Добавете ценово известие

Всичко, от което се нуждаем за едно приключение в Тайланд

Публикувано от Tavex в категория Пътуване на 30.11.2017
Цена злато (XAU-BGN)
3880,24 BGN/oz
  
+ 18,18 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
44,92 BGN/oz
  
- 0,06 BGN

С всяка изминала година Тайланд става все по-популярна и предпочитана дестинация сред всички туристи. Тази страна е не само богата на екзотични плажове, вдъхновяващи храмове и природни забележителности, но и страна, в която живее невероятно сърдечен и топъл народ. 

Тайландското население има скромен начин на живот, защото успехът, луксът и парите не са на дневен ред. Не е необходимо да прекарате много време в страната, за да усетите и поемете от тази прекрасна и разпускаща атмосфера.

Кога да заминете

Повечето туристи посещават Тайланд през относително хладния и сух сезон – от декември до февруари, когато вали рядко и температурите са в поносимите за нас от 28 до 32 градуса.

Какво да вземете

Тайланд е модерна страна, в която може да се купи почти всичко, при това често на много по -ниска цена, отколкото у дома. Там целогодишно е предимно топло,  затова рядко са нужни пуловери или якета.

Колко ще струва нощувката

Ценовият диапазон на нощувката в Тайланд е доста широк. Ако желаете да спестите от нощувки, няма да ви е никак трудно.  А ако сте група от млади ентусиасти, за които нощувката в една стая би била приключение и повод за дълги и забавни разговори, то нощувката в хостел е идеална за вас. Цената за едно легло е около 200 – 300 тайландски бата, в зависимост от града, в който ще отседнете. Приравнено към левове, това е едва около 10-15 лева. Съветваме ви внимателно да гледате рейтинга и коментарите за мястото, на което смятате да отседнете. Така ще си гарантирате не само ниска цена, но и отлична хигиена и атмосфера. 

  За двойките,  които предпочитат уединение и среден клас на хотела, то цената е между 400 – 1000 бата на човек.

За хората, решили да получат най–висок клас на нощувка, ще трябва да отделят суми от над 1000 бата на човек и тогава гарантирано ще се озоват в най-луксозните хотели и вили в Тайланд.

 

България – Тайланд

Все още няма директен полет между България и Тайланд, затова полетът до там включва поне едно прекачване. Много добър вариант е София – Доха – Банкок. Летището в Доха (Катар) е едно от най-модерните, луксозни и красиви летища в света.

Цена на храната

Както всичко друго, така и храната е относително евтина. Ако имате здрав стомах, то най-евтин и лесен начин да хапнете е уличната храна и местните пазари. За скромни суми от около 30-40 бата може да си вземете нещо в движение от улицата.

Задължително пробвайте от уличните хладилници с прясно нарязани плодове. Гарантирано ще вкусите едни от най-сочните плодове, които сте хапвали някога.

Ресторантите поддържат сравнително еднакви цени и продукти. Цената на ориз, спагети и супи е около 80 – 100 бата.

Друг вариант са американските вериги супермаркети, които се намират буквално на всяка пресечка.

Какъв език говорят местните

С местните жители на Тайланд можете спокойно да говорите на английски език. Почти винаги на ключовите за туристите места, като хотели, туристически агенции, магазини, ресторанти и други, има служители с много добър английски език. Има и много случаи, в които езика им не е чак толкова добър и не владеят никакъв друг, но тогава ще се изненадате колко добре може да се разберете само с жестове или карта.

 

Валута

Местната парична единица се нарича тайландски бат. Банкнотите са с номинали 20, 50, 100, 500 и 1000 бата.  За предпочитане е да заминете с местната валута.  Това ще ви спести не само време и усилия в търсенето на обменно бюро с изгоден за вас курс, но и доста транспортни разходи. На леснодостъпните места, като летища и автогари, курсовете на обмяна не са сред най-изгодните.

Ако все пак решите да заминете със заместващата валута – щатски долари – то имайте предвид, че различните номинали са с различен курс на обмяна. Колкото  по-дребни са банкнотите, толкова по-нисък и неизгоден е курсът им. 

Не се притеснявайте, ако не успеете да намерите дребни тайландски бати. Развалянето и връщането на ресто не е никакъв проблем в цялата страна.

Паспорт 

Чужденците, посещаващи Тайланд, трябва да притежават валидни паспорти или признат документ за пътуване. Пaспортът трябва да е с валидност минимум 6 месеца след датата на влизане в страната

Виза 

За да посетите Тайланд, се нуждаете от виза.  Може да си издадете такава от Почетното Консулство на Кралство Тайланд в София. Процедурата е сравнително бърза, но все пак не чакайте до последния момент за това.  В най-пиковия период през годината е възможно да бъдете освободени от такса за издаването ѝ или да платите символична такава. 

Застраховка 

Дори при дребно медицинско обслужване в чужбина могат да възникнат много високи разходи за преглед или лечение.  Застраховката при пътуване в чужбина най-често включва покритие на медицински разноски, злополука, застраховка на багаж и други услуги. Процедурата по създаването ѝ отнема не повече от 20 минути, а сумата зависи от броя на дните на застраховка и  сумата, до която ще се осигурите. 

Ваксина

На сайта на Национален център по зарази и паразитни болести към Министерството на здравеопазването Тайланд е сред страните с препоръчителни имунизации според географския регион.  

Хепатит А и B, тетанус и дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, менингококова инфекция, бяс – това е пълният списък с препоръчителни ваксини за Югоизточна Азия. Като хепатит А и коремен тиф може да се предават чрез замърсена храна, вода, замърсени ръце, прибори за хранене и други, затова те са сред най-лесно преносимите от гореизброените.

Консултирайте се с личния си лекар, защото е възможно да имате ваксина и все още изграден имунитет към някоя от изброениете зарази още от детска възраст.

Имайте предвид, че за изграждане на имунитет са необходими няколко седмици, затова вземете своевременни мерки.

Транспорт

Транспортът е едно от най-големите приключения в Тайланд, защото е ужасно разнообразен, екстремен и приятен.  Тези моменти ще ви останат едни от най–скъпите спомени.

Тук-тук

Възможностите за придвижване в Тайланд са изключително много. Както в столицата Банкок, така и във всички курортни градове можете да си наемете тук-тук такси. Цените са ниски, а забавлението е гарантирано! Компания от 3-4 човека е идеална за едно такси. Имайте предвид, че не всички шофьори говорят добре английски език. Хубаво е да имате предварително избран от вас маршрут и карта, за да посочите на нея избраните от вас спирки.

Обществен  транспорт – Банкок

Влакчето Skytrain има две линии и преминава през най-ключовите места в Банкок. Можете да си закупите индивидуални билети или такива, които са за определен период от време.

Метро – Банкок

Метрото  в Банкок също е бърз и евтин начин за транспорт. То обслужва линиите, по които Skytrain не се движи. 

Градски автобуси

Автобусните линии са много разпространен начин за придвижване за местните хора.  Във всеки автобус има човек, който минава и събира парите за билета. Цените са много ниски – около 20-50 бата, но автобусите не са никак  чисти, нито бързи, поради факта че минават през най-големите улици и често може да попаднете в задръстване.

Воден транспорт

В Банкок реката Чао Прая е важна транспортна артерия за мрежа от речни бусове, фериботи и водни таксита. Тя минава съвсем близо до най-значимите забележителности в Банкок. Цената за едно пътуване е едва 40 бата.

Ако желаете да посетите едни от най–спокойните острови и полуострови в Тайланд, то водният транспорт ще е единствената ви възможност. За кратки разстояния може да вземете така наречената дълга лодка – longboat – която безспорно ще ви осигури едно динамично и интересно преживяване.

Извънградски автобуси

Те са добър и бърз начин за придвижване. Цените варират в зависимост от удобствата на автобуса. Най–добре би било да си закупите билети директно от автогарата. Така ще получите най–добрата цена и ще спестите доста средства.

Друг начин е чрез туристическа фирма, но тук цените ще са значително завишени.

Такси

От жълти, зелени и сини до розови и оранжеви, такситата са всякакви и на доста достъпни цени. 

Скутер

Може да си наемете мотор за около 200 – 300 бата за 24 часа.  Това е много удобен начин да посетите възможно най–много и едни от най-красивите плажове на Пукет. Обикновено общодостъпните плажове са доста пренаселени или замърсени от туристите.

С влак

Макар мрежата да е с ограничен брой дестинации, като компенсация това е един много евтин и удобен начин за транспорт в страната. Има три класи места. Трета класа е само със седалки, претъпкана и неудобна и е най–добре да се избягва.

Забележителности, които трябва да посетите

Историческото и културно сърце на Банкок е остров  Ратанакосин – старият кралски град. Той е разположен на една от извивките на река Чао Прая и е заобиколен от канали. На това място са събрани голяма част от архитектурните и религиозните забележителности в Банкок, като пищния Голям дворец, Уат Махатат, Уат Сутат и Уат Пра Кео, водещите университети на града, националната галерия и националния музей.


Храмът на Изумрудения Буда и Големият дворец  в Банкок

Една от най–зашеметяващите гледки в цял Тайланд и едно от най-величествените чудеса на Азия е Уат Пра Кео (Храмът на Изумрудения Буда) с разположения в съседство Голям дворец. Районът на храма и на двореца е изпълнен с голям брой други сгради и свещени постройки. Входната такса за всички тях е 500 бата. Има специални изисквания към облеклото, за да ви допуснат. Забранено е влизането по потник или с къса пола и къси панталони. Ако все пак се окажете неподготвени, може да си наемете дрехи близо до входа на двореца или да си купите нови такива от пазарчето наблизо.

Национален музей в Банкок

Това е най–големият и най–богатият музей в Тайланд. Едно изключително място, където можете да научите много за историята, културата, изкуствата и религиозния символизъм на будизма.

Златният хълм

Това е 78-метрова изкуствена могила в Банкок, увенчана със злато. Входът е

безплатен, а опашката – голяма, но определено си заслужава чакането.

Китайският квартал

Едно от централните места в Банкок е така наречената китайска улица.  Тя е популярна туристическа атракция след залез слънце. На нея са съчетани пазарни сергии и ресторанти буквално на улицата с доста гъста концентрация.  Тук може да опитате цялото кулинарно разнообразие на Азия и да преоткриете нови вкусове и уникални ястия! Това е преживяване, което не трябва да пропускате.  

Аютая

Едно от националните богатства на Тайланд е старата столица Аютая. Тя е свидетелство за величието на господарстваща империя в Югоизточна Азия почти 400 години. Разходката там ще ви отнеме цял ден, но пеша е невъзможно да се справите дори и за ден. Най–добре да наемете тук-тук за около 700 – 800 бата и да ви разведе в избрани от вас забележителности за няколко часа.

Плаж

Тайланд е известен със своите многобройни приказни плажове. Ако разполагате с повече време, най-добре е да посетите възможно най-много от тях, защото всеки е красив по своя собствен начин. Туристическите фирми предлагат на разумни цени еднодневни турове с включен обяд, вода и плодове.Понякога имат и включено гмуркане в цената или друго екстремно преживяване. Цените на обиколките са предварително завишени и трябва да се пазарите с нея. Възможно е да я свалите дори и на половината от първоначалната!

Характерно за Тайланд е уникалното съчетание от кристално чиста вода и прекрасни планини и скални образувания около нея.

Тайланд е мястото, където представата за тропически рай се покрива с реалността!

Тайланд – опознайте един различен свят!

Моника Рачовска

 

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още