Добавете ценово известие

“Роштилиада” или скарата като национална реликва

Публикувано от Tavex в категория Пътуване на 25.08.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4208,34 BGN/oz
  
- 0,59 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,74 BGN/oz
  
+ 0,28 BGN

Кои са първите три неща, за които се сещате, когато чуете за Сърбия?

  • сръбска скара
  • дюлева ракия
  • сръбска музика

Познахте и трите!

 

Що е то „Роштилиада“ ?

Не знаем дали има човек, който да не е чувал за сръбската скара! На сръбски скара е рощиль. Как тогава е фестивал на сръбската скара ? Подсказваме веднага – РОШТИЛИАДА !

Сърбите винаги са се славели, като истински ценители на качественото и вкусно месо, именно затова те са хората, които организират всяка година в град Лесковац, фестивал на сръбската скара.

Традиционно се провежда в края на август – началото на септември, когато аромата на сръбската плескавица, вешалица, кебапчета, печено свинско и агнешко привлича тълпи от хора, както от страната, така и от чужбина, готови за добро изкарване с балканската скара, добра бира и музика.

Лесковачка рощтилиада е манифестация, по която Лесковац се отличава на туристическата карта. Благодарение на желанието този сръбски град да се представи на по-широко население от местното, и да се популяризират неговите ценности и традиции, създава се фестивал, който всяка година привлича все повече и повече ценители на добрата храна и атмосфера.

Това е най-големия и най-посещавания фестивал на сръбската скара, и най-голямо кулинарно събитие в Югоизточна Европа. За седем дни, този ежегоден празник, с повече от 200 майстори на скара, събира повече от 500 000 ентусиасти. В допълнение на гости от Сърбия, Роштилиада привлича много посетители, предимно от Балканите, но напоследък и от цяла Европа.

Тук можете да вкусите най-известните специалитети от лесковачката скара, приготвени от едни от най-добрите майстори на скарата – плескавица, вешалица, сръбски кебапчета и гравче на тавче. Освен вкусните гозби, в програмата на фестивала са включени и концерти, ревюта и конкурси.

Няма какво да се чудите, само на 200км. от София се намира това вкусно градче, което освен с специалитети ще ви омае и с  подбраните специално културни събития.

Събитието

Както братята сърби казват: Роштилиадата е проявата, по която ще познаете Лесковац. Малко преди събитието да започне, в центъра на малкото градче улица „Широка Чаршия“ се затваря и  се нарежда така нареченият Лесковачки влак – сергии, на които почитателите на сръбската скара могат та опитат най-различни специалитети от на далече познатата review лесковачка скара, които се приготвят направо пред вас. Традиционните събития са приготвяне на най-голямата плескавица на света, състезание на майсторите за плескавици, както и в бързото хапване на люти чушлета („джинчики“) на които редовно се подобряват рекорди.

Всеки щанд е със собствено име Тук всички са гладни, яденето на корем е задължително. Грехота е ако не си се насладил на уникално приготвени и изпечени увияци, ущипци, плескавици, вешалици и печени прасенца приготвени направо пред вас. Уханието им се носи навсякъде и ще ви накара да отруапте масата си.

Как започва всичко?

Роштилиада е създадена през 1989 г. като местен панаир на кулинарни специалитети, а днес се е превърнала в качествено организиран фестивал на доброто забавление, който събира гости от много страни. В продължение на почти седмица, фестивалът предлага разнообразни програми от концерти на фолклорни групи, дефиле на карнавални групи, конкурси за красота, състезание за приготвяне на скара, а концертите на известни народни и поп-рок изпълнители привличат най-голямо внимание.

През 2009 г. Лесковац официално се превърна в международен карнавален град, признат от Асоциацията на европейските карнавални градове, която има над 50 членове от Европа и Америка. Карнавалът на Лесковац се провежда по време на Роштиляда. Около 1.200 души участват в карнавала, от които една трета идват от чужбина.

През септември 2016 г. Лесковац отпразнува световен рекорд, за приготвяне на най-голямата плескавица. Гигантската плескавица тежи 63 килограма, с диаметър 169 сантиметра и дебелина 8 сантиметра, направени от големия майстор на скарата Предраг Лазаревич и неговия екип Любиша Джорджевич и Боян Живкович.

 

Тази година фестивалът започва на 29 август и ще продължи до 3 септвмери.
Като съвети от екскперти по пътуване, ви съветваме да обмените предварително официалната сръбска валута.

 

Ивелина Илиева

 

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още