Добавете ценово известие

Търсенето на злато в Индия е със 71% по-високо от средното през април

Публикувано от Tavex в категория Златни вести на 28.05.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4208,34 BGN/oz
  
- 0,59 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,74 BGN/oz
  
+ 0,28 BGN

Макар да не постига рекордите от март, търсенето на злато в Индия остава стабилно, въпреки затварянията в някои щати

През март 2021 г. Индия, която е вторият най-голям потребител на физическо злато след Китай, постави рекорд по изкупуване на злато, внасяйки 160 тона от него. Това е ръст от 471% спрямо същия месец на 2020 г. Причината за растежа на импорта е общото покачване на търсенето, което за първото тримесечие достигна 1794 тона, покачвайки се с 13% спрямо същия период на миналата година, показват данните на World Gold Council.

Половината от вноса или 82,6 тона, идват от Швейцария. Това е най-високата стойност на обмена между двете страни от 2013 г. досега. Благодарение на доставките до Индия, Швейцария отчете най-доброто представяне на износа си от десет месеца насам. Вносът от Швейцария беше висок и през януари и февруари.

Лице на 1 грам абонаментно златно кюлче Tavex нов дизайн В наличност

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

Продаваме 155,00 лв. 140 140,00 155 155,00
Купуваме 140,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Като абсолютна стойност с най-голям дял и най-високо нарастване на търсенето остават бижутата с над 477 тона и ръст спрямо същия период на 2020 г. от 52%. Сред причините за покачването е приближаващият празник Акшая Трития. Брачните ритуали в Индия, където златото заема централно място, също са значим двигател на растежа (сватбените церемонии по принцип формират около 50% от търсенето на злато изобщо).

Второто място по темп на растеж се заема от златните кюлчета. Те нарастват с 44% спрямо първото тримесечие на 2020 г. и достигат 225 тона. Златните кюлчета формират най-големия дял в пазара в страната, а обемът на покупките им, регистриран през периода, е най-високият от първото тримесечие на 2017 г. досега.

Представянето на пазара в Индия през април

Въпреки че не разбива рекорди, вносът на злато в Индия остава със 71% над средната стойност за последните десет години. През последния месец той възлизаше на 110 тона.

Това е по-добро представяне, отколкото първоначално се очакваше. В резултат на растящия брой случаи на коронавирус прогнозите включваха силен удар върху пазара на злато в Индия. Затова консенсусната оценка беше вносът да се понижи до под 100 тона през април.

Графика 1: Внос на злато в Индия

Източник: World Gold Council

За разлика от февруари (+3,3 долара на тройунция) и март (+4,2 долара на тройунция), премиите на физическото злато се понижиха през април.

Това се дължи на комбинация от фактори. От една страна, се наблюдава нарастваща цена на златото, която на местния пазар се покачи с 5,9% през април спрямо 5% ръст на цената на London Bullion Market Association. На второ място, рупията поевтиня, спадайки с малко над 3% спрямо долара. Освен това търсенето на физическо злато през април се оказа потиснато от поредните локдауни в някои щати спрямо доброто си представяне през март.

Търсенето на инвестиционно злато обаче нарасна. Резервите на борсово търгуваните фондове в страната нараснаха с 5%, достигайки до 33 тона. Тази динамика идва в контекста на свиващите се запаси от злато от борсово търгуваните фондове глобално през последните две тримесечия, след като през 2020 г. те осъществиха рекордно изкупуване на злато.

Графика 2: Увеличаване/намаляване на резервите на борсово търгуваните фондове глобално

Източник: World Gold Council

Пазарът на злато в Индия в бъдеще

Когато икономиката и бизнесът отворят, изкупуването на злато от домакинствата в Индия вероятно ще продължи. Властите понижиха акциза върху златните кюлчета почти наполовина – от 12,5% до 7,5%. Все пак беше въведен нов данък върху златото, в размер на 2,5%. Така ефективната данъчна тежест на митото спада от 12,5% до 10,7%. Общата ефективна данъчна тежест върху златото се понижава от 16,26% до 14,07%. Освен това данъкът върху нерафинираното злато (доре) беше понижен от 11,85% до 6,9%. Същото се случи и с налога върху нерафинираното сребро, който бе свит от 11% до 6,1%. Тези данъчни промени бяха осъществени от властите през февруари.

Причината за тази промяна не е желанието на властите местното население, което е притежава над 22 хил. тона злато, да купува още от жълтия метал. Безкрайната жажда за злато на индийците доведе до увеличаване на нелегалната търговия. Акцизът беше увеличен до 12,5% през 2019 г. Тогава за цялата година контрабандния внос на златото се оценяваше на 120 тона.

На второ място, Бордът за ценните книжа и тържищата на Индия вече ще регулира местните спот борси на злато. Очакванията са, че това ще подобри инфраструктурата и ще увеличи търговията с метала, респективно и търсенето му.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още