Добавете ценово известие

Почивка в Албания - какво трябва да знаем ?

Публикувано от Tavex в категория Пътуване на 07.09.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4377,20 BGN/oz
  
+ 16,07 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
52,04 BGN/oz
  
- 0,18 BGN

През последните две години, Албания набира все по-голяма популярност сред българите. Основният интерес е към морските курорти като Дуръс и Саранда, но страната предлага и други възможности за екскурзии. Въпреки нарастващия интерес към Албания, все още има някои неясноти около пътуването и престоя в Страната на орлите.

С какво да пътуваме?

В зависимост от крайната дестинация, може да изберем както самолет, така и автобус или автомобил. Летището се намира близо до столицата Тирана, така че трябва да се организират трансферите от и до летището, както и от и до крайната ни точка. От София до Тирана може да се стигне и с автобус. Някои предпочитат да пътуват с автомобил, заради удобството на самостоятелното пътуване. Имайте предвид, че разстоянието от София до Тирана е около 540 км., а от София до Дуръс  – 530 км., в зависимост какъв маршрут ще изберете. С автобус, например, от София до Дуръс ще ви отнеме около 12 часа с почивките, в зависимост от условията на границите.

ALL В наличност

Албански лек

Продаваме 0,0203 0.019 0,0190 0.0203 0,0203
Купуваме 0,0190
Сравнение Известие Добавете към количката

Организирано или самостоятелно да пътуваме?

Ако тръгваме за първи път към Албания, най-добре е да изберем организирана група. Туристическите агенции предлагат както почивки, така и екскурзии, обикновено с автобусен транспорт. Предимството на такова пътуване е, че може да разчитате на водач, който ще пътува с вас. Ако става въпрос за почивка, в някои случаи има и представител на място в хотела, към когото може да се обръщате при нужда. Това е особено удобно, ако имате затруднения с чуждите езици.

На почивка или на екскурзия?

Препоръчваме ви да комбинирате почивката с екскурзия. Обикновено в хотелите предлагат еднодневни екскурзии с местни екскурзоводи, туристическите агенции също могат да ви дадат информация за кратки турове. Така, ако сте на почивка в Дуръс, можете да се разходите до Круия, Берат, столицата Тирана също предлага интересни места и красива архитектура.Не пропускайте да разгледате известните бункери. Самите Круя и Берат са предпочитани от всички, които се интересуват от исторически забележителности, а съхранената автентична обстановка и традиционните дюкянчета допълват неподправената атмосфера. Подобни еднодневни турове излизат около 20-40 евро на човек, в зависимост от големината на групата и включените услуги.

Интересно е, че поради географското разположение, от Дуръс може да си направите екскурзия и до Бари, Италия. Разстоянието между двата известни курорта отнема около 9 часа с ферибот, а цената зависи от фериботната компания, възрастта на пътуващите, но за двупосочен билет за 1 възрастен е приблизително 100 евро.

Как да изберем хотел?

Изборът на място за настаняване зависи от вашите очаквания и цел на пътуването. Ако сте избрали морска ваканция и искате да сте близо до плажа, имайте предвид, че за да достигнете до центъра на града ще трябва да използвате градски транспорт, ако не разполагате с личен автомобил. Цената на билет за градския транспорт е около 40 леки. Хотелите имат различна категоризация, която определя не само цената, но и услугите. Трябва да обърнете и внимание на изхранването. По-рядко то е на база All Inclusive и е характерна за 4- и 5-звездните хотели.

На плажа

За почиващите има дълги и широки плажни ивици. Пясъкът е ситен и много прилича на този по българското Черноморие. Голяма част от хотелите разполагат със собствени плажове, на които използването на чадър и шезлонги е безплатно за гостите на хотела. Въпреки това, ако решите да използвате тези услуги на друг хотел, ще трябва да си приготвите около 3 евро. Има и достатъчно голяма свободна зона.

В заведенията

Където и да изберете да почивате или да сте на екскурзия, ще намерите приятни ресторанти и барове. Имайте предвид, че в Албания няма строга забрана за тютюнопушене, но има места, на които то е забранено. Затова, преди да запалите цигара, попитайте или се огледайте за забранителна табела.

Кухнята наподобява българската, а традиционна напитка е конякът Скендерберг. Цените са приблизително еднакви с тези в България, разбира се, зависи къде и какво консумирате. Например, един обяд може да излезе 10-15 лв. – основно ястие върви около 400 – 800 леки (1 лв. = около 60 леки), а бирата е към 150 леки.

Препоръчваме ви да обмените валута преди пътуването, за да разполагате с пари в брой. На много места може да използвате и кредитна и/или дебитна карта, а в някои обекти приемат и евро, но по-добре се подгответе с местни пари, за да си спестите смятането.

 Tекст и снимки: АPOLLO

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още