Добавете ценово известие

Колко ще ви струва Южна Корея

Публикувано от Tavex в категория Анализи, Пътуване на 30.10.2019
Цена злато (XAU-BGN)
4013,11 BGN/oz
  
+ 48,16 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
44,96 BGN/oz
  
+ 0,47 BGN

Южна Кореяпреживявания и практически насоки от първо лице

Винаги, когато можем, даваме пример как пътува обикновеният българин, в това число неговите емоции, трудности и преживявания. Щастливи сме да Ви предоставим възможността да попиете от впечатленията на наш клиент от едно пътуване до другия край на света. Подготвили сме интервю със Сашка Миланова, учител по химия и физика, и същевременно заместник-директор на престижната математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна. Ще Ви разкрием нейните съвети и препоръки, с които ще направите вашето пътешествие в тази далечна страна незабравимо. Ето нейният разказ за Южна Корея.

Защо избрахте точно Южна Корея?

Защото страната е вдъхновяваща. Има няколко причини, които предизвикаха интереса ми. Първата е, че Южна Корея е държава с многохилядна и пъстра история, изпълнена както с велики моменти, така и столетия, прекарани в робство. Бях изгледала и повечето корейски сериали, които намирам за изключително приятни и интересни, и, както се оказа за моя изненада, сравнително точно отразяват корейската действителност. Не на последно място е важно да се отбележи, че Южна Корея е наречена азиатското индустриално чудо. Тя се превръща от западнала селскостопанска държава в една от най-силно развитите технологични и индустриални гиганти в Азия, постижение, което заслужава уважение, и което исках да видя с очите си.

Градски изглед към Сеул

Южна Корея звучи доста далечно… беше ли трудно да стигнете до там и сложна ли беше логистиката като цяло?

Всъщност ни най-малко. Човек, решил да пътува до Южна Корея, може спокойно да направи сам цялата организация по пътуването и настаняването. След кацане на корейска територия се получава виза на място, която е включена в паспортната проверка. А относно полетите – има два варианта. Директен полет от Европа, като ние пътувахме през Германия, или полет с прикачване в Доха. По правило вариантът с прикачване е по-евтин, но може да коства до 10 и повече часа престой на летището, и то във вечерните часове. Аз предпочетох да не се лишавам от удобството на директния полет и не съжалявам и за момент за допълнително похарчените пари, особено предвид дългите полетни часове.

А трудно ли е резервирането на място за настаняване?

Престоят също не е проблем. Важно е обаче да се отбележи, че по-скъпите хотели и Airbnb апартаменти/стаи са почти винаги по-просторни. В Азия пространството е оскъдно и се таксува скъпо. Това си личи в почти всичко, но е особено видимо при наема на място за настаняване. Сеул е огромен и „разлят“ град. Бих посъветвала пътуващите да наемат нещо в централната част на града и да се уверят, че има метростация наблизо. Например едно пътуване от центъра на града, който сам по себе си е огромен, до популярния квартал Гангнам (от едноименната песен), отнема повече от час с градския транспорт. А кварталът дори не се намира в края на града…

Друго, което е особено важно да се отбележи, е, че летището Инчон има удобни връзки с всички видове транспорт до центъра на града. На разположение на пътуващите има сайт, преведен на английски, който дава информация за цялата транспортна мрежа, и позволява да си запазите информацията на телефона или да си принтирате, ако е необходимо. Това е изключително удобно, тъй като позволява да си извадите имената на мястото, където сте отседнали, на корейски. А ето как ще ви помогне това. Повечето корейци не знаят английски или какъвто и да е друг западен език, но, ако им покажете адреса на корейски, веднага ще изкарат телефона, ще го намерят и ще ви упътят. Същото важи и ако използвате такси. Такситата не са евтини в сравнение с българските, но са по-евтини от тези в Западна Европа и могат да бъдат удобна алтернатива на градския транспорт. Поне всички табели и информационни табла са написани и на английски, така че е лесно да се ориентирате. Освен това има и множество мобилни приложения, достъпни на английски, които са предназначени за Южна Корея и по-специално за Сеул. В тях се съдържа много детайла информация за туристическите обекти, транспортната мрежа, събитията и въобще всичко, за което човек може да се сети.

Главният вход на имперския дворец в Сеул

А кои са основните неща, които биха изненадали нашенеца в Южна Корея?

Много българи ще се изненадат колко любезни и отзивчиви са корейците – винаги готови да помогнат. Ако наистина не искате тяхната помощ, ще трябва няколко пъти любезно да им го кажете, иначе няма да ви оставят и ще направят и невъзможното, за да са сигурни, че са ви помогнали и са отговорили изчерпателно на въпроса ви. Полицията също се ползва с изключителен респект и уважение и ще ви помогне във всяка ситуация. Също така Южна Корея и по-специално Сеул е изключително уреден град с почти нулева престъпност, въпреки че градът не спи и 24 часа в денонощието има живот по улиците. Нещо, което ще учуди хората е, че храната е издигната в култ. Навсякъде и по всяко време има човек или заведение, които предлагат храна.

Храната е култ? В такъв случай какво бихте ни препоръчали да опитаме в Южна Корея?

Всичко е хубаво. Местните деликатеси са интересни и вкусни, но за консервативните туристи има изключително богат избор от европейски ресторанти, където качеството на храната е неразличимо от това в добър ресторант в Италия или Франция например. А порциите са много големи. Не се притеснявайте да си вземете храна или плодове от продавачите по улиците. Всичко е с безкомпромисно добра хигиена, вкусно е, а и не е скъпо.

Всъщност колко точно е скъпо в Южна Корея?

Най-лесното сравнение е с малка бутилка минерална вода. Има голям брой улични продавачи, които продават бутилки с вода, сложени в хладилни чанти или в кофи, пълни с лед. Една бутилка, закупена от такъв продавач, струва 1100 вона, което е почти 1 долар. Първоначалната такса на такситата е 3000 вона (около 2,5 долара), а кафе в заведение тип Старбъкс струва 4000 вона (около 3,5 долара). Ястие за двама в приятен ресторант е около 30 000 вона, което е приблизително 50 лева. Може да се каже, че в Южна Корея е средно 1,5 до 2 пъти по-скъпо отколкото в България поне за повечето неща. Най-лесният начин да преобразувате цените е да приравните 1000 вона за 1 долар или 3000 вона за 5 лева. Валутната таблица на сайта на Tavex също е изключително полезна и бях помолила момичетата от офиса във Варна да ми я разпечатат. Много е удобна и препоръчвам горещо на всеки пътуващ!

KRW В наличност

Южнокорейски вон

Продаваме 0,0014 0.00135 0,0014 0.001407 0,0014
Купуваме 0,0014
Сравнение Известие Добавете към количката

А относно плащането? Предимно с кеш ли се пазарува или може и с карта?

Тук е много важно да дам информация, на която по-трудно ще попаднете. Купете си кеш от България. В офисите на Tavex винаги има, но ако живеете извън големите градове, можете да си купите и през сайта с доставка от ЕКОНТ. Много мои колеги от регионалните градове вече само така си купуват валута. А сега защо е важно да си вземете пари в брой. Още като пристигнете на летището, а и почти навсякъде из центъра на града има специализирани автомати, където срещу 6000 вона (около 5 долара) можете да си вземете универсална дебитна карта за Южна Корея. С нея можете да плащате както в градския транспорт, така и в заведения, ресторанти, молове и т.н. Тази карта прилича на всяка друга стандартна карта, но е изключително полезна за престоя ви в Южна Корея. Картата можете да заредите от множеството автомати – слагате банкноти в автомата и си зареждате картата – съвсем удобно и стандартно. Можете да плащате с тази карта почти навсякъде! Както обичам да казвам, корейците са го измислили. Ако все пак решите да платите с вашата дебитна или кредитна карта, задължително предупредете банката си, че ще пътувате до Южна Корея, защото шансът да ви блокират плащането с цел сигурност, е много висок. Ако теглите от банкомат, ви се начисляват такси, които не са никак ниски. Вероятно курсът на превалутиране на левове във вонове ще бъде значително по-неблагоприятен от този в България, така че според мен тази опция не си заслужава. Разбира се, някои улични търговци не приемат карти, така че все пак е хубаво да се запасите поне с дребни пари. А когато си тръгвате, отбийте се през който и да е магазин 7/11 и поискайте останалите пари, вкарани в картата, да ви бъдат върнати в кеш. Касиерът ще ви ги даде и ще можете да си ги обмените за левове в България.

Автомат за дебитни карти в Корея

 

За какви други изненади трябва да бъдем подготвени?

Корейците са доста различни от европейците и трябва да се внимава с прекия контакт. Неща като ръкостискане или потупване са нежелателни. Говоренето на висок глас също се счита за  проява на лош вкус или дори грубост. Усмихвайте се и се наслаждавайте на хората и държавата. Не оставяйте бакшиши. Това не е прието и шансът да ви гонят с рестото е почти 100%. Ако все пак искате да оставите такъв, направете го с усмивка и настоявайте. Трябва да ви откажат два, дори три пъти преди да приемат с благодарност. Негативното отношение се счита за крайно обидно. За да се разберете с повечето корейци, спокойно можете да използвате различните преводачески апликации на телефона си. Корея е изключително технологично развита държава и хората ще се справят с вашия телефон по-добре отколкото с енергично жестикулиране.

Остава да Ви попитам за задължителните дестинации за един български турист в Сеул.

Има много места, които си заслужават, но ще спомена четири от тях, които особено много ме впечатлиха. Едното е Имперският дворцов комплекс на династията Чосон. Той е изключително величествен и има интересен интерактивен музей, разказващ историята на този период. По-интересното е, че ще видите много млади хора, облечени с традиционни корейски облекла. Дори можете и вие да се премените и да се снимате с тях. За младите корейци това е особена почит и ще ви позират с огромно удоволствие. Другите интересни места са християнските църкви в центъра на града. Има различни църкви, както и една внушителна катедрала – тези християнски храмове са доста интересна гледка в една изцяло азиатска държава… Обиколете Мейонг-донг вечерно време. Това е тяхната централна улица, нещо като азиатското Пето авеню. Обстановката, светлините и емоциите са запомнящи се. На последно място, препоръчвам ви да посетите най-голямия мол в Сеул – Lotte. Толкова е голям, че обхваща няколко сгради и цяла метростанция. В него има всичко, за което можете да се сетите – като започнем от известните дизайнерски марки, минем през различни видове забавления и, разбира се, техника. Ако искате да си купите нещо, прозиведено в Корея, това е мястото. И още нещо интересно. От учениците знам, че първият по рода си стадион за гледане на компютърни игри се намира в Сеул – казва се Nexon Arena. Почитателите на тези игри предполагам ще оценят това място.

В заключение бих искала да спомена няколко важни неща, които ще направят пътуването ви до Южна Корея значително по-спокойно. Все пак отивате до другия край на света и затова е хубаво да се запишете на сайта на външно министерство и да упоменете къде сте отседнали и за колко дни. Направете си и някаква медицинска застраховка. За разлика от Европа, където има европейска здравна карта, в Корея нещата са съвсем различни. Не рискувайте, всичко се случва. И, разбира се, не забравяйте да се запасите с дребни във вас за малък сувенир, когато си харесате такъв. Все пак е възможно да имате само един шанс да пътувате до Южна Корея, подгответе се добре и се наслаждавайте. Пожелавам го на всеки.

KRW В наличност

Южнокорейски вон

Продаваме 0,0014 0.00135 0,0014 0.001407 0,0014
Купуваме 0,0014
Сравнение Известие Добавете към количката

 

 

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още