1 унция сребърен американски орел - Tavex
Обратно

1 унция сребърен американски орел

1 унция
999
САЩ


Американският орел е най-продаваната сребърна инвестиционна монета в света. Представена е през 1986 г. и оттогава е в непрекъснато производство. Качеството на изработка и чистотата се гарантират от правителството на САЩ. Произвежда се от US West Point Mint.


Основна информация

  • 99.9% чисто сребро
  • Номинална стойност: 1 щатски долар
  • Законно платежно средство
  • В непрекъснато производство от 1986 г. насам
  • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
  • Подходящa за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: женска фигура, олицетворяваща свобода, текст “LIBERTY” (Свобода), текст “IN GOD WE TRUST” (Вярваме в Бог), година на изсичане.

Обратната страна на монетата изобразява: орел, щит, тринайсет звезди, текст “UNITED STATES OF AMERICA”, текст “E PLURIBUS UNUM” (Един от много), текст “1 OZ. FINE SILVER – ONE DOLLAR” (1 унция чисто сребро – 1 долар), инициали на дизайнера “M”, буква “W”, с която US West Point Mint обозначава монетите си.

История

В началото на шейсетте години на XX в. американското правителство поддържа голям бюджетен дефицит. Приходите от данъци не са достатъчни, за да покрият разходите за войната във Виетнам и редица икономически програми. Това води до инфлация и среброто реагира като увеличава цената си. Обществото започва да се запасява с американски сребърни монети в обращение, тъй като сребърното съдържание в тях струва повече от изобразената номиналната стойност. Държавната хазна активно се ангажира с коригиране на цената на среброто. Продава големи количества от стратегическите си резерви и ги влива в пазара. Тази практика продължава няколко години, но високото ниво на инфлацията и последвалото голямо търсене на сребро се задържат. Страхувайки се, че ще загуби всички сребърни резерви от трезора си, американското правителство го елиминира от монетната си програма през 1968 г. През следващите три години спира да доставя благородния метал на пазара. Цената на среброто е оставена да се търгува свободно. През последвалите девет години тя се покачва от средно 1.55 долара до 48.7 долара за унция –  ръст от над 3000 %.

Когато първите монети Американски сребърен орел са изсечени през 1986 г., средната цена на среброто е 5.47 долара за унция и се запазва приблизително такава до 2003 г. Повтарящият се характер на войните и свързаните с тях разходи, заедно с редица икономически политики, осъществени в средата на рецесията през 2008 г., довеждат до огромни бюджетни дефицити в много западни държави. Това води до скок в цената на Американските сребърни орли с почти 1000% между 2000 и 2011 г.


Защо да поръчате онлайн

Доставка до всяка точка на страната
Богата гама продукти, винаги в наличност
Дискретна и бърза доставка
Застраховка на пратката