Добавете ценово известие

Щатският долар се обезценява най-бързо от лятото на 2008 г.

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 10.06.2021
Цена злато (XAU-BGN)
3965,18 BGN/oz
  
+ 24,38 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
44,14 BGN/oz
  
- 0,04 BGN

Индексът на потребителските цени на годишна основа за май в САЩ достигна 5%, след като щатският долар се обезценява с 4,2% през април. 

Това са най-високите му стойности от август 2008 г., т.е. от разгара на Голямата рецесия, когато индексът се покачи с 5,4% на годишна основа, сочат последните данни на Бюрото за трудова статистика.

В публикацията на институцията четем:

Индексът за използваните коли и камиони продължи да нараства рязко, покачвайки се със 7,3% през май спрямо април. Това покачване формира около една трета от сезонно коригирания растеж на всички категории. Енергийният индекс остава без промяна през май, като поевтиняването на цените на бензина отново балансират поскъпването на електричеството и природния газ.

Енергиката има лоша новина за долара

Ръст на цените на електричеството и природния газ не са много добра новина за икономиката. В крайна сметка, те също се включват в цените на всички междинни и крайни продукти от производството. А за последните дванадесет месеца картината изглежда мрачна, съдейки по данните.

Графика: Представяне на енергийните продукти по категории в САЩ

Източник: Бюрото за трудова статистика

Поскъпването на петрола играе решаваща роля за нарастването на категорията на енергийните продукти. 

Съдейки по петрола сорт брент, той се върна на равнището си непосредствено преди коронакризата. Но съвсем малко по-назад в миналото цената му помни и стойности над 80 долара за барел. Те не са невъзможни и днес, т.е. категорията на енергийните продукти може да продължи да поскъпва.

Точно това ѝ се случи именно по времена предишната криза – Голямата рецесия.

Графика 2: Индекс на цените на енергийните продукти (1982 = 100)

Източник: Федерален резерв на Сейнт Луис

Политици и Федерален резерв – двойният удар по долара

Печатането на необезпечени фиатни пари подрива тяхната покупателна способност. Това е водещата причина за сриването на долара, както сме коментирали нееднократно. 

Читателите на блога на Tavex знаят, че инфлацията е тук още преди тя да се отрази от официалната статистика. Времевият лаг между нарастването на паричното предлагане и покачването се дължи на две неща. 

Обективни фактори, от една страна – необходимо е време, за да се проявят новите средства в икономиката. Статистически причини, от друга. Инфлацията се манипулира от статистическите бюра по редица причини.

Графика 3: Парично предлагане М2 (синя крива, лява скала, в млрд. долара) и индекс на потребителските цени (червена крива, дясна скала, 1984 = 100)

Източник: Федерален резерв на Сейнт Луис

Увеличаването на паричното предлагане на долара е само едната страна на монетата (която в случая далеч не е златна). Другата, поне ще се отнася до индекса на потребителските цени, са политиките властите. 

По думите на гуверньора на Федералния резерв Лаел Брейнард:

Новосъздадените пари при настоящата криза попадат директно в ръцете на домакинствата. Така стимулите създават високо ново търсене за нови и стари автомобили.

В новото търсене на автомобили обаче не участват само домакинствата. Компаниите за превозни средства под наем също изстреляха търсенето, включително за коли втора ръка. 

Причината е, че те разпродадоха значителна част от флотилиите си през миналата година, за да наберат кеш, с който да оцелеят кризата. С възстановяването на туризма обаче, те са изправени пред дефицит на автомобили, затова купуват всичко, което могат. В това отношение те се конкурират с индивидуалните потребители.

Същевременно по отношение на предлагането се наблюдава сериозно свиване. То се дължи основно на дефицита на полупроводници глобално.

Слабостта на щатския долар отново расте

Важна роля за това има централната банка и/или по-скоро влиянието на решенията на централните банки и политиците щатският долар продължава да отслабва. Доларовият индекс (измерващ покупателната му способност спрямо кошница от други валути) спадна до най-ниското си равнище от март. Същото се наблюдаваше и през 2018 г.

Графика 4: Индекс на долара

Източник: CNBC

Въпросът без много повишена трудност е: ако правителството на САЩ продължава да увеличава разходите и бюджетните дефицити, което вероятно ще се случи, предвид плана на президента Байдън за изстрелване на бюджета до 6 трлн. долара, какво ще се случи с щатския долар? Вероятно американската валута, както и всички останали като нея, не я чака светло бъдеще.

Лице на 1 грам абонаментно златно кюлче Tavex нов дизайн В наличност

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

Продаваме 146,00 лв. 133 133,00 146 146,00
Купуваме 133,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Причината е, че правителствените облигации се изкупуват основно от Федералния резерв. Русия яростно загърбва щатската валута, защото Москва вече не вярва на доларите

Китай също е по-заинтересован да емитира дигиталния юан, отколкото да подпомага валутата на страна, с която се намира в търговска война. Разбира се, и двете страни увеличиха и политиките за изкупуване на злато.

Затова и делът на резервите на централните банки, деноминирани в долари, се срина до най-ниската си стойност от четвърт век, сочат данните на Международния валутен фонд.

Графика 5: Дял на резервите на централните банки в съответната валута

Източник: Международен валутен фонд

Казано иначе, Федералният резерв няма избор (политически погледнато), освен да продължи да печата. Само той може да монетизира дълга, който Байдън се готви да натрупа. Въпреки това, паричната политика унищожава щатския долар. Това е недвусмислено видимо през последния век, а вече и съвсем емпирично.

Докато политите продължават да са такива, нормално е погледите да са насочени към поскъпващото злато. То винаги е било спасителят на покупателната способност при кризи.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още