Добавете ценово известие

„Зомби-фирми“ наводняват Европа. ЕЦБ ги поддържа живи

Публикувано от Tavex в категория Анализи на 14.09.2017
Цена злато (XAU-BGN)
3883,23 BGN/oz
  
+ 9,11 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
44,97 BGN/oz
  
- 0,16 BGN

ЕЦБ трудно ще оттегли паричните стимули от пазара на облигации на континента, тъй като това ще е пагубно за множество публични компании, смятат анализатори на Bank of America Corp. Според тях около 9% от най-големите компании в Европа могат да бъдат класифицирани като „зомбита“ – компании носещи риск от фалит, ако финансовата подкрепа на ЕЦБ бъде оттеглена.

Внимавайте за „зомбитата“

Зомби компаниите са нефинансови фирми от Евро Stoxx 600 със съотношение печалба/ разходи за лихви по-малко от единица. Това означава, че компаниите в тази категория са особено уязвими към нарастващите лихвени проценти.

От банката допълват, че финансовата подкрепа в Европа през последните пет години позволява на компаниите със слаба рентабилност да продължат да рефинансират дълга си и да отлагат изплащането на задълженията си. Това подкрепя тезата, че ЕЦБ вероятно ще бъде много внимателна по отношение на премахването на тези стимулите през следващата година и половина.

Възстановяване на приходите + количествени облекчения на ЕЦБ. Процент от горната пазарна граница на Euro Stoxx 600Източник: BofA Merrill Lynch Global Research. 
Възстановяване на приходите + количествени облекчения на ЕЦБ. Процент от горната пазарна граница на Euro Stoxx 600 Източник: BofA Merrill Lynch Global Research.

Други подобни проучвания потвърждават, че зомби компаниите загрозяват пейзажа на развитите пазари и поставят вината за това директно върху разхлабената парична политика. Например, Банката за международни разплащания изчислява, че предприятията на възраст над 10 години, чиито приходи не покриват лихвените разходи, представляват почти 10,5% от публично търгуваните компании в 13 развити икономики, в сравнение с по-малко от 6% преди колапса на Lehman Brothers.

Негативна тенденция

Ниските лихвени проценти и високата ликвидност не помагат да се компенсира задлъжнялостта. Глобалният дълг е нараснал до 325% от БВП, а хлабавите парични политики не се справят с проблема. Това води до продължителното и трайно нарастване на броя на тези компании в множество сектори. По този начин се намалява ръстът на производителността и, въпреки исторически ниските равнища на безработица, продължаваме да виждаме, че размерът на реалните заплати се свива.

Гражданите не печелят нищо от „зомбирането“ на икономиката, напротив, те дори плащат за това. Как? С унищожаването на спестяванията чрез финансова репресия и срива в растежа на реалните заплати. Спестяващите плащат за „зомбирането“, под привидното обяснение, че така се „запазват“ работните места.

„Зомбирането“ не допринася за създаването на работни места, а е коварен стимул, който забавя възстановяването на икономиката. Наблюдава се преразпределяне на капитал от „здравите“ компании към неефективните.

Колкото повече време е необходимо за изчистването от „зомби-фирмите“ (което надхвърля 20% в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие), толкова по-лошо ще бъде отражението в икономиката. Защото, когато плацебо ефектът от водената парична политика изчезне, фалитите на компании, изкуствено поддържани в ликвидност, ще завалят един след друг и това няма да бъде компенсирано от повишената производителност на труда в секторите с висока добавена стойност. Политиците решиха да санкционират секторите с висока производителност чрез данъчно облагане и да субсидират тези с ниска производителност чрез паричната и фискалната политика. Това вероятно ще създаде ефект на вакуум, който неминуемо ще доведе до спукване на балона.

Лице на 1 унция златна монета Виенска Филхармония В наличност

1 унция златна монета Виенска Филхармония

Продаваме 4016,00 лв. 3955 3955,00 4016 4016,00
Купуваме 3955,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Какво следва?

Според Bank of America Corp. ЕЦБ рискува негативна реакция, ако поиска да затегне политиката преждевременно. Това би поставило натиск върху разходите за корпоративни лихви и отново ще доведе до възход на „зомби-фирмите“. Можем само да благодарим на централните банки за този омагьосан кръг.

 Майк Шедлок, MishTalk.com
Снимка: ilpost.it

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още