Срок за обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни.
Добавете ценово известие

Турция с поредно откритие на гигантски залежи от злато: Как се стигна до това

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 17.06.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4253,00 BGN/oz
  
+ 11,12 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
49,87 BGN/oz
  
+ 0,03 BGN

Откритията на залежи от злато в Турция продължават. По-рано тази седмица министърът на индустрията и технологията на южната ни съседка Мустафа Варанк оповести, че в източната провинция Агръ са открити 20 тона злато, които се равняват на 643 хил. тройунции. Стойността на жълтия метал там възлиза на 1,2 млрд. долара.

Освен него, в находището беше открито и сребро с обща доказана маса 3,5 тона. Цената на среброто в Агръ e почти 3 млн. долара.

Вижте повече по темата: Пътят на златото

Изявлението на Варанк дойде при първата копка на мината, оперирана от Koza Altin, която ще извършва златодобив в района. Инвестицията в нея възлиза на 160 млн. долара. Съоръжението пряко ще наеме 500 служители, а с външните изпълнители техният брой нараства до 2 хил. души. Прогнозата е тя да заработи към последното тримесечие на следващата година.

Дотогава е възможно запасите от злато в Агръ да се увеличат, тъй като понастоящем са започнали проучвания и в съседни на мината райони.

Растящите залежи от злато на Турция

Точно преди Коледа 2020 г. местната новинарска агенция Anadolu Agency оповести, че компанията за торове Gubretas е открила огромен залеж от злато, оценяван на 99 тона. Те се равняват на 3,5 млн. тройунции. С цена на златото от над 6 млрд. долара, сравнението по това време беше, че залежите, намиращи се в провинция Билечик, недалеч от Мармарис, възлизат на повече от брутния вътрешен продукт на някои страни.

Лице на 1 грам абонаментно златно кюлче Tavex нов дизайн В наличност

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

Продаваме 157,00 лв. 141 141,00 157 157,00
Купуваме 141,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

В самото начало на март размерът на златните открития в провинцията нарасна с още 59,7 тона. Те се равняват на 1,92 млн. тройунции, изтъкна по това време министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез. За сравнение, златната мина Cortez в САЩ, която е на десето място по залежи в света, има доказани резерви от 8,7 млн. тройунции. Мината South Deep, намираща се на 45 км от Йоханесбург в Южна Африка, която е лидер глобално, разполага 32,8 млн. тона.

Тези стойности за Турция са огромни, но това може да е само началото на значимите открития в южната ни съседка. По думите на президентът на Асоциацията на турските миньори Али Емироглу пред Global Business Reports:

Едно от най-големите предимства е благоприятното разположение на Турция, която се намира директно над Тетхянския металогенен пояс. Това е изключително богата на минерали зона. Затова у нас има огромен потенциал за открития на хром, мед, цинк, олово и злато. До момента този потенциал далеч не е изтощен, тъй като минните ни дейности не са стигнали до по-дълбоките резерви, въпреки че извършваме проучвания.

Казано иначе, Турция в буквален и преносен смисъл само е „надраскала повърхността“ на залежите си, включително на златните.

Добивът на злато в Турция – също

Откритията на злато са съпроводени с бум на индустрията в Турция. Към началото на века страната не присъства на картата на златодобивните държави. Производството на злато се равнява на нула. През 2013 г. то вече се изстрелва до почти 34 тона. Този рекорд ще бъде подобрен едва през 2019 г. След това, през миналата година, страната постига най-високата стойност на добива в историята си – 42 тона.

Графика: Добив на злато в Турция

добив на злато в Турция

Източник: Министерство на енергетиката и природните ресурси на Турция

Времевият лаг от 13 години до първия рекорд не е изненадващ. Приблизително толкова време е необходимо от откритието на злато до началото на добива. Компаниите трябва да преминат множество регулаторни процеси и различни фази на одобрение. В останалата част от света ситуацията не е по-различна.

Очакванията на властите в Турция са през 2021 г. да бъде поставен следващият рекорд в златодобива: 45 тона. Както и при откритията обаче, това може да е само началото. В интервю пред Anadolu Agency президентът на Асоциацията на миньорите на злато в Турция Мехмет Йълмаз заяви:

Нашата цел е да увеличим добива на злато до поне 45 тона до края на 2021 г. и да създадем добавена стойност като увеличаваме производството си колкото се може повече. Затова смятаме да постигнем нашите производствени цели от 100 тона годишен добив в рамките на следващите пет години.

Това означава над 100% увеличаване на производството на злато. Това изглежда амбициозно, но страната вече го е постигала през изминалите две десетилетия.

Не само залежи от злато: Инвестициите в златодобива също се изстрелват

Не просто историята показва, че Турция може да удвои златодобива си. В момента в страната оперират 18 златни мини, а 20 проекта чакат зелена светлина да стартират дейност. Производственият капацитет на страната като обем също може да нарасне с въпросните над 100%.

Това означава, че броят на заетите в сектора може да се изстреля до почти 30 хил. души (в момента в него пряко работят 13,2 хил. души, но със страничните дейности техният брой е значително по-голям). За последните две десетилетия частните инвестиции в добива на злато в Турция възлизат на над 6 млрд. долара. С новите проекти те могат да нараснат до почти 15 млрд. долара. Само в провинция Билечик за последните 18 години вложенията в златодобив възлизат на 560 млн. долара. От тях, през първата половина на 2020 г. бяха направени вложения за 55 млн. долара.

Приносът на добива на злато за икономиката на Турция е огромен. Само през 2020 г. отрасълът е създал стойност в стопанството в размер на 2,4 млрд. долара, по думите на министър Дьонмез.

Вижте повече по темата: Как добивът на злато прави България по-богата

Повечето минни компании, които участват на местния пазар, са дъщерни дружества на големи международни бизнеси. Най-големият инвеститор в златодобива в Турция e Канада, чрез компании като Eldorado Gold, Alacer Gold, First Quantum, Pasinex, Centerra Gold и други. Няколко великобритански, включително Ariana Resources и Stratex International, също участват на пазара.

Защо добивът на злато в Турция е толкова успешен?

На първо място, преди две десетилетия Турция приватизира златодобива. Фактът, че той беше в държавни ръце до края на 90-те години, е сред причините през 2000 г. производството на злато да възлиза на 0. Точно такава е ситуацията в много бивши комунистически държави, включително и в България.

На второ, управляващата Партия на справедливостта и развитието, която идва на власт през 2002 г., радикално променя отношението си към чуждестранните минни компании. До 2012 г. те имат склонността да разглеждат добитото злато като „турско злато“. Това е донякъде разбираемо – за турците е присъща културата на притежаване и почитане на златото. В последствие отношението им се променя и властите стават много по-гостоприемни към чуждестранните инвеститори в сектора.

Вижте повече по темата: Как златото спасява хората от фиаското на турската лира

Гостоприемството им се изразява под формата на понижени данъци и освобождавания от внасяне на мита и данък върху добавената стойност. Това е силен стимул за всички компании, защото данъците формират обикновено формират значимо перо в техните разходи. Също помогна и фактът, че през годините 4G мрежата обхвана цялата страна.

Не на последно място, разходите в Турция са относително ниски. Например мината Коплер, която за 22 години се очаква да добие общо 4,6 тона злато, има оперативни разходи от 726 долара за тройунция и общи устойчиви разходи от 893 долара за тройунция. За сравнение, Barrick Gold, която е втората най-голяма златодобивна компания, към края на третото тримесечие на 2020 г. имаше общи устойчиви разходи от 966 долара за тройунция.

Вижте повече по темата: Пътят на златото 2

Турция е далеч от съвършена, но реформите, направени в златодобива, превърнаха отрасъла в успешна приказка. Тя се очертава да продължи да расте през следващите години.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още