Добавете ценово известие

World Gold Council: Септември е сред най-подходящите моменти за инвестиция в злато

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 16.09.2021
Цена злато (XAU-BGN)
3875,31 BGN/oz
  
+ 15,54 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
44,86 BGN/oz
  
- 0,07 BGN

През последните над четири десетилетия септември е месецът с втората най-висока месечна доходност, сочи нов доклад на World Gold Council. Затова от институцията посочват, че това е и месецът, през който може да се препоръча инвестиция в злато.

В документа те посочват още, че:

Септември исторически е един от най-силните месеци за цената на златото и това може да е възможност за инвеститорите, докато се насочваме към четвъртото тримесечие на годината.

Защо септември е подходящ за инвестиция в злато?

Средното покачване на цената на златото през септември е от 1,32% спрямо август, а медианното – от 1,59%, показват изчисленията на World Gold Council. В анализа си те анализират периода между 1982 и 2020 г., като равнището на доверие получения резултат е 90%.

Графика: Средно и мединна промяна в цената на златото по месеци от 1982 г. досега

Ако върнем лентата още по-назад, до 1971 г., ще видим, че средният ръст на цената на златото през септември възлиза на 1,7%. За сравнение, януари, който е месецът лидерът по този показател, има темп на поскъпване от 1,93% за последните пет десетилетия.

Вижте повече по темата: Ниската цена е моментът за инвестиция в злато и фондовете го доказаха

На фона на анализа на World Gold Council, жълтият метал изгуби 0,82% от стойността си от началото на месеца, като към момента на писане се търгува при цена от 1778,27 долара за тройунция.

Както и през август, скорошното понижение на цената на златото беше причинено от алгоритмите, управляващи покупките и продажбите на водещите институционални участници на пазара. А те продадоха злато, тъй като приеха по-добрите от очакваното данни на Empire State Manufacturing Survey в САЩ за индикация за заздравяваща се икономика. Повече как се случва търговията с алгоритми можете да видите в свързаната по-долу статия.

Вижте повече по темата: Защо наблюдавахме спад в цената на златото

Платформата Quarum обаче изчислява, че до края на месеца той може да се върне към растеж, предвид някои макроикономически фактори.

Кое движи цената на златото през септември?

От World Gold Council отчитат две тенденции като двигатели на пазара на злато през септември. На първо място, месецът е традиционно силен, заради сватбения сезон в Индия. Неговият пик е през октомври и ноември.

Жителите на страната започнаха да се подготвят за сезона още от средата на лятото. През август вносът на злато нарасна с почти 100% спрямо същия месец на миналата година, достигайки 121 тона (спрямо 63 тона през август 2020 г.). Така за първите осем месеца вносът на страната се утрои в сравнение с предходната година и възлизаше на 687 тона. Причината –  бижутерите се презапасяваха с благородния метал, за да се подготвят за сезона.

На второ място, институцията откроява традиционно по-силната търговия през септември на глобалните пазари. Тя се дължи на традиционното връщане от летните отпуски и на увеличаването на търговията като цяло.

Поради тази причина инвеститорите обикновено разглеждат септември като добра възможност да добавят злато в своето портфолио.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още