Нужен ли е сертификат за автентичност за златните ми продукти ?

Споделете тази статия

Въпрос, който вълнува хората, желаещи да инвестират в златни монети, е дали те са придружени от сертификат. Всеобщо е разбирането, че наличието на сертификат е гаранция за качество, но когато става въпрос за монети – това не е и не би могло да е така. Има много други фактори, които са определящи при оценяването на един инвестиционен продукт и дали той е придружен от сертификат, не спада към тях. Това схващане е провокирано в голяма степен и от факта, че някои от дилърите на инвестиционно злато издават информационна листа с характеристиките на съответния продукт и при желание да се закупи златна монета от тях, клиентите получават такава, която е възможно да бъде объркана със сертификат, а в действителност няма такава стойност.

От кого се издава сертификатът за автентичност?

Сертификат за автентичност на продукта може да получите единствено, ако той е осигурен от производителя, рафинерия или монетен двор. Следователно нито един дилър на инвестиционно злато не издава такъв. Освен това сертификатът се издава на база сериен номер, а монетите нямат такъв. Ако не е налице сериен номер, на чиято база да бъде издаден сертификат, то той няма никаква стойност, защото няма как да се обвърже с конкретния продукт.
Изключение от това прави монетата Канадски кленов лист 999.99, която има сертификат, вакуумиран в самата опаковка на монетата – решение на производителя.
Както и разбира се всички златни инвестиционни кюлчета, по чиито пример е сертифициран и канадският кленов лист.

Истинност на продукта

Инвестиционните златни монети се характеризират с различна дебелина, диаметър и тегло и при желание да се извърши покупко-продажба това е първото, което се проверява. Ако желаете да продадете такъв продукт и отидете при оторизиран дилър на инвестиционно злато, то той ще извърши съпоставка по тези три параметъра, за да оцени истинността на продукта.
Изработката на продукта е много важен критерий, който също не може да бъде подминат в процеса на оценяване на конкретен продукт, защото дори и най-добрият фалшификат да се доближава по тегло(чрез изпиляване на ръбовете на монетата например) или по някой от другите два критерия, то изработката на инвестиционните продукти е изключително фина, детайлна и изящна и това е толкова трудно да бъде повторено, че вероятността клони към нула.
Това са критерии, които е добре да се проверяват и при покупка от Вас, както когато Вие отидете да продавате, продуктите се проверяват по всеки един от тях. Ваше право е, когато отидете да си закупите такава монета, да поискате да Ви я поставят на везната, за да видите какво е теглото й, и спрямо спецификите на продукта да прецените дали то отговаря или не на каталожното.
Комплексът от тези фактори Ви гарантира, че избраният продукт е истински – когато дадена монета отговаря по тегло, диаметър, дебелина и качество на изработка, то нямате повод за притеснение. Единственото, което може да се добави тук е, че е добре и да я съхранявате по начина, по който са Ви посъветвали при извършване на сделката по придобиването й.

Kак тогава се оценяват златните монети при обратното им изкупуване ?

Оценката става спрямо техните тегло, диаметър, дебелина, изработка на продукта и добър търговски вид.
Инвестиционните златни монети са минимум 21.6 карата, съответстващи на проба 900. Колкото по-голямо е златното съдържание в монетата, толкова по-меко е златото и толкова по-фина е изработката. Това също е от голямо значение и спада към факторите, които определят истинността на монетата.
Когато желаете да продадете монета, процесът на оценяване минава през два етапа – първо се оценява истинността на монетата по тегло, дебелина, диаметър, качество на изработката, а след това дали е в добър търговски вид – дали е наранена и допустимо ли е, дали е в опаковката, в която трябва да бъде, тъй като в зависимост от чистотата на златото в избрания продукт(пробата), съществуват и различни начини на съхранение на продукта, както и начини, по които пристигат от различните доставчици и се предлагат на клиенти.

Когато решите да прибавите към инвестиционния си портфейл и физическо инвестиционно злато, добре би било да се обърнете за съдействие към реномирани дилъри и търговци на инвестиционно злато. Така рискът да закупите продукт, който не отговаря на определените параметри се свежда до нулa. Именно те най-точно ще Ви обяснят как се получават монетите от производителя и как е добре да ги съхранявате, за да може да получите максималното, ако един ден решите да се разделите с даден продукт.
А от друга страна е гаранция за Вас, че при желание ще можете да го продадете, защото обратното изкупуване е въпрос, който е добре да бъде засегнат още преди самия процес на инвестиране.

Споделете тази статия
Категори:  
Цена на златото (XAU-BGN)
2101.01 BGN/1Oz + 0.44 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
27.5536 BGN/1Oz - 0.01 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Коментари

Иван Андреев
16.02.2017, 09:38

Актуална тема, при условие, че на пазара на "втора ръка", сайта Auction.bg упорито прикрива разпространителите на качествени ментета!

Добавете коментар

Влезте във Вашия профил, за да може да оставите коментар по статията.

Цена на златото (XAU-BGN)
2101.01 BGN/1Oz + 0.44 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
27.5536 BGN/1Oz - 0.01 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Най-четени

Колко злато има в една космическа совалка ? Инфографика

Как да спестяваме правилно? Част 1.

Защо е важно да знаем разликата между волатилност и риск? Инфографика

5 универсални начина да разпознаете фалшива банкнота

Няколко начина да пестим пари докато пътуваме. Част 1- самолетни билети

Какао или злато – тежкият избор на Западна Африка?

Препоръчани

Как да спестяваме правилно? Част 1.

Защо е важно да знаем разликата между волатилност и риск? Инфографика

Какао или злато – тежкият избор на Западна Африка?

Няколко начина да спестим пари докато пътуваме. Част 2 – настаняване

В Аризона златото и среброто отново са пари

Как да започнем да спестяваме в 7 стъпки ?

 

Получавайте първи най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Прочетете още

Искате ли да получавате най-интересното от
Tavex на пощата си?

Станете автор
0 ПРОДУКТ