Обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни
Добавете ценово известие

Цена на златото и краят на количествените улеснения в САЩ

Публикувано от Димо Стефанов в категория Анализи, На фокус на 26.09.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4196,30 BGN/oz
  
+ 18,39 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
52,69 BGN/oz
  
+ 0,25 BGN
Златно кюлче и златна монета в статия за факторите, влияещи върху текущата цена на златото.

количествените улеснения в САЩ

Цената на златото се срина под 1300 долара за тройунция, след като миналата седмица Федералният резерв обяви, че започва пртограма по „нормализиране“ на баланса си през през октомври. През тази седмица нивото се задържа около тази стойност. 

От този анализ ще научите:

  • кое въздейства върху текущата цена на златото,
  • как политиките на Федералния резерв се отразяват върху пазарите, особено когато централната банка изненада инвеститорите,
  • как да тълкуваме спекулативните позиции в жълтия метал, за да добием представа за бъдещите изменения на стойността му.

Накрая ще коментираме и какво може да означава продължаващото покачване на основния лихвен процент върху оценката на акциите и златото.

Намеренията на Федералния резерв изненадаха пазарите

След три поредни програми количествени улеснения в периода 2009-2015 г., Федералният резерв неколкократно увеличи баланса си до 4,5 трлн. долара. 

До този момент средствата от трите програми продължаваха да циркулират в банковата система и икономиката, като Фед реинвестираше средствата от падежа на държавни облигации (Treasury securities) и държавни ипотечни ценни книжа (agency mortgage-backed securities). 

От октомври нататък намерението на банката е постепенно да оттегли ликвидност, като ще започне с 6 млрд. държавни книжа и 4 млрд. долара ипотечни облигации. Лесно създадените пари също толкова лесно започват да изчезват, но с по-бавни темпове.

Всъщност редуцирането на баланса на Федералния резерв не е новина за пазара, то е отдавна комуникирано, обяснено и на свой ред калкулирано в цените на активите, в това число и в цената на златото. 

Това, което изненада пазара, бяха публикуваните икономически прогнози относно основните лихвени проценти след заседанието (т.нар. Projection Materials), от които става ясно, че ¾ от комитета на Фед не изключва още едно повишение на основните лихви до края на годината.

Вероятност за увеличение на основния лихвен процент в САЩ на следващите срещи.
Вероятност за увеличение на основния лихвен процент в САЩ на следващите срещи.

Самата Джанет Йелън в предходно изказване бе споменала, че може би основните лихвени проценти трябва да останат на по-ниско от предкризисното ниво (т.е. т.нар. неутрален лихвен процент). 

Непосредствено след заседанието вероятността, която пазара калкулира за още едно повишение през месец декември се повиши от 58% на 73%. 

Както обикновено в такива моменти спекулантите на златни фючърси разпродаваха. Това бе и причината за резкия спад на златото под психологическата граница от 1300 долара за тройунция.

Цена на златото и дългите спекулативни позиции в метала

В близко бъдеще съществува риск разпродажбата на златни фючърси да продължи, тъй като нетните дълги позиции на спекулантите на COEMX се намират на годишен връх. 

Това в повечето случаи е силен негативен индикатор за цената на златото. В същото време златото в борсово търгуваните фондове също се доближава до най-високите си стойности през текущата година.

Спекулативни позиции в злато на борсата COMEX - дълги (зелено), къси (червено) и нетен брой (лилава крива).
Спекулативни позиции в злато на борсата COMEX – дълги (зелено), къси (червено) и нетен брой (лилава крива).

В контекста на хронологията на случващото се след годишната среща на централните банкери в Джаксън Хол (САЩ), посланието на Федералния резерв изглежда логично. Канадската централна банка неочаквано повиши основния лихвен процент с 0,25%. Централната банка на Англия загатна, че може би ще повиши лихвите през ноември.

Тонове злато в златния тръст GLD и цена на златото по следобедния фиксинг в Лондон.
Тонове злато в златния тръст GLD и цена на златото по следобедния фиксинг в Лондон.

А Европейската централна банка в лицето на Марио Драги спомена, че се обсъжда удължаване на програмата за количествени улеснения през 2018 г. в еврозоната и поведението на еврото на валутния пазар ще бъде от значение за решението. 

Случайно или не основните валути, които поскъпват от началото на годината спрямо еврото, затягат паричната политика или поне „пробват“ пазара като дават такива сигнали. От друга страна ЕЦБ загатва, че може би ще продължи програмата си за количествени улеснения.

Кои фактори влияят върху световната цена на златото?

Мнозина сигурно се питат каква ще бъде съдбата на ценните метали, след като редуцирането на баланса на Фед най-накрая започва. Повишение на лихвите и намаляване на паричната база се смятат неблагоприятни за цената на златото. 

Все пак историята е наситена със случаи, които опровергават тази теория. Тук е мястото да споменем, че от първото повишение на лихвата от страна на Федералния резерв в края на 2015 г. до сега, цената на златото се е покачила с 22%. 

Върху стойността на който и да е актив (в това число и цената на златото) влияят редица фактори с различна сила и посока.

Основен фактор за текущата цена на златото е търсенето му като диверсифициращ актив в портфейлите на инвеститорите. Количествените улеснения на Федералния резерв наляха свежи пари в пазара на акции. 

Това се случи не само пряко чрез трансфер на парични потоци от пазара на облигации към пазара на акции. След 2009 г. компаниите от S&P500 (и не само) взимаха евтин кредит с цел да изкупят обратно свои акции. По този начин отношението на печалбата на една акция се подобряваше.

Резервни баланси на банките от Федералния резерв (ляво) и индекс S&P 500 (дясно).
Резервни баланси на банките от Федералния резерв (ляво) и индекс S&P 500 (дясно).

Това създаде бум на фондовите борси и инвеститорите позабравиха златото като актив застраховка. Това бе особено видимо след обявяването на третата програма за количествени улеснения, непосредствено след което цената на златото се срина. 

Но когато основният лихвен процент се увеличи, в общия случай той влияе негативно върху оценката на акциите. Не такъв е случаят при златото обаче. Исторически то се е представяло стабилно в условията на растяща лихва и понижаващи се фондови пазари.

При равни други условия, злато и лихва по щатските правителствени облигации могат да се движат в противоположната посока. Връзката между тях сме разгледали в статията ни за показателите. 

Причината е, че и двата инструмента се разглеждат от инвеститорите като безрискови (което е интересна трактовка за амерканският дълг), съответно се конкурират за един и същ сегмент от пазара. Разликата обаче е, че златото не носи доходност, докато облигациите имат такава, под формата на лихва.

В заключение, предстои да видим дали инвеститорите отново ще се обърнат към златото след промяната в политиката на Федералния резерв, предстои да разберем в близката година.

 

Анализът е написан за capital.bg

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още