Добавете ценово известие

Защо Полша купува огромни количества злато?

Публикувано от Драго Матович в категория Златни вести на 14.08.2023
Цена злато (XAU-BGN)
3678,71 BGN/oz
  
+ 19,92 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
41,48 BGN/oz
  
+ 0,32 BGN
Полша има най-големите златни резерви в региона на Централна и Източна Европа.

С последната покупка на злато от юли резервите на Полша вече възлизат на невероятните 300 тона. Това e четвърти пореден месец на покупки на метала от Полската национална банка. Управителят ѝ Адам Глапински очевидно продължава да следва плана, който положи в началото на втория си мандат през 2021 г., когато съобщи, че планира да увеличи златните запаси на Полша със 100 тона. Предвид последните закупени количества, остават им още 28 тона до постигането ѝ.

От началото на годината страната увеличи златните си резерви с 2,3 милиона тройунции или 72 тона злато. Както вече коментирахме, Полската национална банка също репатрира златните си резерви през 2019 г., връщайки у дома 100 тона злато от Лондон.

Прочетете повече по темата: Проучване: Централните банки връщат своите златни резерви у дома

В момента монетарните златни резерви на Полша възлизат на около 18,8 милиарда долара и представляват около 10,4% от общите ѝ резерви. Очаква се в следващите месеци Полша ще продължи да закупува злато, за да достигне набелязаното увеличение от 100 тона.

Страната категорично има най-големите златни резерви в района на Централна и Източна Европа. За сравнение, Чешката народна банка, която също редовно купуваше злато през изминалата година, има само 21 тона. Словакия притежава около 32 тона злато, а Унгария – 94 тона

Защо Полша купува още злато?

Адам Глапински, управител на Полската национална банка, казва следното в едно интервю:

„Защо централната банка има златен резерв? Защото златото няма да загуби стойността си дори и когато някой „дръпне шалтера” на глобалната финансова система. Разбира се, не допускаме, че това ще се случи. Но, както се казва, предупреденият е предварително въоръжен. А централната банка е длъжна да бъде подготвена и за най-лошото. Затова златото има специално място в процеса на управление на валутата.”

Монетарните резерви на централната банка служат за осигуряване на финансовата стабилност на местната валута. Затова тези институции инвестират само в ликвидни и сигурни активи, които бързо могат да се продадат в кризисни ситуации. Но е важно те да увеличат стойността си във времето – функция, която златото изпълнява за местната централна банка, ако се вземе предвид, че от началото на годината цените на златото нарасна с над 6%.

Полша не е единствената страна, която купува злато. Миналата година Чехия закупи почти 10 тона злато, а Китай само през юли добави още 23 тона към резервите си. Турция също отново започна да купува злато, слагайки по този начин край на серия от продажби през март и април, и увеличи резервите си със 17 тона през юли. През април тя продаде 81 тона злато в опит да поддържа стойността на турската лира, но никак не успешно, като се вземе предвид свиването на покупателната способност на местната валута. 

Златото като сигурна инвестиция

Централните банки продължават тенденцията на купуване и репатриране (т.е. на връщане на резервите си у дома) на злато. Към днешна дата 68% от съхраняват сами запасите си от жълтия метал, в сравнение с 50% през 2020 г., сочат данни на Invesco. Все пак значителна част от още се държат в Лондон.

Вижте повече по темата: Централните банки връщат своите златни резерви у дома

В условията на геополитическа и икономическа нестабилност, банките се обръщат към по-сигурните инвестиции за своите резерви. Златото винаги е било „сигурен пристан” за институциите и за хората. В същото проучване 96% от централните банки смятат, че златото е най-сигурната инвестиция в тяхното портфолио.

Препоръчваме Ви да прочетете още