Добавете ценово известие

Цената на златото проби 1800 долара за тройунция, а Джак Дорси очаква хиперинфлация

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 25.10.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4326,18 BGN/oz
  
- 1,05 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
55,12 BGN/oz
  
- 0,09 BGN

Макар седмицата да започна слабо за цената на златото, тя успя да пробие границата от 1800 долара за тройунция. Към момента на писане, фючърсната цената на жълтия метал с доставка през декември регистрира покачване от 0,8% до 1810,6 долара за тройунция.

Две изказвания спряха ралито на златото в края на миналата седмица. В петък председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл участва на конференция, организирана от South African Reserve Bank. На нея той изтъкна, че централната банка ще започне свиване на програмите за количествени улеснения по план, до края на годината. Прогнозата е свиването да приключи до средата на 2022 г.

Вижте повече по темата: Икономисти очакват свиване на програмата за количествени улеснения, но може ли Фед да го направи?

В неделя финансовият министър на САЩ Джанет Йелън също изтъкна, че инфлацията може да бъде овладяна. Все пак в интервю за Sunday with CNN тя посочи, че индексът на потребителските цени ще остане висок и през 2022 г. По думите ѝ:

Не смятам, че ще изгубим контрола върху инфлацията. На 12-месечна база инфлацията ще остане висока през следващата година заради това, което вече се случи. Но аз очаквам подобрения към средата на 2022 г.… и през второто полугодие.

Защо се покачва цената на златото?

Коментарите на висшите служители на САЩ обаче, изглежда, не успяват да убедят пазарите, че инфлацията е под контрол. Още в началото на годината Пауъл защитаваше тезата, че нарастването на цените ще е „временно“. Докато през март, когато годишното покачване на индекса на потребителските цени беше 2,6%, пазарите по-скоро вярваха на подобно становище, в последствие това се оказа прогресивно по-трудно.

Таблица: Годишен темп на увеличаване на потребителските цени от началото на 2021 г.

Месец Темп на растеж
Януари 1,4%
Февруари 1,7%
Март 2,6%
Април 4,2%
Май 5%
Юни 5,4%
Юли 5,4%
Август 5,3%
Септември 5,4%

Източник: Министерство на труда на САЩ

Нещо повече, през всеки един от месеците от март досега индексът на потребителските цени се покачва по-бързо, отколкото анализаторите очакват. Ако темпът на растеж се задържи и през последните три месеца на годината, САЩ ще са свидетели на най-високата инфлация от 1990 г. досега. Тогава нейният годишен темп беше от 5,4%.

Вижте повече по темата: Джеръм Пауъл: Ще се наблюдава висока инфлация по-дълго от очакваното

Не е учудващо, че в светлината на безпрецедентното печатане на пари, което е икономическото определение за „инфлация“, пазарите все повече се готвят покупателната способност на долара да продължи да се срива. Очакванията за висока инфлация и в момента се оказват благоприятни за цената на златото.

Джак Дорси очаква хиперинфлация

Прогнозите за трайна инфлация все по-често идват и от света на бизнеса. През последните дни два от гигантите в производството на крайни потребителски стоки – Unilever (в чието портфолио са Persil, Axe, Dove, Domestos, Cif, Omo, Cocolino и др.)  и Procter & Gamble (Pamers, Ariel, Tide, Gillette, Head & Shoulders и др.) посочиха, че ще бъдат принудени да увеличат цените.

Според главния финансов директор на Unilever Греъм Питкътли през 2022 г. инфлацията ще е по-висока, отколкото през 2021 г. Procter & Gamble пък е принудена да завиши цените в продуктовите категории за устна хигиена, грижа за кожата и бръснене.

Марк Битцър, главният изпълнителен директор на Whirlpool, също посочи, че очаква задържане на инфлацията. По думите му пред Yahoo Finance Live:

Хората имат различно определение за „преходна инфлация“. Не съм сигурен като колко дълъг период се разбира вече това. Смятам, че в настоящата инфлационна среда, ние ще продължим да изпитваме завишени цени за известно време. Тя няма да си отиде изведнъж и трябва да сме подготвени за това.

През уикенда към хора от предприемачи, говорещи за инфлацията, се присъедини и основателят на Twitter Джак Дорси. За разлика от другите обаче той е доста по-категоричен. По думите му светът вече се намира в състояние на хиперинфлация.


В последствие той добави, че хиперинфлацията ще обхване първо САЩ, а после и останалия свят.

Колко ще се покачва цената на златото

Цената на златото традиционно се покачва при очаквания на висока инфлация. Причината е, металът исторически винаги се е разглеждал като средство за защита против обезценяването на парите. Подобни настроения се наблюдават и днес – от Венецуела, през Турция, до Германия.

В последния си дневен доклад за представянето на стоките, анализаторът от Commerzbank Даниел Брисман потвърждава тази логика. По думите му очакванията за инфлация от страна на пазарите са достигнали деветгодишен връх в края на миналата седмица. Дългосрочните очаквания за инфлация в еврозоната пък достигнаха до най-високата си стойност за последните седем години. Брисман посочва също, че:

Златото трябва да се възползва от това в ролята си на средство за съхраняване на стойност. Златото се облагодателства в петък от факта, че технически значимите 100- и 200-дневни пълзящи средни стойности бяха надвишени, което вероятно доведе до техническо купуване.

Вижте повече по темата: Credit Suisse: Очакваме да видим 7% ръст на цената на златото

Макар анализаторът от Commerzbank да не се обвързва с конкретна прогнозна цена на златото, две от най-големите имена в златодобива глобално очакват стойността му да се покачи. Според главния изпълнителен директор на Goldcorp Дейвид Гарофало в интервю за Bloomberg, жълтият метал ще нарасне почти двойно:

Говоря за следващите няколко месеца. Реакциите на поскъпването обикновено са незабавни и бурни. Затова съм уверен, че цената на златото ще нарасне до 3 хил. долара за тройунция за няколко месеца, а не за няколко години.

Роб Макюън, който също като Гарофало беше директор на Goldcorp, очаква още по-драстичен растеж на цената на златото – до 5 хил. долара за тройунция. Той е и на мнение, че:

Не говорим само за долара. Всички валути днес купуват по-малко, отколкото преди година. За мен това е безпрецедентен феномен в рамките на животите ни, който ще повлияе покупателната способност на валутите по света.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още