Добавете ценово известие

Турската лира се срина до най-ниската си стойност в историята

Публикувано от Tavex в категория Златни вести на 19.11.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4349,22 BGN/oz
  
- 48,14 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
51,41 BGN/oz
  
- 1,27 BGN

Турската лира постига отрицателни рекорди от миналата година, а през настоящата седмица регистрира пореден такъв. Тя поевтиня до 11,12 лири за един долар, което е най-ниската ѝ стойност в историята. От началото на годината тя изгуби 49,4% от покупателната си способност спрямо щатската валута.

Вижте повече по темата: Как златото спасява хората от фиаското на турската лира

Скоростната загуба на покупателна способност започна в понеделник. Причината беше, че президентът на страната Раджеп Ердоган оповести отново, че предпочита основният лихвен процент да бъде понижен. Турската централна банка направи точно това, свивайки лихвата по едноседмичните репо сделки с един процентен пунк, до 15%, което подпомогна понижаването на покупателната способност на местната валута. Само между понеделник и петък тя изгуби 10,3% от нея.

Инфографика: Сриващата се турска лира

Инфлация в Турция

Има няколко фактора, които оказват натиск върху турската лира. Сред тях е поскъпването на щатския долар. Доларовият индекс се повиши до 96,11 пункта, защото се очаква Федералният резерв да увеличи основния лихвен процент. Това е най-високата стойност на валутата от май 2020 г. досега.

Вижте повече по темата: Турска лира – хроника на една предизвестен крах

Понижаването на основния лихвен процент в Турция пък означава, че кредитирането в страната ще нарасне. Новото допълнително търсене ще покачи още повече цените, респективно ще доведе до обезценяване на лирата. Понижаването на лихвите, любима политика на Ердоган, оказва допълнителен негативен ефект върху местната валута. Инвеститорите губят доверието си в нея, което води до разпродаването ѝ и до допълнителното понижаване на нейната стойност.

Вижте повече по темата: Какво е инфлация

В дъното на подриването на турската лира обаче стои паричната политика на местната централна банка. Печатането на пари в страната е неконтролируемо, което води до хронично обезценяване на валутата и до сриването ѝ до най-ниската ѝ стойност в историята, постигнато през тази седмица. Точно поради тази причина няма изгледи обезценяването на турската лира да спре, а напротив – по всяка вероятност то ще продължи да се задълбочава.

Поради същата причина и индексът на потребителските цени в Турция регистрира ръст от 19,9% през октомври спрямо октомври миналата година. За балканската страна двуцифрените стойности се наблюдават почти постоянно – последното едноцифрено покачване на показателя беше регистрирано през октомври 2019 г. Но покачване от почти 20% е тревожно даже и в Турция.

Провалът на Турската централна банка

Действията на Турската централна банка, в лицето на понижаването на основния лихвен процент и непрестанното инфлиране, унищожават местната валута. Но за местното население има още по-лоша новина даже и от това. Централната им банка е изгубила напълно контрола върху лирата.

Да върнем лентата назад. През декември миналата година тогавашният президент на Турската централна банка Наджи Агбал, който беше съкратен заради повишаване на основния лихвен процент, посочи, че очаква в средносрочен план инфлацията да е от 5%. Това не беше невъзможно, защото политиките, които той опита закратко, бяха правилни от икономическа гледна точка. Прогнозата обаче беше инфлацията да е 9,4% към края на 2021 г.

Вижте повече по темата: Унгарски форинт – историята на най-инфлираната валута и спасяването ѝ чрез злато днес

Но в действителност виждаме над двойно по-висока стойност на нарастване на потребителските цени.

Затова и в последните си прогнози институцията капитулира и беше принудена постоянно да повишава очакванията си за индекса на потребителските цени. По всичко личи обаче, че това покачване не е достатъчно бързо – в края на октомври Турската централна банка посочи, че към края на годината инфлацията ще е 18,4%. На пресконференция нейният президент Сахап Кавчиоглу каза, че:

Очакваме тази стойност да се движи между 17,3 и 19,5% до края на годината.

Очевидно е, че горната граница на очакванията му вече е надхвърлена. Това означава, че прогнозите за следващите две години (съответно 11,8 и 7%), които бяха ревизирани нагоре само преди две седмици, отново ще се окажат подценени и лирата ще продължи да се срива много по-скоростно, отколкото централната банка очаква.

Обезценяващата се турска лира е добра новина за Ердоган?

Въпреки сривът на валутата, коментарите от Ердоган са повече от позитивни. В началото на седмицата той каза:

Рафтовете по магазините в Европа са празни, те са празни и в САЩ. Да благодарим на бога, ние все още имаме изобилие и охолство.

Политиките му, прокарани от централната банка, вече доведоха до значителен отлив на капитали от местните финансови пазари, а след лек спад през юни, безработицата отново се покачва. Представата за растеж се постига за сметка на унищожаването на валутата, което прогресивно унищожава покупателната способност на местното население.

Не трябва да се забравя също, че Турция стои върху брутен външен дълг от почти 450 млрд. долара (62,5% от БВП), повече от половината от който е генериран от правителството. Ако растеж, постигнат чрез инфлация и задлъжняване беше икономически устойчив, Венецуела и Зимбабве щяха да са страните с най-голямо „изобилие и охолство“ на света.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още