Срок за обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни.
Добавете ценово известие

Среброто: невъзпятият стожер на финансовата стабилност

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи, На фокус на 21.05.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4250,86 BGN/oz
  
+ 15,03 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
49,99 BGN/oz
  
+ 0,25 BGN

Докато светлините на прожекторите са насочени към златото, на пазарите продължава да се наблюдава покачваща се цена на среброто. От началото на 2020 г. белият метал отново се превърна в отличен избор за инвестиция, защото доходността му се повиши драстично. Докато цената на златото се покачи с 18% през този период, a борсовият индекс S&P 500 – с 28%, цената на среброто се изстреля с 62%. Така то достигна до най-високите си стойности от 2013 г. досега.

Заради затварянията на икономиката, през 2020 г. търсенето и предлагането на метала спаднаха, за разлика от цената на среброто, която се покачи с 27% в хода на годината. Сред добре представящите сегменти бяха търсенето на инвестиционни монети и кюлчета (ръст от 8% до 200,5 млн. тройунции) и търсенето от страна на борсово търгуваните фондове (ръст от почти 300% до 1 млрд. тройунции – за пръв път в историята).

Растящата цена на среброто, на която се дължи и високата доходност на белия метал през последната година, не е единственото му предимство. Инвестиционното сребро е значително по-евтино от златото при сребърни и златни кюлчета или монети с еднаква стойност, което го прави по-достъпна инвестиция.

Някои анализатори отдадоха покачващата се цена на среброто на дефицит на пазара. В настоящата статия ще разгледаме тази идея, както и останалите фактори, отговорни за покачващата се цена на среброто в момента. Освен тях ще видим и аспектите, влияещи върху благородния метал, през останалата част на годината.

Три вида дефицит на сребро

За разбирането на някои пазарни динамики – сега и в бъдеще, трябва да е ясно какво означава да има „дефицит“ на среброто, какъв вид недостиг се наблюдава и откъде идва той.

Дефицит на сребро в различни пазарни сегменти

Има поне няколко вида цена на златото. Същото е вярно и за цената на среброто. Това означава, че и то се търгува на различни пазари с различно търсене. Обяснено по-просто, в различните сегменти на търсене и предлагане се наблюдават различни динамики. Възможно е в един сегмент от пазара да се наблюдава недостиг, а в друг търсенето и предлагането да са малко или много балансирани.

Лице на 1 грам абонаментно златно кюлче Tavex нов дизайн В наличност

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

Продаваме 157,00 лв. 142 142,00 157 157,00
Купуваме 142,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Затова заради драматичния ръст на търсенето в някои инвестиционни сегменти през март и април, като само британската Royal Mint отчете безпрецедентно покачване на продажбите от 540% спрямо същия период на 2020 г., резултатът е недостиг на много видове сребърни монети и кюлчета, купувани от индивидуалните инвеститори.

Както сме отбелязвали и другаде, дефицитът на конкретни инвестиционни продукти води до ръст на премията, с която те се продават. Такъв беше случаят на златните монети Американски орел, чиято продажбена премия се покачи с два-три пъти над стандартното, именно защото монетният двор в САЩ не можеше да отговори на търсенето през април.

Графика 1: Цена на среброто от началото на 2021 г.

Същевременно трудно може да се говори за дефицит изобщо през периода на март и началото на април 2021 г., защото през него цената на среброто отбеляза лек спад, преди да се върне обратно към растеж. Или, по-точно казано, не може да се говори за по-голямо изоставане на производството спрямо потреблението от обикновено; точно затова е важно да се разбере разликата между недостиг на конкретни инвестиционни сребърни продукти и недостига на пазара по принцип.

Търсене, предлагане и цена на среброто – глобално

Добивът на сребро е на хроничен дефицит спрямо търсенето му. Разликата между двете, която е около 180 млн. унции годишно (извън периодите на кризи), се запълва от скрап среброто. Това положение на пазара се наблюдава от малко над 30 години.

Графика 2: Търсене, предлагане и цена на среброто (в млн. тройунции)

Източник: Silver Institute, Metals Focus, собствени изчисления (данните за 2021 г. са прогноза)

Както се вижда, през последното почти десетилетие предлагането на сребро почти не нараснало, независимо от промените в цената. Причината е, че то обикновено се добива заедно с оловно-цинкови, медни и златни руди. Докато цената на медта расте, през 2021 г. металът може да се окаже политически заложник.

В Чили, която е сред най-големите производители, властта беше взета от леви политици, говорещи за национализиране на минни компании и отнемане на концесии. Това означава, че прогнозираният ръст в добива поне на този пазар може изобщо да не се случи, а това ще удари пряко и добивът на сребро, защото страната е лидер и при него.

Графика 3: Най-големи производители на сребро (в тона)

Източник: Silver Institute

В Мексико, най-големият производител на сребро, производството не се очаква да се върне на нивата от преди пандемията през 2021 г., след като през 2020 г. се срина с 21% до 125 млн. тройунции. Очакванията са до края на тази година то да достигне 148 млн. тройунции спрямо 158 млн. тройунции през 2019 г.

Хартиено срещу физическо сребро

Третият вид дефицит на среброто е свързан с разликата между „хартиеното“, т.е. контрактите, търгувани като финансови инструменти на борсата COMEX, и физическото сребро. Разликата на тези два пазарни сегмента, измерени в долари, преди шест години беше впечатляващите 250 пъти в полза на хартиеното сребро.

В повечето случаи контрактите, търгувани на борсата, не стигат до доставка на физическо сребро. A техният брой расте много бързо. В края на март обемът на контрактите достигнаха 235, млн. тройунции; на 14 май те вече са 357,4 млн. тройунции (регистрирани плюс допустими контракти). Предвид дефицитите в някои пазарни сегменти на физическото сребро (които видяхме по-горе), инвеститорите могат да започнат да изискват доставки на метала си.

Точно това се случи през март, а, изглежда, и през май, когато контрактите, изискали доставка, се покачиха драматично.

Графика 4: Контракти от 5 хил. тройунции с поискани доставки

контракти на COMEX с доставка

Източник: COMEX

Защо тук говорим за дефицит? Защото е невъзможно с физическо сребро да се задоволи търгуващото се „хартиено сребро“, а през последните месеци се наблюдава драстичен растеж на изискваните доставки.

Среброто в бъдеще време

Бъдещето на среброто изглежда светло. Графика 2 показва, че търсенето на сребро за фотоволтаици, които са ключови за енергийния преход, нараства почти три пъти само за седем години. С отварянето на икономиката ще нарасне търсенето му за бижута, фототехника и медицинско оборудване, където среброто е звезда. Това е особено вярно в пандемията, тъй като то убива вируси и бактерии.

Тук е важно едно уточнение. Докато средно около 12% от търсенето на злато идва от индустрията, при среброто този дял е почти 60%. Това означава, че потреблението за производство оказва много по-голямо въздействие върху цената на среброто, отколкото върху цената на златото.

Друг индикатор за поскъпването на благородните метали е слабостта на долара. От март 2020 г. станахме свидетели на изстрелване на инфлацията, а едва през април 2021 г. се вижда осезаемо покачване на официалния индекс на потребителските цени. Въпреки това исторически рекордното печатане на пари, което винаги е добре дошло за благородните метали, няма как да не продължава да се отразява на среброто.

Не на последно място, индикации за поскъпване на среброто виждаме в индекса на златото и среброто, който показва колко подценено или надценено е среброто. Според Saxo Bank индексът ще намери подкрепа под 68 пункта (което означава, че 1 тройунция злато се търгува срещу 68 тройунции сребро), респективно, че цената на среброто ще се покачи. Тази прогноза засега е правилна, защото индексът към средата на май е малко над 66 пункта.

Графика 5: Прозиран индекс на златото към среброто

Източник: Saxo Bank

Заключение

През последната календарна година среброто блести като инвестиционен актив за съхраняване и увеличаване на покупателната способност. Първо, то поскъпна в пъти повече от много други алтернативи. Второ, фундаментът зад растежа му е солиден – шансовете са да се появи ново търсене и свиване на предлагането, вместо обратното. Трето, то е много по-достъпно от много други алтернативи, включително и златото, предвид цената си на грам или тройунция. Четвърто, фиатните пари се насочват към своя ендшпил, което винаги е добра новина за благородните метали.

Пето, и може би най-важното, среброто е пари поради основателна причина. Тя е, че металът е изключително стабилен в дългосрочен план. Представянето му в настоящата криза за пореден път доказа това.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още