Добавете ценово известие

Търсенето на инвестиционно злато през първото полугодие е най-високо от 2013 г. насам

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 06.08.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4255,85 BGN/oz
  
+ 16,23 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
53,93 BGN/oz
  
- 0,02 BGN

Търсенето на инвестиционно злато (златни кюлчета и златни монети) глобално достигна 243,8 тона. Това е четвърто поредно тримесечие на стабилен растеж, като спрямо същия период на миналата година покачването е от цели 56%. Благодарение на него, за първото полугодие покупките на инвестиционно злато достигнаха 594 тона, което е най-високата им стойност от 2013 г. досега.

Вижте повече по темата: Китай иска цялото злато и банките ѝ вече могат да го имат

През второто тримесечие най-силното търсене на инвестиционно злато се наблюдава в Китай. Зланите кюлчета и монети, придобити в Поднебесната империя, възлизат на 57,3 тона, което е покачване от 41% на годишна основа. В Индия също се наблюдава растеж, въпреки че търговията там беше спирана неколкократно заради увеличаване на случаите на коронавирус. Това беше вярно даже и по време на големия празник Акшая Тритя, при който традиционно търсенето на злато се увеличава. Въпреки това покупките на златни кюлчета и златни монети нарасна със 7% на годишна база през второто тримесечие и с 23% за първото полугодие.

Търсене, различно от инвестиционно злато

Търсене на злато от централните банки

Прогнозите за увеличено изкупуване на злато от страна на централните банки също се реализират в периода между април и юни. През него запасите от злато на регулаторите се увеличиха с 199,9 тона. Покупките им през второто тримесечие са със 73% по-високи от средното същия период на последните пет години.

Вижте повече по темата: Сърбия планира да увеличи резервите си от злато с 40%

Ръстът им за цялото първо полугодие е от 333,2 тона. Тази стойност е с 29% по-висока от средната за първите полугодия на последните пет години и с 40% по-висока от средната за последното десетилетие, показват данните на World Gold Council.

Графика: Най-големи купувачи през второто тримесечие (горе) и първото полугодие (долу)

Източник: World Gold Council

През второто тримесечие Тайланд придоби 90 тона злато на два транша. На второ място за тримесечието е Унгария, която ударно утрои златните си резерви, купувайки 63 тона. Централноевропейската страна обаче не заема първата позиция за полугодието. Тя се пада на Япония, която купи 80 тона злато през март.

Вижте повече по темата: Защо Европа залага на изкупуване на злато срещу инфлацията

Унгария не е единствената от региона на Централна и Източна Европа, която увеличава своите запаси от злато. Турция, традиционен купувач на злато, също е нетен купувач през периода. Чехия, Полша и Сърбия отново увеличават резервите си. Последната даде големи заявки по-рано тази година, като президентът на страната обяви, че иска централната ѝ банка да увеличи запасите си с 40%.

Търсене на злато за производство на бижута

Освен централните банки, търсенето на бижутерско злато достигна 390 тона през второто тримесечие, което е ръст от 60% на годишна основа. Така се възстановява от дъното си през същия период на миналата година, но все пак е под средното за последните пет години.

Лице на 1 грам абонаментно златно кюлче Tavex нов дизайн В наличност

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

Продаваме 157,00 лв. 142 142,00 157 157,00
Купуваме 142,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

В доларово изражение търсенето на злато за производство на бижута възлиза на 50,7 млрд. долара (27,9 млрд. долара през първото и 22,8 млрд. долара през второто тримесечие). Това е с почти 20% по-висока стойност спрямо средното за първите полугодия в периода между 2015 и 2019 г. В абсолютна стойност за последно видяхме по-силно търсене на злато за производство на бижута чак през първите шест месеца на 2014 г.

Търсене на злато за производство на технологии

Ситуацията при технологичното търсене е подобна, само че то е в рамките на средното за последните години. Покачването в количествено изражение в сегмента е от 18% на годишна база през второто тримесечие, до 80 тона.

Растежът на търсенето за производство на електроника е от 16%, за зъболекарски принадлежности – от 12%, а останалото индустриално търсене се покачва с 31%.

Търсене на злато от борсово търгувани фондове

Борсово търгуваните фондове също увеличават покупките си през второто тримесечие. Те растат с 40 тона, след острия си спад през първото тримесечие. Търсенето се възстанови, тъй като институциите, основно от Европа и САЩ, се възползваха от покачващата се цена на златото.

Вижте повече по темата: Ниската цена е моментът за инвестиция в злато и фондовете го доказаха

Все пак през първото полугодие борсово търгуваните фондове са на минус от 129 тона, което се случва за пръв път от 2014 г. Причината за това е разпродаването на злато, което се наблюдаваше през първото тримесечие. Тогава нетно борсово търгуваните фондове продадоха 170 тона от жълтия метал.

Предлагане на злато

Производството на злато също се възстановява през второто тримесечие и отчита растеж от 13% на годишна основа. Основната причина за това е увеличаването на минния добив, който се покачва с 16% до 924 тона. Все пак добивът на мините остава по-нисък от последното тримесечие на миналата година, когато възлизаше на 925,2 тона.

Рециклирането, от друга страна, бележи умерен спад от 2% до 276,6 тона.

Графика 2: Предлагане на злато през второто тримесечие

Източник: World Gold Council

Причина за това представяне е, че второто тримесечие на 2020 г. беше периодът, когато веригите на доставки понесоха тежък удар. Тогава добивът на злато спадна до 793 тона.

За цялото първо полугодие добивът също расте, макар и по-умерено. Той постига покачване от 4% на годишна основа, до 1782,6 тона.

Интересувате се от инвестиционно злато

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още