Добавете ценово известие

Perth Mint отчете най-високите продажби на инвестиционно злато от десетилетие

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 07.01.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4001,30 BGN/oz
  
+ 44,65 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
44,82 BGN/oz
  
+ 0,56 BGN

След като търсенето на физическо като цяло и инвестиционно злато в частност в Индия регистрира исторически рекорд през 2021 г., с публикуването на финансовите отчети става ясно, че все повече представители на отрасъла са имали силна година. Последният от тях е австралийският монетен двор Perth Mint (на снимката).

Вижте повече по темата: 55,7 млрд. долара: Индия отчете рекордно изкупуване на злато

Perth Mint и продажбите на инвестиционно злато

Производителят на някои от най-популярните златни монети в света, включително австралийското кенгуру и австралийския лунар оповести, че е имал най-силната си година по продажби за изминалото десетилетие.

Вижте повече по темата: Кои са трите най-популярни златни монети в България

За изминалите дванадесет месеца те са продали общо 1 050 242 тройунции злато (32,6 тона). Само през декември продажбите са възлизали на 54,8 хил. тройунции злато и 1,733 млн. тройунции сребро (53,9 тона), под формата на различни отсечени продукти. Все пак това е спад на продажбите на златни монети и златни кюлчета от 52,7% през последния месец на миналата година, което е го прави най-слабият от август.

Графика: Продажби на златно (златна крива, лява скала) и сребро (черна крива, дясна скала)

Източник: Perth Mint

От данните се вижда, че през 2021 г. е отчетен и най-силният месец за последното десетилетие. Това е април, през който монетният двор е продал над 130 хил. тройунции злато. На второ и трето място в класацията се нареждат респективно март и ноември.

По думите на Джордан Елисео, мениджър листнати продукти и инвестиционни проучвания:

Въпреки насрещните ветрове, под формата на спад на цената, търсенето беше силно. Това се вижда от високите продажби на физически кюлчета и златни монети. То беше високо във всички потребителски сегменти, както и от страна на централните банки, като единственият слаб сектор глобално през 2021 г. беше на златните борсово търгувани фондове.

Вижте повече по темата: Ниската цена е моментът за инвестиция в злато и фондовете го доказаха

Количествата от жълтия метал, съхранявани в златния депозитар (т.е. трезор) на Perth Mint регистрират растеж от 4% през 2021 г. Но от края на 2018 г. тяхното покачване е впечатляващо – цели 42%. Така към момента на писане в него се съхраняват над 1,9 млн. тройунции злато и над 1,850 млн. тройунции сребро.

Perth Mint и търсенето на инвестиционно сребро

Търсенето на инвестиционно сребро също е много високо през миналата година. Продажбите на Perth Mint възлизат на над 19 млн. тройунции. За разлика от златото, те се покачват през декември – с 13% до 1,7 млн. тройунции.

Вижте повече по темата: Среброто: невъзпятият стожер на финансовата стабилност

Белият метал обаче не успява да постигне рекорди през 2021 г. Все още най-силният месец за продажбите на сребро за монетния двор е май 2020 г., когато компанията, която е собственост на правителството на Западна Австралия, е продала общо 2,3 млн. тройунции. При все това, март, май и юли миналата година влизат в челната петица за най-добрите месеци на Perth Mint.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още