Добавете ценово известие

Възходът в цената на златото продължава

Публикувано от Tavex в категория Анализи на 23.08.2017
Цена злато (XAU-BGN)
4208,34 BGN/oz
  
- 0,59 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
54,74 BGN/oz
  
+ 0,28 BGN

Възходът на златото продължи и изминалата седмица, след като в сряда (16.08) бяха публикувани минути от срещата на Федералния резерв през месец юли. Накратко от публикацията става ясно, че забавянето в темпа на инфлация в САЩ (сериозно) безпокои г-жа Йелън и нейните колеги. Това допълнително обтегна ситуацията, след наистина разочароващите данни за инфлацията през юли публикувани в началото на месеца. От гледна точка на пазара това означава, че ФЕД  се отдалечава от още едно повишение на лихвите тази година и намерението да стартира програма за „нормализиране“ на баланса си. В резултат на това спот цената на златото за пръв път премина психологическата граница над $1300 за тройунция тази година, макар и търговията да приключи на нива от $1283 за тройунция.

Очакванията за ново повишение на лихвата през декември се сринаха от 50% на 37% за малко повече от месец. Половината от спада се дължи на новините от последните няколко дни (графика 1).

Ентусиазмът при златото може и да се завърнал в последните седмици, но преглед на основните рискове пред по-нататъшен възход на цената в краткосрочен план(поне до следващото заседание на ФЕД прз Септември) не е излишен.

 

Позициите на пазара

Лице на 1 унция златна монета Канадски кленов лист В наличност

1 унция златна монета Канадски кленов лист

Продаваме 4385,00 лв. 4319 4319,00 4385 4385,00
Купуваме 4319,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

При борсово търгуваните фондове инвестиращи във физическо злато е налице нетен отлив на злато (графика 2). Промяната при европейските ETF-и е незначителна. От друга страна почти целият отлив от приблизително 60 тона злато към края на юли се дължи на GLD (най-големият ETF на пазара). Златото в ETF-те показва желанието на големите инвеститори да имат екпозиция към метала и очертава фундаменталните нива на цената на златото. Имайки предвид възхода на цената в последния месец, отливът на злато от GLD е странен. Това означава, че ценовото движение се дължи на друг сегмент от пазара. Т.е. има други пазарни участници с коренно различен прочит на икономическата ситуация.

 

До голяма степен скокът в цената на метала от средата на юли се дължи на покриване на екстремно късите позиции (графика 4) на спекулантите на COMEX пазара (в контекста на 2017 г.).

Спекулантите на COMEX са един от най-завсимите от политиката на Федералният резерв участници в пазара. Когато през юни ФЕД обяви, че ще започне програма по „нормализиране“ на баланса си, спекулантите разпродадоха над 400 тона злато в рамките на около месец от 15 юни до 18 юли. Съответно цената на златото стигна нива от $ 1210 за тройунция. След като стана ясно, че фундаментът не подкрепя спекулантите, те нямаха друг избор освен да покрият тези 400 тона къси позиции. На практика от средата на юли до 15 август, спекулантите саннакупили близо 380 тона злато в COMEX контркати (графика 5). Ако съдим по ценовото движение през последните няколко дни, най-вероятно цифрата ще бъде над 400 тона в края на тази седмица. Това на означава, че спекулантите са вече на другия полюс, т.е. от екстремно къси, вече са екстремно дълги (отново в контекста на 2017 г.) и ако не видим подкрепа от останалите сегменти на пазара (като ETF-те) цената няма да се задържи дълго на тези нива.

Друг интересен фактор, който вещае краткосрочна корекция на цената е позицията на американските и чуждестранни търговски банки на COMEX, която CFTC (Commodity Futures Trading Commission) публкува всеки първи вторник на месеца.

Лице на 1 унция златна монета Виенска Филхармония В наличност

1 унция златна монета Виенска Филхармония

Продаваме 4389,00 лв. 4319 4319,00 4389 4389,00
Купуваме 4319,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Рисковете

Странно или не, оказва се че банките много често „оцелват“ какво ще бъде ценово движение. Те са най-къси, когато цената на метала е в своя пик (съответно спекулантите са екстремно дълги) и са най-дълги, когато цената достигне дъно. (графика 6). От репорта на CFTC става ясно, че банките са добавили нетно 150 тона злато къси позиции, като към настоящия момент може да се предположи, че са се увеличили предвид движението на цената на метала.

Ако трябва да обощим. Основен риск за цена на златото поне до следващата среща на Федералния резерв през септември са екстремно дългите позиции на спекулантите на COMEX. Ако те не бъдат подкрепени от останалите сегменти на пазара, може да станем свидетели на кратка корекция. Именно затова действията на борсово търгуваните фондове в идните седмици ще бъдат особено интересни. Ако те отново започнат нетно да трупат злато, това може да се окаже нова стъпка нагоре за цената на златото.

Анализ на Димо Стефанов (Tavex) за Капитал (capital.bg)

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още