредно търсене от над 7,6 млрд. долара.

Това не е прозаичен ръст на изкупуването на злато. Като се има предвид, че покупките глобално през 2020 г. възлизаха на 3,7 хил. тона, само това решение на Народната банка на Китай може да увеличи глобалното търсене на злато с 5%. Ето какво означава това за цената.

Значението на хода на Китай за глобалния пазар на злато

Китай е както най-големият производител, така и най-големият потребител на жълтия метал в света. Обемите купувано злато са толкова големи, че Шанхайската златна борса се превърна в най-големия пазар на физическо злато за по-малко от две десетилетия след основаването си през 2002 г.

Астрономическите темпове, с които търсенето на злато в Китай се изстрелва, означават, че цената на златото има солидна подкрепа. „Изстрелва“ е правилното определение. Общото потребление на злато в страната за първите три месеца на годината достигна 288,2 тона, което е ръст от 93,9% на годишна основа.

Ако търсените количества злато се запазят без промяна през следващите три тримесечия, Китай ще отбележи най-силната си година не само през последното десетилетие, но и в историята изобщо. Причината е, че, макар търсенето през 2020 г. да спадна до най-ниските си нива от 2012 г. досега, то все пак се запази относително стабилно.

Графика 4: Общо търсене на злато в Китай

Графика показваща общото търсене на злато в Китай по години за периода от 2010 до 2020 година

Източник: Statista; собствени изчисления

Тези данни идват още преди очакваното увеличено търсене от търговските банки. 

Ако прогнозираното допълнително потребление от търговските банки се сбъдне, общото търсене на жълтия метал от Китай ще се увеличи с между 10 и 15%. По всяка вероятност така потреблението на Поднебесната империя ще достигне наистина безпрецедентни стойности.

При равни други условия, силно търсене от страна на Китай означава висока цена на златото. Няма как да е иначе, когато говорим за подобен драстичен растеж в покупките на най-големия потребител на метала в света. 

Същевременно не бива да забравяме, че той не е сам по отношение на увеличеното търсене. Русия и страните от Централна и Източна Европа също от началото на годината се впуснаха в изкупуване на злато.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още