1 унция сребърен американски орел

САЩ · Чистота: 999 · ⌀ 40.6 мм

Американският орел е най-продаваната сребърна инвестиционна монета в света. Представена е през 1986 г. и оттогава е в непрекъснато производство. Качеството на изработка и чистотата се гарантират от правителството на САЩ. Произвежда се от US West Point Mint.

Основна информация

 • 99.9% чисто сребро
 • Номинална стойност: 1 щатски долар
 • Законно платежно средство
 • В непрекъснато производство от 1986 г. насам
 • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
 • Подходящa за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: женска фигура, олицетворяваща свобода, текст “LIBERTY” (Свобода), текст “IN GOD WE TRUST” (Вярваме в Бог), година на изсичане.

Обратната страна на монетата изобразява: орел, щит, тринайсет звезди, текст “UNITED STATES OF AMERICA”, текст “E PLURIBUS UNUM” (Един от много), текст “1 OZ. FINE SILVER – ONE DOLLAR” (1 унция чисто сребро – 1 долар), инициали на дизайнера “M”, буква “W”, с която US West Point Mint обозначава монетите си.

История

В началото на шейсетте години на XX в. американското правителство поддържа голям бюджетен дефицит. Приходите от данъци не са достатъчни, за да покрият разходите за войната във Виетнам и редица икономически програми. Това води до инфлация и среброто реагира като увеличава цената си. Обществото започва да се запасява с американски сребърни монети в обращение, тъй като сребърното съдържание в тях струва повече от изобразената номиналната стойност. Държавната хазна активно се ангажира с коригиране на цената на среброто. Продава големи количества от стратегическите си резерви и ги влива в пазара. Тази практика продължава няколко години, но високото ниво на инфлацията и последвалото голямо търсене на сребро се задържат. Страхувайки се, че ще загуби всички сребърни резерви от трезора си, американското правителство го елиминира от монетната си програма през 1968 г. През следващите три години спира да доставя благородния метал на пазара. Цената на среброто е оставена да се търгува свободно. През последвалите девет години тя се покачва от средно 1.55 долара до 48.7 долара за унция –  ръст от над 3000 %.

Когато първите монети Американски сребърен орел са изсечени през 1986 г., средната цена на среброто е 5.47 долара за унция и се запазва приблизително такава до 2003 г. Повтарящият се характер на войните и свързаните с тях разходи, заедно с редица икономически политики, осъществени в средата на рецесията през 2008 г., довеждат до огромни бюджетни дефицити в много западни държави. Това води до скок в цената на Американските сребърни орли с почти 1000% между 2000 и 2011 г.

1 унция сребърен американски орел Тегло на среброто
Грамаж Номинал Диаметър в милиметри Проба Тегло в гр. гр. oz
1 унция $1 40.6 999 31.13461 31.10347 1

Обратна продажба на инвестиционния продукт

Всички монети от портфолиото на Tavex са инвестиционни продукти. Основото изискване, за да бъдат третирани като такива, е: максимално запазване на тяхната цялост и първичен производствен вид.

Стойността на инвестиционния продукт намалява, в случай че:

 • Среброто е надраскано и/или изкривено;
 • Има отпечатъци върху монетата;
 • Оригиналната опаковка е била отваряна.

При наличието на някой от тези белези целостта на монетата се нарушава и тя спира да бъде инвестиционен продукт. Разбира се, продължава да бъде сребърна и ценна, не изгубва стойността, която се определя от съдържанието на благородния метал в нея.

Притежателят на наранена монета губи по-високата ликвидност и по-добрата цена, която би получил при обратна продажба на сребърна монета, защото тя ще бъде закупена не само като сребро, а като инвестиционен продукт. Разликата в изкупната цена зависи изцяло от пазарната ситуация, но тя със сигурност ще бъде по-висока.

С други думи, ако продадете перфектно запазена монета (от нашата листа) тегло 1 oz и проба 999, ще получите повече, отколкото ако продате тази монета срязана на две, дори с драскотина или с пръстови отпечатъци.

Имайте предвид, че Tavex търгува изцяло с монети с абсолютно инвестиционен характер и премията в цената не е обвързана с тяхната нумизматична стойност.

Съхранение на целостта на инвестиционния продукт и опаковката

Монетите от чисто сребро са изключително меки и могат много лесно да с повредят. Важно е да подходите внимателно към тяхното съхранение, за да не загубите инвестиционната им стойност.

 • Не изваждайте монетите от тяхната опаковка (пластмасова капсула, вакуумна опаковка). Рискувате да нараните среброто или то да се окисли и потъмнее при взаимодействие с влага;
 • Ако извадите монетата си от предпазната капсула, внимателно я хващайте само по нейния ръб. Желателно е да използвате чисти платнени ръкавици;
 • При изваждане на продукт от оригиналната му опаковка е необходимо да го поставите върху чиста и мека повърхност. Кадифена подложка е идеална за тази цел;
 • Не докосвайте среброто по повърхността му, тъй като пръстовите отпечатъци ще намалят неговата стойност. Те не могат да бъдат отстранени от огледалната повърхност. Имайте предвид, че дори и най-меката кърпа прави малки драскотини по монетата;
 • Не тествайте мекотата на среброто със зъби.
 • Не допирайте монети без опаковка една до друга, защото може да се надраскат.

Защитни опаковки при покупка и доставка

 • Ако купите инвестиционните си продукти лично от Tavex офис, ще ги получите в предпазни пластмасови капсули или в оригиналните им вакуумирани опаковки;
 • При доставка до адрес или офис на куриер, освен в съответниите предпазващи опаковки, продуктите са поставени и в инкасо плик със собствен сериен номер;
 • При всяка от опциите за доставка Tavex разполага с видеоматериал на подготовката на пратката.

1 унция сребърен американски орел

САЩ · Чистота: 999 · ⌀ 40.6 мм

47 лв.Продайте: 27 лв.
0 ПРОДУКТ