Срок за обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни.
Добавете ценово известие

Върха на спорта: Всичко за световната златна купа по футбол

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи на 18.11.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4258,64 BGN/oz
  
- 23,42 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
49,95 BGN/oz
  
+ 0,03 BGN
Златна купа на световното първенство по футбол на FIFA

Текста на анализа можете да чуете и като епизод на подкаста ни. Не забравяйте да се абонирате в удобната за вас платформа.

 

 

Световно първенство по футбол се провежда от почти век и за пръв път в средата на сезона, през зимата. Тъй като успехът винаги се асоциира със злато, отборът победител печели златна купа, а футболистите – медали. Освен тях, форматът цели да популяризира спорта и е представяне на върхов атлетизъм. За самото състезанието ще чуваме все повече през идните седмици. В тази статия ще разгледам интересната история и дизайн на трофея, към който ще се стремят стотици спортисти от 32 отбора в Катар, а и на всяко световно първенство, организирано от FIFA.

В други статии съм коментирал и златните медали от други световни спортни събития, като Олимпийските игри. Тяхната история, дизайн, производство и съдържание на благородни метали можете да научите от свързаната статия по-долу.

Вижте повече по темата: Колко би спечелила всяка страна, ако продаде олимпийските си златни медали?

Освен параметрите на трофея, ще видим и какво се случва с него и медалите, след като бъдат спечелени, както и кои отбори са носители на най-много титли.

Историята на първата световната купа по футбол

Работата по дизайна на трофея за първото световно първенство по футбол в Уругвай започва през 1929 г. Дело на скулптура Абел Лафльор, той изобразява крилата древногръцка богиня на победата Нике, вдигнала над главата си златна купа. На пиедестала, върху който е стъпила и който е изработен от лапис лазули (съставен основно от лазурит), са изброени световните шампиони по футбол между 1930 и 1970 г. Базата на купата е променяна двукратно, за да може да побере повече победители. Първоначално трофеят е кръстен „Виктория“. Но през 1946 г. е преименуван на третия президент на FIFA Жул Риме, заемал длъжността между 1921 и 1954 г., който е основен двигател за създаването на самото световно първенство.

През първите четири десетилетия от стартирането на футболния формат, отборите в действителност не са печелили златна купа. Трофеят „Жул Риме“ е бил висок 35 см и е тежал 3,8 кг, но е само позлатен. Сърцевината му е изработена от масивно сребро.

Кралица Елизабет II връчва световната златна купа по футбол на капитана на Англия Боби Мур през 1966 година

Кралица Елизабет II връчва световната златна купа по футбол на капитана на Англия Боби Мур през 1966 година

Първият носител на купата е Уругвай, домакин и на първото световно първенство през 1930 г., но от 1934 г. тя е у двукратния шампион Италия. Именно там я заварва избухването на най-тежкия конфликт в човешката история.

Как най-ценната златна купа на света прекарва Втората световна война

След началото на войната през 1939 г. е очевидно, че няма как да се провежда световно първенство по футбол. Но Италия, която е последният шампион от 1938 г. и активен участник във войната, опитва да предпази самата златна купа, която е преместена в банков трезор. С напредването на конфликта страната се превръща във военна цел на Съюзниците, за които Апенините са земен коридор от Африка и Средиземно море към Германия.

Затова вицепрезидентът на FIFA Оторино Барази извършва тайна операция, с която изважда оригиналния трофей „Жул Риме“ от сейфа и го отнася на любопитно място – под леглото си. Според Международния олимпийски комитет, италианецът го е съхранявал години наред в кутия за обувки, преди Уругвай да стане световен шампион по футбол за втори път през 1950 г., побеждавайки домакина Бразилия.

Екшън и световна купа – кражбите на трофея „Жул Риме“

След войната, пред купата се появява ново предизвикателство – крадците. Само няколко месеца преди световното първенство по футбол в Англия през 1966 г. трофеят, чиято застрахователна оценка към този момент е била 30 хил. паунда (равняващи се на около 600 хил. паунда днес) изчезва. Той е бил част от експозиция в Уестминстър, заедно със значително по-скъпа колекция от редки пощенски марки.

Вижте повече по темата: Британски суверен – златна монета, над която слънцето не залязва

Крадците не просто са избрали по-малко ценният обект на атака, но и не са имали реалистична представа за стойността му, защото са поискали двойно по-нисък откуп. От Скотланд Ярд подготвят фалшиви банкноти за него, но на срещата един от похитителите усеща това и скача от колата им в движение. Той е заловен след гонитба в централен Лондон и осъден, но трофеят и организаторите зад кражбата му не са разкрити – операцията остава грандиозен провал за Скотланд Ярд.

Седем дни след кражбата, кучето Пикълс („кисели краставички“) надушва нещо съмнително, увито във вестници, под паркирана кола. Неговият собственик Дейвид Корбет разтваря пакета и открива, по думите му пред Guardian:

Жена, държаща чиния над главата си, и дискове с думите „Германия“, „Уругвай“, „Бразилия.“

Корбет моментално разпознава точно какво е намерил. След като доказва, че не е част от престъпната група, откраднала световната купа по футбол, той е получава награда от 6 хил. паунда (малко над 110 хил. в съвременна валута) за откритието си. Няколко месеца по-късно всеки от футболистите в английския национален отбор е награден с 1360 паунда за спечелването на същата златна купа.

Но в началото на 80-те години бразилците нямат този късмет, когато купата „Жул Риме“ е открадната повторно. Към този момент тя е постоянно притежание на страната, която е първият трикратен световен шампион. Дотогава вече е създадена световната златна купа по футбол, която познаваме и днес.

Създаването на съвременната златна купа за световното по футбол

Дизайнът на вече наречената Световна купа по футбол на FIFA е дело на Силвио Гадзанига, който се разделя с богинята Нике. Вместо нея са представени двама анонимни триумфиращи атлети, държащи . По думите на скулптура ѝ:

Линиите изхождат от основата, издигайки се в спирали, протегнати да получат света. От невероятното динамично напрежение на компактното тяло на скулптурата възхождат телата на двама спортисти във вълнуващия момент на победата.

Визията на титлата е повлияна от все по-масовото навлизане на телевизорите и гледането на първенството по света. Затова тя е така замислена, че да може да се наблюдава от всички ъгли, а не само фронтално. Според сина на Гадзанига, работещ в Bertoni – студиото, където е проектирана и поддържана титлата и където все още се правят нейните копия:

Той е мислил за това как ще се използва купата. Затова тя е направена така, че да се хване малко над основата и да се вдигне с две ръце, точно както би се вдигнала купа на церемония.

Световната златна купа по футбол е изработена от 18-каратово злато и е малко по-висок от предшественика си – 36,5 см. Тъй като жълтият метал е много по-плътен от среброто, призът е значително по-тежък – почти 6,2 кг. Отново за разлика от предшественика си, трофеят е кух, иначе щеше да е твърде тежък. Ето пълните ѝ параметри.

Таблица: Световната златна купа по футбол на FIFA в числа

Параметър Показание
Диаметър на основата 13 см
Височина 36,8 см
Материал 18-каратово злато; малахит (основа)
Тегло чисто злато 4,9 кг
Носители Седем държави

Интересното е, че съдържанието на чисто злато към момента на създаването му е струвало 23,4 хил. долара. Днес е над десет пъти повече – 286,6 хил. долара. Но истинската ѝ стойност е значително по-висока, като златната купа се оценява на около на 20 млн. долара, което го прави най-скъпата спортна титла.

Вратарят на Германия Сеп Майер вдига златната купа пред публиката на стадиона в Мюнхен

Вратарят на Германия Сеп Майер вдига златната купа пред публиката на стадиона в Мюнхен

Новата златна титла дебютира на световното първенство в Западна Германия през 1974 г., спечелено от домакините с 2:1 срещу Нидерландия. От тогава изцяло ръчно изработваният трофей (включително репликите му) е вдиган от седем държави, както ще видим в таблицата по-долу. Но какво реално получават те?

Златна купа ли получава най-добрият отбор на световното първенство по футбол?

FIFA очевидно са се поучили от опита си и вече победителите на световното първенство по футбол не задържат оригинала завинаги. Вместо него те получават позлатено бронзово копие. Днес автентичната златна купа напуска музея на FIFA в Цюрих само за официални церемонии, включително награждаването след финала, а победителят отнася реплика. До 2002 г. обаче футболистите не просто са вдигали оригиналната златна купа, но и страната победител е имала правото да я съхранява и излага публично до следващото световно първенство.

Диего Марадона с купата през 1986 г.

Диего Марадона с купата през 1986 г.

Тъй като златото е мек метал, а от еуфорични състезатели, които точно са спечелили най-голямото футболно състезание на национално равнище, не може да се очаква да са прекалено внимателни, автентичната златна купа преминава реставрация след всеки турнир. В процеса купата се почиства, а понякога се и покрива с нов тънък слой злато.

Таблица 2: Кой печели световното първенство по футбол

Година Победител Втори Трети/Четвърти Домакин Награден фонд (млн. долара)
1930 Уругвай Аржентина САЩ/Югославия Уругвай
1934 Италия Чехословакия Германия/Австрия Италия
1938 Италия Унгария Бразилия/Швеция Франция
1950 Уругвай Бразилия Швеция/Испания Бразилия
1954 Германия Унгария Австрия/Уругвай Швейцария
1958 Бразилия Швеция Франция/Германия Швеция
1962 Бразилия Чехословакия Чили/Югославия Чили
1966 Англия Бразилия Германия/Португалия Англия
1970 Бразилия Италия Германия/Уругвай Мексико
1974 Германия Нидерландия Полша/Бразилия Германия
1978 Аржентина Нидерландия Бразилия/Италия Аржентина
1982 Италия Германия Полша/Франция Испания 20
1986 Аржентина Германия Франция/Белгия Мексико 26
1990 Германия Аржентина Италия/Англия Италия 54
1994 Бразилия Италия Швеция/България САЩ 71
1998 Франция Бразилия Хърватия/Нидерландия Франция 103
2002 Бразилия Германия Турция/Южна Корея Япония и Южна Корея 156,6
2006 Италия Франция Германия/Португалия Германия 282
2010 Испания Нидерландия Германия/Уругвай Южна Африка 420
2014 Германия Аржентина Нидерландия/Бразилия Бразилия 576
2018 Франция Хърватия Белгия/Англия Русия 791

Името на всеки победител на световното по футбол се гравира от долната страна на златната купа. Държавата и годината, през която е спечелила тя, се изписват спираловидно. Интересното е, че има място само за страните само до юбилейното състезание, което ще се проведе през 2030 г. Тогава вероятно ще се промени или дизайнът на купата, или на изписването.

Как стои въпросът с медалите?

Държавата получава златна купа, а играчът на отбора победител – златен медал. Веднага мога да кажа колко струва един оригинален такъв – 71,8 хил. долара. На тази цена беше продаден на аукцион златният медал на играч от отбора на Франция, спечелил последното световно първенство през 2018 г. в Русия. Това е значително поскъпване. На предишен търг медал на бразилец, спечелил световното през 1994 г., беше закупен за „само“ 48 хил. долара, a друг златен медал от 2002 г. (т.е. отново на бразилец) се продаде за 50 хил. долара.

Знаем, че олимпийските златни медали съдържат основно сребро, а не злато, но няма официална информация за световното по футбол. Но отново изхождайки от олимпийските игри, където последните отличия от масивен метал са произведени през 1912 г., можем да допуснем, че те не са от чисто злато.

До края на 70-те години само футболистите на терен са награждавани с отличия, но вече целият отбор ги  получава в края на турнира. През 2007 г. FIFA реши с медали да бъдат отличени и останалите спортисти със задна дата.

Препоръчваме Ви да прочетете още