Добавете ценово известие

Инфлацията в Германия достигна 6%

Публикувано от Даниел Василев в категория Златни вести на 29.11.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4245,53 BGN/oz
  
+ 5,21 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
53,75 BGN/oz
  
- 0,13 BGN

Предварителните данни на Националния статистически институт (Destatis) показват, че хармонизираният индекс на потребителските цени, с който измерват равнището на инфлация в Германия, е достигнал 6% през ноември. Това е най-високата му стойност от май 1992 г. досега. На месечна основа показателят се покачва с 0,3%.

Вижте повече по темата: Германската централна банка очаква най-високата инфлация от 30 години насам

Ситуацията не е розова за германците поради поне няколко причини. На първо място, от институцията посочват, че:

Освен обичайните пазарни развития, допълнителни фактори за наблюдаващата се инфлация в Германия включват въвеждането на цените за въглероден диоксид, въведени през януари 2021 г., и ефектите от кризата, включително отчетения значителен ценови растеж в по-високите етапи на икономическите процеси, само част от които оказаха умерено въздействие върху индекса на потребителските цени и инфлацията до момента.

Казано иначе, драматичното поскъпване на индустриалните стоки с 18,4% през октомври и на енергията за бизнеса с 48,2%, все още не е предадено изцяло на потребителите. Както сме обсъждали и другаде, достигането ѝ до крайните клиенти е процес във времето. Това е поредно доказателство, че инфлацията няма да е преходна.

Вижте повече по темата: Как германците се спасяват от растящите цени чрез инвестиционно злато

На второ, в началото на годината изтече временното понижаване на данъка върху добавената стойност. Затова освен инфлацията, създавана чрез печатане на пари от Европейската централна банка, германците вече трябва да плащат и по-високи данъци.

Вижте повече по темата: ЕЦБ отново обеща увеличаване на инфлацията и надуване на балони

Реална срещу номинална инфлация в Германия

Номиналната инфлация в Германия, изчислявана от Destatis, значително подценява действителния темп на нарастване на цените. В края на септември официалната статистика регистрира темп на нарастване на цените от малко над 4% на годишна основа. Същевременно институтът Flossbach von Storch (FvS) оцени, че поскъпването на активите, които купуват германците, е от 12,1% – разлика от малко над три пъти.

Инфографика 1: Реална и номинална инфлация в Германия


Ако приложим същата степен на подценяване днес, говорим за реално покачване на цената на живота във федералната република от 18% спрямо същия период на миналата година.

Вижте повече по темата: Защо се печата рекордно количество валута, а според централните банки инфлацията я няма

Това звучи впечатляващо, но трябва да се има предвид, че само цените на енергията през октомври са нараснали още повече – с почти 19% спрямо октомври 2020 г., показват данните на Destatis.

Инфлация по региони

За изключително високата инфлация говорят и предварителните данни, идващи от федералните провинции на Германия. В Бавария, Бранденбург, Хесе, Северен Райн-Вестфалия и Саксония цените се покачиха с между 5 и 5,7% през ноември. Единствено в Баден-Вюртемберг инфлацията е „само“ 4,9%. Предварителните данни за други федерални провинции не са достъпни към момента на писане.

Разбира се, членът на борда на директорите на Европейската централна банка Изабел Шнабел, цитирана от Reuters, посочи, че след ноември потребителските цени ще спрат да растат. Според нея догодина поскъпването на горивата няма да е с темповете, наблюдаващи се днес, и така инфлацията в Германия ще се върне към целта на ЕЦБ от 2%.

Инфографика 2: Парично предлагане и инфлация в Германия


Тя обаче не разглежда действителната причина за поскъпването на стоките – печатането на пари от самата ЕЦБ. Също така, тя не обръща внимание на рязкото поскъпване на производствените стоки за цялата индустрия в страната, които, както вече посочихме, се отразяват върху крайните цени със закъснение.

Не на последно място, централните банкери глобално всеки месец говорят за „временна инфлация“, а даже и официалният индекс на потребителските цени регистрира все по-драстично покачване. Особено в САЩ цените се покачват по-бързо от очакваното за през всеки от изминалите седем месеца.

Вижте повече по темата: Цените на храните в Европа са по-високи от всякога

На фона на тези новини, президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард посочи в началото на ноември, че скоро не се очаква увеличаване на основния лихвен процент. Докато ЕЦБ продължава да печата и потиска лихвите, резултатите ще са разрастване на все по-големи балони, унищожаване на растежа и много висока инфлация.

Вижте повече по темата: Кредит и дълг – наркотиците, които убиват съвременната икономика

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още