Добавете ценово известие

Сделка за $11 милиарда създаде третия най-голям производител на злато в света

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 30.09.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4348,63 BGN/oz
  
- 36,96 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
51,98 BGN/oz
  
+ 0,10 BGN

Angico Eagle Mines и Kirkland Lake Gold се обединяват в сделка за 10,7 млрд. долара, като така ще се превърнат в третия най-голям производител на злато глобално по пазарна капитализация. Сливането беше обявено от Angico Eagle Mining Limited, както ще продължи да се казва общата компания.

Транзакцията ще се извърши изцяло в акции, като акционерите на Kirkland ще получат 0,7935 акции на Angico Eagle за всеки свой дял. Така цената на акция на Kirkland се оценява на 50,63 долара, което е с 9% по-ниска стойност от пазарната към момента. Самата транзакция ще бъде финализирана през декември 2021 или януари 2022 г.

Очакванията са, че в рамките на следващите пет години ще бъдат постигнати синергии (т.е. ползите от сливането, надхвърлящи потенциалното представяне на всяка компания по отделно) в размер на 0,8 млрд. долара. За първите десет години те ще са общо 2 млрд. долара.

Финансовите показатели на обединения производител на злато

Общата капитализация на новата компания става малко над 24 млрд. долара. Тя поставя Angico Eagle на трето място по пазарна капитализация. Преди нея са единствено безапелационният лидер Newmont (42,9 млрд. долара) и Barrick Gold (30,7 млрд. долара).

Вижте повече по темата: Кои са най-големите компании по добив на злато и пазарна капитализация в света

От компанията посочват, че:

Сливането ще превърне новата Angico Eagle в най-качествения синиър производител на злато в индустрията, който има най-ниските оперативни разходи, най-високите маржове, най-благоприятния рисков профил и водещи за отрасъла най-добри практики в ключови сфери като опазването на околната среда, обществените инвестиции и управлението. След приключване на сделката компанията се очаква да разполага с ликвидност в размер на 2,3 млрд. долара, минерални запаси от 48 млн. унции злато (969 млн. тона при добив на 1,53 грама за тон), които се удвоиха през последното десетилетие, и широко портфолио от развити и развиващи се проекти, захранващи нискорисковия ни растеж.

Къде оперира новият производител на злато

Angico Eagle извършва дейности в някои от добрите златодобивни райони глобално. Сред тях са поясът Абитиби-Грийнстоун, обхващащ части от Онтарио и Квебек в Канада, Китила в Лапландия, Финландия (която е най-големият европейски производител на злато) и Пинос Алтос в северно Мексико.

Вижте повече по темата: Пътят на златото

Обединената компания ще бъде и единственият производител на злато в арктическата провинция на Канада Нунавут. Kirkland пък има операции и в Австралия.

Прогнозите на компанията са от тях да бъдат добити общо 3,4 млн. тройунции злато, равняващи се на 106 тона през 2021 г. Така Angico Eagle отново се подрежда на трета позиция като производител, след Newmont и Barrick Gold.

Вижте повече по темата: Как добивът на злато прави България по-богата

От компанията наблягат на факта, че добивът им се осъществява при най-ниските устойчиви разходи измежду всички синиър производители на злато.

Поредица от сливания в света на златото

Сливането между Angico Eagle Mines и Kirkland Lake Gold не е единственото сред производителите на злато. В средата на 2021 г. Northern Star Resources придоби Saracean Mineral Holdings. Двете заедно се надяват да добиват по 2 млн. тройунции злато годишно при устойчиви разходи от 1483 долара за тройунция.

Вижте повече по темата: NASA инвестира 500 хил. долара в роботи за добив на злато от Луната: Колко би струвало то

В началото на септември американският производител на злато i-80 Gold подписа споразумение с Nevada Gold Mines (в която партньори са Newmont и Barrick Gold), за да окрупни дейностите си в няколко находища в щата. Освен това i-80 Gold закупи находището Руби Хил за 150 млн. долара в кеш и акции. Прогнозите са, че то може да се превърне в най-голямото находище на злато в Невада.

Очакванията на BMO, който е най-големият консултант по сливания и придобивания в златодобивната промишленост (с 10 сделки на стойност 2,3 млрд. долара за първото полугодие), са сливанията да продължат. Сред спряганите потенциални купувачи в сферата са и най-големите играчи на златния пазар: AngloGold Ashanti, Goldfields, Kinross и Newcrest.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още