Срок за обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни.
Добавете ценово известие

Няколко начина да пестим пари докато пътуваме. Част 1- самолетни билети

Публикувано от Tavex в категория Пътуване на 11.05.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4251,00 BGN/oz
  
+ 14,03 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
49,99 BGN/oz
  
+ 0,30 BGN

Мислите, че пътуванията са винаги свързани с високи разходи? Тази статия може да ви накара да преосмислите това твърдение. Има много начини да се възползвате от трикове и оферти, които да ви помогнат да спестите.

През последните години се основават много фирми и стартъпи, чиято основна дейност е търсенето и предлагането на изгодни самолетни билети или други дейности, свързани с улесняването на пътуващите. В списъка по-долу ще се запознаете с някои от тях.

Гугъл

Google Flights. Към многобройния списък услуги, които Google предлагат, вече се включва и търсенето на самолетни билети.  Има много ползи от използването на тази платформа. Тя позволява да филтрирате търсенето по различни начини, а също така да видите карта на желания от вас район. Можете да въведете бюджета си, като картата на района автоматично ще ви покаже кои близки дестинации можете да посетите с определените от вас средства. Можете да сравнявате цените, като търсите по авиокомпания, брой прекачвания, продължителност на пътуването и др. Платформата предлага и съвети, които ще ви помогнат да установите кои са най-изгодните дни за пътуване по избрания или подобен маршрут. Сайтът не е посредник по пътуването и ви препраща директно на сайта на авиокомпанията.

Платформи

Друга подходяща опция е платформата fly.com. Това е търсачка, която ви позволява да сравнявате цени и авиокомпании. След като изберете подходяща оферта,  ви съветваме да отидете директно на сайта на авиокомпанията и да резервирате билетите от там. В повечето случаи цената ще е подобна. Също така авиокомпанията е по-склонна да носи отговорност за закъснение, промяна в резервацията и др., когато запитването е обработено директно от техния сайт.

Ако се интересувате от точно определен маршрут, можете да се регистрирате на Airfarewatchdog. Тази платформа ще търси изгодни оферти и промяна в цените на самолетните билети и ще ви информира при наличие на такива. По този начин получавате персонализирана оферта вместо традиционните бюлетини, които в повечето случаи не съвпадат с вашите желания и интереси. Можете да следвате платформата в Twitter (@airfarewatchdog), за да получавате офертите в реално време, а също така и да си инсталирате приложението за мобилен телефон.

Hopper е платформа, която използва обширни архивни данни, на база на които ви съветва дали е добро време да купите билета си или е по-добре да изчакате. Можете да филтрирате данните според бюджета си, брой прекачвания и размера на отстъпките.

Друга опция е Skyscanner. Търсачката е подходяща за  авантюристично настроените, като позволява да се зададе дестинация „Навсякъде“ и така да се намерят различни изгодни оферти. По този начин можете да резервирате спонтанно пътуване на чудесни цени.

Hipmunk – това е още една платформа, която предлага търсене на евтини билети.  Сайтът има обширна база данни, а приложението търси дестинации за вас според предпочитанията и интересите ви. Търсачката предлага календар, който ви показва цените на билетите в близките до избраната от вас дата дни, а също и търсене на хотели и Airbnb жилища според филтрите, които сте избрали. Срещу малка такса имате опция да запазите самолетните билети на фиксирана цена без реално да ги резервирате.

Още един съвет, от който бихте могли да се възползвате, е включването в програма за лоялност. Ако имате предпочитания към определен бранд хотели или авиолинии, можете да се включите в тяхната програма и да се възползвате от определени отстъпки и преференции. Wizzair например предлага такава програма, която функционира по следния начин: изплаща се еднократна годишна такса към авиокомпанията, която ви позволява да се възползвате от специални отстъпки при всяко пътуване. Не е задължително обаче отстъпката да е в парично изражение. Някои авиокомпании предлагат друг тип бонуси, които да направят пътуването ви по-приятно – безплатен интернет, консумация от кетъринга на борда на самолета, специална оферта за рожден ден и др.

Търсете

Интересен, но по-краен вариант е използването на Skiplagged.  Цената на полетите невинаги е свързана с разстоянието, а по правило се определя от пазара. Така например цена на полет от София до Лондон може да бъде по-ниска от цена по маршрут София-Варна. Тази търсачка се възползва именно от този факт и услугата, която предлага, е търсене на по-евтини самолетни билети според предлагането на пазара. Например, ако искате да пътувате от Ню Йорк до Денвър, системата ви отчита по-изгодно пътуване по линия Ню Йорк – Денвър – Финикс. След като слезете в Денвър, можете просто да не се качите на полета за Финикс. Имайте предвид, че ако сте резервирали пътуване в двете посоки, е възможно обратният полет да бъде отменен, затова по-добре резервирайте полетите отделно.  Също така не взимайте чекиран багаж със себе си, тъй като ще пристигне в крайната точка вместо в междинната. Бихте могли да се възползвате от услугите на тази платформа, ако обмисляте по-далечно пътуване.

А замисляли ли сте се да пътувате по работа през уикенда? Повечето хора смятат, че бизнес пътуванията са по-скъпи отколкото пътуванията за забавление. Ще се учудите, че по време на уикенда е възможно да намерите самолетни билети, предназначени за бизнес пътувания, които са по-евтини от икономичната класа. Същото важи и за хотели, които са разположени в бизнес района на града.

Един от триковете, които позволяват дори да спечелите пари от пътуването си, е да се възползвате от услугите на AirHelp. Тази компания ви помага да получите компенсация при закъснял или отменен полет. Правилата за компенсиране са различни във всяка държава, но по правило е възможно да ви бъде възстановена определена сума . А как да си получите парите? Свържете се с AirHelp и им обяснете ситуацията. Компанията се свързва с авиолинията от ваше име и уговаря условията по компенсирането. Ако се стигне до договорка, фирмата получава 25% от сумата, а ако не – не им дължите нищо.

Локация

Друг трик, който бихме могли да ви препоръчаме, е да търсите полети, като промените местоположението си.  Както вече споменахме, цената на самолетните билети се определя от пазара и цените могат да варират значително в зависимост от държавата, в която търсите. Опитайте да промените валутата и местоположението и може да бъдете изненадани от резултата. Не забравяйте да платите с карта, която не ви таксува за валутни плащания.

Изтрийте историята на сърфирането.

Възможно е, след като го направите, цените да са се понижили. Смята се, че колкото повече търсите даден маршрут, толкова по-желан е той за вас и толкова повече пари сте склонни да дадете, за да си осигурите услугата.

Имайте предвид, че според проучванията най-добрите дни за резервиране на самолетни билети са вторник и сряда. Това са дните, когато авиокомпаниите обикновено пускат изгодни оферти и разпродажби. Също така вторник, сряда и събота са най-евтините дни за пътуване. Според някои специалисти вторник след 3 часа следобед е магическото число за изгодни пътувания.

Щом вече сте готови с билетите, следва да приготвите багажа си правилно и да се заредите с необходимата валута.
Не пропускайте да хвърлите око и на няколко съвета за това как да пестим от настаняване.

Мартина Петрова

По материал на Джесика Феста businessinsider.com 

 

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още