1 унция сребърна австрийска Филхармония

Австрия · Чистота: 999 · ⌀ 37 мм

Австрийската филхармония е най-продаваната сребърна инвестиционна монета в Европа. Пусната е в обращение през 2008 г. от Austrian Mint. Тя е първата австрийска монета, която е законно платежно средство, изработено от .999 чисто сребро.

Основна информация

 • 99.9% чисто сребро
 • Номинална стойност: 1.5 евро
 • Изящно художествено изображение
 • Отличителен гладък гурт
 • Законно платежно средство
 • В непрекъснато производство от 2008 г. насам
 • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
 • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: орган, текст “REPUBLIK ÖSTERREICH”, текст “1 UNZE FEINSILBER” (Една унция чисто сребро), тегло и чистота на среброто, година на изсичане, номинална стойност.

Обратната страна на монетата изобразява: контрабас, четири виолончела, фагот, арфа, виенски рог, текст “WIENER PHILHARMONIKER”, текст “Silber” (сребро).

История

Австрийските сребърни филхармонии са емитирани за пръв път в разгара на финансовата криза през 2008 г. Монетата е изключително добре приета от инвеститорите. Само през първатa година те закупуват 7 777 300 монети от 1 унция или общо 242 тона сребро. Дизайнът на сребърната Филхармония е копие на този на златната Филхармония. Тя е първата австрийска монета, законно платежно средство, която е изработена от .999 чисто сребро и изобразява музикални културни символи.

Знаменитата Виенска филхармония е създадена през 1842 г. Една от традициите, запазенa и до днес, е професионалните музиканти на ансамбъла да бъдат избирани само от Виенската държавна опера. Те трябва да са свирили в нея най-малко три годни преди дори да бъдат разгледани като потенциален член на Виенската филхармония. Това осигурява най-високото възможно ниво на професионализъм и гарантира впечатляващо музикално представяне при всяка концертна изява.

В наши дни Виенската филхармония е известна sежегодните си класически празнични концерти, които привличат почитатели от цял свят. 

Производител

Основите на Austrian Mint са поставени през 1194 г., когато Ричард Лъвското сърце заплаща 12 тона сребро на херцог Леополд V, за да гарантира свободата си. Австрийският владетел използва благородния метал за изсичане на монети.

През дългата си и богата история, монетният двор на Австрия произвежда много от известните монети – златни корони, гулдени, дукати, сребърни монети като талера Мария Тереза. Емитираните от него златни монети са широко използвани в търговията по време на австро-унгарската империя. 

Днес монетният двор е познат най-вече заради производството на най-желаните инвестиционни монети в Европа – златните и сребърни монети Виенска филхармония. 

1 унция сребърна австрийска Филхармония Тегло на среброто
Грамаж Номинал Диаметър в милиметри Проба Тегло в гр. гр. oz
1 унция 1.5 евро 37 999 31.13461 31.10347 1

Обратна продажба на инвестиционния продукт

Всички монети от портфолиото на Tavex са инвестиционни продукти. Основото изискване, за да бъдат третирани като такива, е: максимално запазване на тяхната цялост и първичен производствен вид.

Стойността на инвестиционния продукт намалява, в случай че:

 • Среброто е надраскано и/или изкривено;
 • Има отпечатъци върху монетата;
 • Оригиналната опаковка е била отваряна.

При наличието на някой от тези белези целостта на монетата се нарушава и тя спира да бъде инвестиционен продукт. Разбира се, продължава да бъде сребърна и ценна, не изгубва стойността, която се определя от съдържанието на благородния метал в нея.

Притежателят на наранена монета губи по-високата ликвидност и по-добрата цена, която би получил при обратна продажба на сребърна монета, защото тя ще бъде закупена не само като сребро, а като инвестиционен продукт. Разликата в изкупната цена зависи изцяло от пазарната ситуация, но тя със сигурност ще бъде по-висока.

С други думи, ако продадете перфектно запазена монета (от нашата листа) тегло 1 oz и проба 999, ще получите повече, отколкото ако продате тази монета срязана на две, дори с драскотина или с пръстови отпечатъци.

Имайте предвид, че Tavex търгува изцяло с монети с абсолютно инвестиционен характер и премията в цената не е обвързана с тяхната нумизматична стойност.

Съхранение на целостта на инвестиционния продукт и опаковката

Монетите от чисто сребро са изключително меки и могат много лесно да с повредят. Важно е да подходите внимателно към тяхното съхранение, за да не загубите инвестиционната им стойност.

 • Не изваждайте монетите от тяхната опаковка (пластмасова капсула, вакуумна опаковка). Рискувате да нараните среброто или то да се окисли и потъмнее при взаимодействие с влага;
 • Ако извадите монетата си от предпазната капсула, внимателно я хващайте само по нейния ръб. Желателно е да използвате чисти платнени ръкавици;
 • При изваждане на продукт от оригиналната му опаковка е необходимо да го поставите върху чиста и мека повърхност. Кадифена подложка е идеална за тази цел;
 • Не докосвайте среброто по повърхността му, тъй като пръстовите отпечатъци ще намалят неговата стойност. Те не могат да бъдат отстранени от огледалната повърхност. Имайте предвид, че дори и най-меката кърпа прави малки драскотини по монетата;
 • Не тествайте мекотата на среброто със зъби.
 • Не допирайте монети без опаковка една до друга, защото може да се надраскат.

Защитни опаковки при покупка и доставка

 • Ако купите инвестиционните си продукти лично от Tavex офис, ще ги получите в предпазни пластмасови капсули или в оригиналните им вакуумирани опаковки;
 • При доставка до адрес или офис на куриер, освен в съответниите предпазващи опаковки, продуктите са поставени и в инкасо плик със собствен сериен номер;
 • При всяка от опциите за доставка Tavex разполага с видеоматериал на подготовката на пратката.

1 унция сребърна австрийска Филхармония

Австрия · Чистота: 999 · ⌀ 37 мм

44 лв.Продайте: 27 лв.
0 ПРОДУКТ