Добавете ценово известие

Русия, златото и войната срещу долара

Публикувано от Tavex в категория На фокус на 20.10.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4392,88 BGN/oz
  
- 36,18 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,11 BGN/oz
  
- 2,10 BGN

Според доклад на Световния златен съвет централната банка на Русия е увеличила покупките на злато повече от два пъти, а резервите на страната достигат връх от началото на мандата на Путин преди 17 години.

Желанието на Русия и Владимир Путин да се откъснат от господството на американския долар и американската финансова система е известен факт. 

Над 60% от световните резерви и 80% от международните плащания са в долари. 

САЩ са единствената държава с право на вето в Международния валутен фонд, който е световен кредитор от последна инстанция.

Темата Русия, златото и войната срещу долара разискваме по-подробно в следващите редове. 

Вероятно най-мощното оръжие на Русия във войната ѝ срещу долара са резервите ѝ от злато

Първата защитна реакция на страната е да натрупа ресурс от злато, което не може да бъде изключено от международната разплащателна система или да бъде хакнато.

Ако една държава притежава злато, тя винаги може да си плати, като просто натовари златото на самолет и го изпрати до другата държава.

Това е модерната версия на метода, използван от  Джей Пи Морган, който се е разплащал в злато, изпращайки го чрез кораби или влакове в началото на 20-ти век.

През последните 10 години Русия утроява златните си резерви от около 600 тона до 1800 тона и не дава признаци за забавяне. Златните си резерви страната продължават да увеличава дори през 2015 г., когато цената на петрола се сгромолясва, а руските резерви се стопяват.

Лице на 10 рубли Николай II Русия В наличност

10 рубли Николай II Русия

Продаваме 1702,00 лв. 1321 1321,00 1702 1702,00
Купуваме 1321,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Освен злато, Русия търси и други алтернативи на долара.

Така например си сътрудничи с Китай и регионални търговски партньори при създаването на разплащателни системи, които не използват долара.

САЩ обаче използва влиянието си във финансовата система SWIFT (Общност за глобална междубанкова финансова телекомуникация), централната нервна система на глобалния трафик за пренос на информация за финансови операции, за да обезоръжи страни, които счита за заплаха.

От финансова гледна точка това наподобява спирането на кислород на пациент, настанен в интензивното отделение. Русия осъзнава своята уязвимост заради доминиращото влияние на САЩ и иска да намали своята зависимост.

Затова Русия създава финансова система, подобна на SWIFT, с която да има независими валутни резерви. 

Елвира Набиулина, която оглавява руската централна банка, обяви пред Владимир Путин следното:

„Съществуваше заплаха от изключване от SWIFT. Но актуализирахме нашата система за финансови операции и при евентуален проблем всички операции в SWIFT формат ще продължат да работят. Ние просто създадохме аналогична система.“

Освен това Русия е и част от плана на Китай да създаде нов международен паричен ред, който не включва американския долар.

Този план предвижда възможността Китай да купува руски петрол срещу юани, а Русия да продава юани за злато на Шанхайската борса.

Явно Русия крие още едно оръжие в арсенала си във войната срещу долара.

Говори си, че Банката за развитие на Русия, Външноикономическа банка (ВЕБ), се обединява заедно с няколко руски държавни министри около идеята за разработката на блокчейн технология. 

Целта им е да създадат изцяло криптирана, достъпна и евтина система за разплащания, която не е обвързана със западните банки, SWIFT или САЩ при осъществяване на парични преводи.

Тази система няма нищо общо с биткойните, които са просто поредния дигитален тоукън. 

 

Блокчейн технологията (също известна като технология, позволяваща поддържане на децентрализиран регистър на данни) е платформа, чрез която могат да се осъществяват различни по вид операции вероятно чрез нова руска държавна криптовалута със златно покритие.

„Путинкойни“ може би?

В крайна сметка най-големи загуби ще претърпи доларът, а това е още една причина инвеститорите да диверсифицират портфейлите си с други активи като злато например.

Джим Рикардс
за The Daily Reckoning

 

 

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още