Добавете ценово известие

Няколко начина да спестим пари докато пътуваме. Част 2 - настаняване

Публикувано от Tavex в категория Анализи, Пътуване на 25.05.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4335,46 BGN/oz
  
+ 8,23 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
55,26 BGN/oz
  
+ 0,06 BGN

 

След като споделихме с вас няколко трика как да спестите от самолетни билети, нека проследим и няколко хитри начина за отстъпки при настаняване.

Платформи за резервации

Най-популярната алтернатива на престой в хотел е платформата Airbnb. Тя предлага обширна база данни, в която можете да търсите жилища или стаи, които се отдават под наем директно от собственика/наемателя. Вярно е, че преживяването не е съвсем същото като при настаняване в хотел (например не се предлага ежедневно почистване, няма закуска, а в някои случаи не са предоставени хавлии или тоалетни принадлежности), но цената може да бъде два, дори три пъти по-ниска от тази за хотелска стая. Разглеждайте коментарите от други гости преди да си резервирате стая/жилище, тъй като от тях можете да разберете много за помещението и собственика. Бъдете сигурни, че ако интернетът не работи, това ще е написано.

Ако все пак предпочитате да си резервирате хотелска стая, можете да се възползвате от услугите на платформата Tingo, която е собственост на Trip Advisor. Особеност на тази търсачка е, че презаверява вече направена резервация на по-ниска цена, ако такава бъде обявена от хотела. Опциите им са ограничени, но все пак имат адекватна база данни, която можете да разгледате. Друга интересна характеристика на сайта е, че уведомява, когато стая от по-висок клас е налична на същата или по-ниска цена от вече резервираната. DreamCheaper работи на същия принцип. Подобно на Tingo, този стартъп презаверява резервацията при налична по-ниска цена, но разликата е, че резервацията може да бъде направена от всеки сайт, дори директно от сайта на хотела и след това да бъде препратена към DreamCheaper. Yapta е още една платформа, която предлага такава услуга. Освен че оперира в сферата на настаняването, платформата следи и за промени в цените на самолетните билети, които сте си закупили. По този начин можете да поверите цялото си пътуване на Yapta и платформата ще ви информира дали има възможност да спестите от вече направените резервации. Услугата е насочена както за пътуващи в бизнес класа, така и за пътници, използващи икономичната. При наличие на по-ниска цена получавате съобщение и ваучер. Имайте предвид, че докато при хотелите в повечето случаи директно ви връщат парите, то при авиокомпаниите важат различни правила. Например JetBlue предлагат ваучери за следващи пътувания, които изтичат в рамките на една година, докато Хавайските авиолинии реално връщат пари.

Priceline е платформа, която търси изключително изгодни хотели за вас. Уловката е, че до последния момент няма да знаете къде ще бъдете настанени. Въпреки всичко, когато потвърдите резервацията и дадете детайлите по кредитната си карта, ще знаете поне колко звезди е хотелът и точната му локация.

Изтеглете HotelTonight за оферти в последната минута. Ако сте достатъчно гъвкави, можете да се възползвате от изключително изгодни оферти.  Тази платформа събира данни за незакупени стаи една седмица преди желата дата и ги продава на ниски цени. Колкото по-близо до желаната от вас дата отправите запитването си, толкова по-добра цена ще получите.

Ако ви се налага да отмените резервация, една идея да го напраите без да е нужно да заплащате половината сума, е да промените датата на пътуването си. След това вече спокойно можете да се обадите и да отмените. Невинаги работи, но си струва да опитате.

Резервирайте с търсачки, които предлагат бонуси за лоялни клиенти. Повечето хора не са лоялни към верига хотели, но от друга страна можете да бъдете лоялни към търсачка за хотели. Hotels.com и Expedia имат огромни бази дани и дават точки, ако резервирате с тях. Hotels.com например ви дава безплатна нощувка, ако резервирате 10, докато Expedia предлага програма Travel with Points, чрез която получавате бонуси и потенциално можете да намалите разходите за резервация до 0.

Използвайте директно сайта на хотела

Ако резервирате директно през сайта на хотела, оставете съобщение на регистрационната форма. Става въпрос за онова малко поленце, което се появява, когато ви питат дали искате да продължите директно към резервацията или имате допълнителни коментари. Възползвайте се от това поле , за да напишете желанието си. Например можете да си пожелаете стая с гледка към плажа или стая с по-добро Wi-Fi покритие. Също така можете да попитате дали биха ви отпуснали безплатен интернет, ако публикувате позитивен коментар за хотела в Twitter. Често да резервирате директно през страницата на хотела би ви донело повече позитиви, отколкото да го направите чрез трета страна. По този начин хотелът е по-склонен да ви предложи бонус или допълнителна услуга, ако си поискате такава. Имате специален повод, по време на който ще сте в хотела? Рожден ден, годишнина или нещо друго? Кажете на персонала предварително. Те често биха ви предоставили безплатни услуги или приятни изненади за вашето празненство.

Станете част от Instagram. През 2016 г. има все повече хотели, които предлагат безплатен интернет или дори безплатни нощувки срещу споделяне на снимки в социалната мрежа. Колкото повече последователи имате, толкова повече бонуси можете да получите.

Jetsetter предлага оферти за хотели, които са или проверени от служители на платформата, или гарантирано отговарят на високи критерии. Предлагат дневни отстъпки от 20-30%, които са налични за ограничено време. Ако свържете Facеbook профила си с Jetsetter, платформата ще ви предоставя персонализирани препоръки, които ще отговарят на предварително зададени от вас предпочитания. Предложенията са основно насочени към луксозни типове настаняване.

Сезонът е от значение

И накрая, но не на последно място – ако можете, избягвайте да пътувате по време на туристическия сезон. Това е още един чудесен начин да спестите пари. Ще избегнете неприятните тълпи туристи, а също и нежелани разходи. Проучете какви интересни занимания можете да правите извън сезона и дали си струва пътуването. Това, разбира се, не важи, ако сте решили да отидете на ски и би ви излязло по-изгодно през юни, но ако отивате с цел да разгледате дадено място, бихте могли да се възползвате.

Планирате ли вече следващата си почивка?
Тръгнете подготвени. Заредете се необходимата валута,

Мартина Петрова

По материал на Джесика Феста businessinsider.com 

 

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още