Обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни
Добавете ценово известие

Кратка разходка в Будапеща

Публикувано от Tavex в категория Пътуване на 21.06.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4264,69 BGN/oz
  
+ 69,50 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,07 BGN/oz
  
+ 1,33 BGN

Приисквало ли ви се е да избягате от скучното ежедневие, да отидете до някоя красива, екзотична дестинация, където да не можете да се разберете с местните и само да се наслаждавате на  красотата на това ново място? Е, може би няма да ви се наложи да отидете чак толкова далеч. Будапеща, столицата на Унгария, може да ви предложи приказно красива обстановка и множество забавления. Няма да видите плаж с палми, но за сметка на това ви гарантираме, че унгарската столица изобилства от удивителни архитектурни шедьоври и със сигурност няма да имате възможност да скучаете. Този оживен и бързоразвиващ се град ще ви въвлече в уникалната си атмосфера и няма да ви се иска да го напуснете. Също така трудностите в комуникацията с местните са гарантирани. Унгария е разположена в сърцето на Европа, но въпреки това няма да разберете и дума от местния език. Той е много различен и няма нищо общо с другите европейски езици.

Какво да не пропускаме в Будапеща

Парламентът

Започваме с клише, но няма как да пропуснете тази забележителна нео-готическа сграда, частично вдъхновена от архитектурата на Уестминстър в Лондон. Една от най-големите парламентарни сгради в света, а със сигурност спада и към най-красивите. Съветваме ви да се насладите на красотата ѝ, като си посветите разходка до следващата забележителност в нашия списък.

Kрепостния хълм Будавар.

Маршрутът е дълъг около километър и си заслужава не само заради самата разходка, а и заради божествените гледки към града и Дунава, които ще се открият пред вас. На върха на хълма ще се насладите на завладяващата сграда на замъка Буда, който от 1987 г. е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. В двореца се помещават няколко музея, включително Унгарската национална галерия, историческия музей и Националната библиотека на Унгария. В района на замъка се намира и църквата Св. Матиаш, която също заслужава вашето внимание. Днешният й облик е в късноготически стил и датира от 14 в. От вътрешността й често долитат звуци на орган и други инструменти – организират се концерти заради добрата акустика. На самия връх на хълма пред вас ще се покаже рибарският бастион. Той представлява тераса със седем кули, която открива прекрасна гледка към града и към парламента. Бастионът носи името си от гилдията на рибарите, които са отговаряли за защитата на този участък от градските стени през Средновековието. На слизане от хълма можете да се отправите към

Площада на героите

Както загатва името, този площад има огромно историческо и политическо значение за Унгария. Ще го познаете по 36-метровата статуя на архангел Гавраил, която се извисява и вижда отдалеч. Площадът е проектиран с цел да се почете паметта на загиналите за национално освобождение и независимост на Унгария. Непосредствено до площада се намира и градският парк. Тук можете да се разходите на спокойствие и да си починете от навалицата около парламента и рибарския бастион. Тъй като това са най-известните забележителности на Будапеща, те неминуемо привличат огромни тълпи от туристи. В парка се помещава замъкът Вайдахуняд, изцяло заобиколен от вода. Ако продължите разходката си, ще се натъкнете на един от най-големите пясъчни часовници в света – „Колелото на времето“.

Музеи

Ако времето не е на ваша страна, бихме ви препоръчали да се скриете в някой от многобройните музеи и да се насладите на вълнуващите експозиции. За граждани на Европейския съюз под 26 г. музеите предлагат отстъпки и дори безплатни посещения. Можете да избирате между много възможности – музея на изящните изкуства, музея на приложните изкуства, етнографския музей, военния музей и много други в зависимост от тематиката, която ви интересува. Сред екзотичните предложения спадат музеят на известния илюзионист Хари Худини и музеят на пинбола, който включва експозиция от над 130 класически машини, някои от които датират от 1940 г.

Добър начин да се ориентирате в историята на града и да видите основните забележителности, ако не разполагате с достатъчно време, е да се присъедините към безплатните пешеходни обиколки с екскурзовод. Екскурзоводите са местни и, освен че ще ви разведат из града, могат да ви разкажат интересни неща от живота, културата и традициите на унгарците. Обиколките се провеждат на английски и на испански език и са прекрасна възможност за тези от вас, които са решили да посетят Будапеща за един уикенд.

Какво ще кажете за питие в бар, намиращ се в разпадаща се сграда?

 След като се насладите на красотите на града, е време да се отправите към подходящо място за почивка и освежителна напитка. Разбира се, в центъра на града има множество ресторанти и кокетни кафенета, където можете да изпиете чаша кафе и да наблюдавате забързания живот в унгарската столица, но ние бихме искали да ви запознаем с някои нетрадиционни места. Препоръчваме ви т.нар. барове, които се помещават в изоставени сгради. Те набират изключителна популярност през последните години. Можете да се насладите на лайв изпълнения на известни унгарски групи на фона на ретро декор и чаша студена бира. Някои от най-известните такива барове са Szimpla Kert  и Instant, a в този сайт можете да намерите списък с всички подобни заведения.В последно време модерни стават и баровете, които се помещават в стари басейни. Друга интересна идея е да гледате филм в най-малкото кино в Европа. След като нахвърлихме някои идеи, можем спокойно да ви оставим да откриете сами вашето интересно кътче в Будапеща. Възможностите дебнат буквално зад всеки ъгъл, затова сме убедени, че и без нашия списък пътуването ви ще бъде незабравимо.

Да не забравяме, че градът е разполовен от река Дунав и двете части са свързани с прекрасни мостове, създаващия уникална светлинна гледка през нощта. Това обаче смятаме да го оставим за следващата ни разходка из Будапеща. Ако искате да Ви разказваме още, винаги можете да ни пишете с препоръки въпроси или забележки на info@tavex.bg.

 Е, успяхме ли да ви убедим? Не чакайте повече, заредете се с местната валута – унгарски форинт и започвайте да стягате куфарите. Възможностите за изгодно пътуване от София до Будапеща със самолет изобилстват. Приятно пътуване!

Мартина Петрова

снимка:uniquetoursfactory

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още