Добавете ценово известие

55,7 млрд. долара: Индия отчете рекордно изкупуване на злато

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 05.01.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4323,85 BGN/oz
  
+ 12,42 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
55,21 BGN/oz
  
+ 0,13 BGN

Общото търсене и изкупуване на злато 2021 г. нараснаха с над 100% на годишна основа, в резултат на което потреблението на жълтия метал в страната регистрира най-високата си стойност в историята. Затова според представител на местното правителство, цитиран от Reuters, вносът е достигнал безпрецедентните 55,7 млрд. долара. Така той е над два пъти по-висок, отколкото беше през 2020 г., и се равнява на общия импорт за изминалите две години взети заедно.

Вижте повече по темата: Търсенето на злато в Индия е със 71% по-високо от средното през април

През 2020 г. търсенето на физическо злато глобално беше възпрепятствано от мерките срещу коронавируса, довели до спиране на работата на рафинериите. Въпреки това, през 2021 г. затварянето на икономиката на Индия между април и юни не успя да свие изкупуването на злато в страната. То се представи традиционно силно през последното тримесечие. Тогава се провеждат два от големите фестивали в страната – Дантерас, който е първият ден от Дивали.

Вижте повече по темата: Златото: начин на живот в Индия (инфографика)

Отново заради локдауните през 2020 г. много сватби в Индия бяха отложени за 2021 г., което допълнително подпомогна както продажбите на бижута, така и на инвестиционно злато. Месното население търсеше убежище срещу обезценяването на рупията. Тя изгуби почти 2% от стойността си спрямо долара в рамките на годината, но при дъното ѝ от ноември спадът беше от малко над 4%.

Заради лекото понижаване на цената на златото, то стана по-достъпно за местните потребители. При пика му от август 2020 г. 10 грама от метала се търгуваха за 56,1 хил. рупии (750 долара), но към пролетта на следващата година стойността му се сви до 43,3 хил. рупии, преди да се върне към растеж и да приключи годината при цена от между 48,8 (в Мумбай) и 51,3 (в Делхи) хил. рупии.

Индия на картата на търсенето на злато

Въпреки значителното потребление на злато от населението през миналата година, Индия остава на второ място в търсенето на благородния метал след Китай. Прогнозата е през миналата година изкупуването на злато в Поднебесната империя да е достигнало стойностите си от преди пандемията и тя да се задържи на първата позиция. Разликата в покупките се вижда и на инфографиката. Разбира се, освен търсенето на физическо злато от домакинствата, част от общото потребление в Индия е и от централната банка на страната, а друга – от борсово търгуваните фондове.

Инфографика: Индия на картата на потребителите на злато


Говорейки за последната, през 2021 г. тя добави към запасите си 71 тона злато. Това е най-значимото увеличаване на резервите ѝ от 2009 г. досега, когато придоби 200 тона злато.

Към края на третото тримесечие покупките на борсово търгуваните фондове в Индия увеличиха количеството притежавано злато до най-високата му стойност от 2013 г. досега. Общо за 2021 г. те са добавили към портфолиата си почти 9 тона. Това може да не звучи като много, но по този начин Индия се подрежда на четвърто място по този показател. Пред нея са единствено Китай, Германия и Франция.

Изкупуването на злато през 2022 г. и след това

В самото начало на 2022 г. се очаква търсенето на злато да остане умерено. Бижутерите в страната вече понижиха леко поръчките си на благородния метал. Причината е, че ръстът на случаите на коронавирус може да доведе до ново затваряне на икономиката, респективно до спад на търсенето.

Средносрочният план обаче изглежда позитивен за търсенето на злато. Исторически с всеки един процентен пункт увеличаване на инфлацията търсенето на злато расте с 2,6%. През 2021 г. индексът на потребителските цени растеше с между 4 и 6,3% на годишна основа и по всичко личи, че той едва ли ще се забави в бъдеще.

Вижте повече по темата: Какво е инфлация

Същевременно с всеки процент ръст на брутния вътрешен продукт на глава от населението в страната, потреблението на злато се увеличава също с 1%. Според прогноза на Bloomberg, към 2030 г. се очаква доходите на глава от населението да нараснат от средно 2 до 5,7 хил. долара.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още