Златото и краят на количествените улеснения в САЩ

Споделете тази статия

Златото претърпя сериозни загуби и се срина под 1300 долара за тройунция, след като миналата седмица Федералният резерв обяви, че започва програма по „нормализиране“ на баланса си през през октомври. През тази седмица нивото се задържа около тази стойност.

След три поредни програми количествени улеснения в периода 2009-2015 г. Федералният резерв неколкократно увеличи баланса си до 4.5 трлн. долара. До този момент средствата от трите програми продължаваха да циркулират в банковата система и икономиката, като Фед реинвестираше средствата от падежа на държавни облигации (Treasury securities) и държавни ипотечни ценни книжа (agency mortgage-backed securities). От октомври нататък намерението на банката е постепенно да оттегли ликвидност, като ще започне с 6 млрд. държавни книжа и 4 млрд. долара ипотечни облигации. Лесно създадените пари също толкова лесно започват да изчезват, но… с по-бавни темпове.

Всъщност редуцирането на баланса на Федералния резерв не е новина за пазара, то е отдавна комуникирано, обяснено и на свой ред калкулирано в цените на активите, в това число и златото. Това, което изненада пазара, бяха публикуваните икономически прогнози относно основните лихвени проценти, след заседанието (т.нар. Projection Materials), от които става ясно, че ¾ от комитета на Фед не изключва още едно повишение на основните лихви до края на годината.

Самата Джанет Йелън в предходно изказване бе споменала, че може би основните лихвени проценти трябва да останат на по-ниско от предкризисното ниво (т.е. т.нар. неутрален лихвен процент). Непосредствено след заседанието вероятността, която пазара калкулира за още едно повишение през месец декември се повиши от 58% на 73%. Както обикновено в такива моменти спекулантите на златни фючърси разпродаваха. Това бе и причината за резкия спад на златото под психологическата граница от 1300 долара за тройунция.

Много дълги позиции

В близко бъдеще съществува риск разпродажбата на златни фючърси да продължи, тъй като нетните дълги позиции на спекулантите на COEMX се намират на годишен връх. Това в повечето случаи е силен негативен индикатор за цената на златото. В същото време златото в борсово търгуваните фондове също се доближава до най-високите си стойности през текущата година.

В контекста на хронологията на случващото се след годишната среща на централните банкери в Jackson Hole (САЩ), посланието на Фед изглежда логично. Канадската централна банка неочаквано повиши основния лихвен процент с 0.25%. Централната банка на Англия загатна, че може би ще повиши лихвите през ноември.


А ЕЦБ в лицето на Марио Драги спомена, че се обсъжда удължаване на програмата за количествени улеснения през 2018 г. в еврозоната и поведението на еврото на валутния пазар ще бъде от значение за решението. Случайно или не основните валути, които поскъпват от началото на годината спрямо еврото, затягат паричната политика или поне „пробват“ пазара като дават такива сигнали. От друга страна ЕЦБ загатва, че може би ще продължи програмата си за количествени улеснения.

Съдбата на ценните метали

Мнозина сигурно се питат каква ще бъде съдбата на ценните метали, след като редуцирането на баланса на Фед най-накрая започва. Повишение на лихвите и намаляване на паричната база се смятат неблагоприятни за цената на златото. Все пак историята е наситена със случаи, които опровергават тази теория. Тук е мястото да споменем, че от първото повишение на лихвата от страна на Федералния резерв в края на 2015 г. до сега, цената на златото се е покачила с 22%. Върху цената на който и да е актив (в това число и златото) влияят редица фактори с различна сила и посока.

1 унция златнo Австралийско Кенгуру

Австралия · Чистота: 24 карата · ⌀ 32.1 мм

3056 лв.Продайте: 2967 лв.

Основен фактор за златото е нуждата му като диверсифициращ актив в портфейлите на инвеститорите. Количествените улеснения на Федералния резерв наляха свежи пари в пазара на акции. Това се случи не само пряко чрез трансфер на парични потоци от пазара на облигации към пазара на акции. В годините след 2009 г. компаниите от S&P500 (и не само) взимаха евтин кредит с цел да изкупят обратно свои акции. По този начин отношението на печалбата на една акция се подобряваше.

Всичко това допринесе до изключителен бум на фондовите борси и инвеститорите позабравиха златото като актив застраховка. Това бе особено видимо след обявяването на третата програма за количествени улеснения, непосредствено след което цената на златото се срина. Дали инвеститорите отново ще се обърнат към златото след промяната в политиката на Фед, предстои да разберем в близката година.

Анализ на Димо Стефанов за capital.bg

Споделете тази статия
Категори:  
Цена на златото (XAU-BGN)
2908.00 BGN/1Oz + 0.38 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
42.2693 BGN/1Oz + 0.00 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Най-четени

Препоръчани


Коментари

Напишете първия коментар
Добавете коментар

Влезте във Вашия профил, за да може да оставите коментар по статията.

Цена на златото (XAU-BGN)
2908.00 BGN/1Oz + 0.38 BGN
Цена на среброто (XAG-BGN)
42.2693 BGN/1Oz + 0.00 BGN
RSS

Получавайте Tavex новини на пощата си.

Получавайте най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Абонирайте се

Най-четени

Препоръчани

 

Получавайте първи най-актуалните статии от блога и всеки нов брой на “Златен вестник”.

Прочетете още

Инвестирайте в злато с Tavex
Kъм магазина
0 ПРОДУКТ