Добавете ценово известие
Създайте нов price bot
+ -
Създайте нов price bot
Обобщение на price bot

Можете да отмените price bot по всяко време и нямате финансови задължения, когато направи автоматична поръчка.

1 унция златна монета Американски орел

В наличност
Tavex има удоволствието да предложи златната монета Американски орел, най-популярната златна монета издадена от САЩ и една ... виж още
Продаваме Купуваме Спред
4623,00 лв.
4439,00 лв. 3.98%
до офис на Еконт - БЕЗПЛАТНО
до адрес - БЕЗПЛАТНО
с инкасо автомобил - 60,00 лв.
Скрий
С възможност за безплатна доставка!
Виж още
Снимките са за илюстративни цели. Различните продукти могат да имат и индивидуални допустими отклонения от перфектния им вид.

Въведение

Tavex има удоволствието да предложи златната монета Американски орел, най-популярната златна монета издадена от САЩ и една от водещите инвестиционни златни монети в света. Популярността на тази впечатляваща златна монета произтича от красивия й дизайн, високото качество и престижния й правен статут на законно платежно средство. Отсечени за първи път от Монетния двор на САЩ през 1986 г., златните монети Американски орел се превърнаха в предпочитан материален актив за много инвеститори, които до днес са закупили повече от 30 милиона броя от монетата.

С чистота, гарантирана от Правителството на САЩ, златните монети Американски орел са признати в цял свят и се поддържат от широк ликвиден пазар. Това ги прави подходящи за повечето инвеститори и особено за тези, които желаят да диверсифицират и хеджират портфейлите си срещу неблагоприятни пазарни събития.

Защо да купите?

 • Златната монета Американски орел следва цената на златото. Стойността на монетите Американски орел се определя преди всичко от чистотата на златното съдържание, което е свързано с преобладаващата цена на златото.

 • Златните монети Американски орел са пари. Със статут на законно платежно средство от 1985 г., гласуван от Конгреса на САЩ, Златният американски орел в момента е американската златна монета с най-продължително непрекъснато произвоство от 30-те години на миналия век до днес, която си е възвърнала този ценен статут.

 • Американски орел златни монети са ликвидни и признати. До днес над 30 милиона монети са били изсечени и издадени от Американския монетен двор, което обуславя глобалното признаване и приемане на Американския златен орел.

 • Златните монети Американски орел са трайни.   Те са изсечени от златна сплав с чистота от 91,67% (22 карата). Останалата част от сплавта съдържа сребро и мед, които укрепват повърхността и подобряват издръжливостта на монетата, като я правят подходяща за боравене.

 • Американските златни орли са еквивалент на спестявания.  Златните орли са идеален избор за всеки дългосрочен инвеститор, който оценява сигурността и стабилността на притежаването на физически златни монети - законно платежно средство.

 • Американските златни орли са много подходящи за разнообразяване на портфейла.  Ниската корелация на златото с други финансови активи позволява за Златните американски орли да служат като хеджиращ инструмент срещу пазарния риск.

Покупката на злато носи нисък риск и поддържа инвестициите Ви

Цената на златото е нараснала през годините, което го прави подходящо за поддържане или увеличаване на инвестицията.

 • Стойност на продукта (1 бр.)
  4623,00 лв.
 • Цена при обратно изкупуване
  4439,00 лв.
 • Вашият риск сега
  184,00 лв.

Факт: цената на златото в BGN е нараснала 125.1% през последните 10 години. Най-ниската цена е била 1774,89 BGN/oz, а най-високата 4471,41 BGN/oz. Текущата цена на световния пазар е 4323,85 BGN/oz.

История

Златото и финансовата паника в САЩ от 30-те години на миналия век

В разгара на тежката депресия през 30-те години на миналия век в САЩ, златото естествено се превръща в предпочитан актив. Хората се стремят да обменят всички форми на ценни книжа на хартиен носител, включително банкнотите, за злато, в резултат на което финансовият сектор и самото Правителство са заплашени от изчерпване на златните резерви. За да предотврати това, през 1933 г. президентът Франклин Д. Рузвелт подписва президентски указ 6102, с който криминализира притежанието на злато и премахва златното покритие на всички хартиени държавни финансови инструменти. От 1933 г. в САЩ започва нова финансова ера, при която късове зелена хартия се превръщат в основата на паричната система на страната.

Продажбите на монетите Американски орел се увеличават драстично 

Заповедта на Рузвелт, която санкционира притежаването на злато, е в сила в продължение на 41 години, докато президентът Джералд Форд я отменя през 1974 г. Минават още 11 години преди Американския конгрес да приеме Закона за златните кюлчета от 1985 г., който разрешава издаването на златни и сребърни монети - законни платежни средства. След това, през 1986 г., Монетният двор на САЩ издава първата златна монета Американски орел. Като се има предвид, че това е първата златна монета - законно платежно средство, издадена от САЩ след повече от пет десетилетия, купувачи не липсват. В действителност, през първата година от излизането си, Монетният двор на САЩ изсича 3,6 милиона броя, или 62 тона златни монети Американски орел, за да задоволи търсенето на инвеститорите и търговците на монети. 

Златната монета Американски орел – перфектният хеджиращ инструмент

С престижния си статут на законно платежно средство, предоставен от американското правителство, тези монети от 1986 г. насам са едни от най-предпочитаните златни монети от инвеститорите, които желаят да хеджират портфейла си срещу спадащите фондови пазари и икономически сътресения. Данните на Монетния двор на САЩ, свързани с търсенето на Американски орли, ясно показват, че инвеститорите са увеличили значително покупката на тези монети по време на срива на фондовата борса през 1987 г., точно преди пика на балона Dot-com (наричан още интернетния балон) от 1999 г. – 2000 г. и наскоро през 2008 г. – 2009 г., когато САЩ и други големи икономики изпаднаха в тежка рецесия. На годишна база търсенето през тези периоди се е увеличило средно с почти 100%, което доказва, че в бурни времена златната монета Американски орел се превръща в предпочитан актив.

аа

Тегло на продукта (g)
33.95576
Инвестиционно злато тегло в грамове
31.10348
Проба
916.7
Инвестиционно злато тегло в тройунции
1
Диаметър (mm)
32.7
Дебелина (mm)
-
Номинал
50 долара
Производител
United States Mint, САЩ

Лицева страна

Лицето изобразява женска фигура, олицетворяваща свободата, с факла в дясната ръка и маслинова клонка в лявата. Долу вляво се вижда сградата Капитолия, а вдясно годината на тиража и инициалът „W“, обозначаващ Монетния двор на САЩ, клон Уест Пойнт.

Гръб

Гърбът изобразява мъжки орел, носещ маслиново клонче и летящ над гнездо с женски орел и люпило. Над летящия орел е текстът „UNITED STATES OF AMERICA“ (Съединени американски щати), а в центъра до женския орел е текстът на латински „E PLURIBUS UNUM“ (От многото – единствен) и „IN GOD WE TRUST“ (Вярваме в Бог)”. Под гнездото на орела е изписано теглото на монетата, номиналната стойност от 50 щатски долата и инициалите „MB“ на дизайнерката Майли Бусиек, автор на орловото гнездо.

Опаковка

Златната монета Американски орел се опакова по заявка в твърда пластмасова капсула.

Начини на доставка

Когато поръчвате през онлайн магазина ни, можете да изберете между следните опции:

 • доставка до адрес с Econt
 • доставка до офис на Econt
 • доставка с обезопасен инкасо автомобил до адрес за град София
 • доставка с обезопасен инкасо автомобил до офис на СОТ 161
 • получаване от офис на Tavex

Доставката с Econt може да отнеме от 1 до 3 работни дни, а с инкасо автомобил – от 3 до 5 работни дни. Сроковете за доставка зависят от това кога сте направили поръчката и плащането по нея, при плащане по банков път.

Доставката с инкасо автомобил в пределите на град София се осъществява до адрес на клиента, който ще бъде допълнително уточнен.

Доставката с инкасо автомобил за населени места различни от град София се осъществява до офис на СОТ 161, точният адрес е предмет на допълнителна договорка.

Поръчки направени до 15:00 часа, се обработват и предават на куриер в същия работен ден, а тези направени след този час – на следващия работен ден.

При начин на плащане по банков път, поръчките се обработват след потвърждение на плащането Ви до 15:00 часа.

Можете да получите лично покупките си от офиса ни, който сте избрали при завършване на поръчката, след получаване на потвърждение на посочения от Вас имейл адрес.

Във всеки случай, за да получите продуктите е задължително да представите валиден документ за самоличност. Имайте предвид, че клиентът, платецът и получателят трябва да са едно и също лице.

Застраховка

Пратката има пълна застраховка и в изключително малко вероятния случай да бъде загубена или повредена, ние ще Ви изпратим отново артикулите, или ще Ви възстановим платената сума.

Опаковка

Продуктите са опаковани в защитна кутия и поставени в дискретна, небрандирана, омекотена опаковка.

Забавяне

В случай на забавяне, или ако поръчан продукт не е в наличност, ще се свържем с Вас по имейл или телефон с повече подробности за доставката.

Цена за доставка

Цените за доставка до адрес и доставка до офис на Econt са базирани на общата стойност на продуктите в количката. Подробна информация за цените можете да видите при завършване на поръчката, преди да я приключите окончателно.

Доставката с обезопасен (инкасо) автомобил в рамките на България струва 60 лв., а при поръчки над 9 700 лева е безплатна.

 

 

За повече информация : Общи условия за дистанционни продажби на артикули от електронния магазин на Тавекс.

Безопасна доставка

Всяка пратка е дискретно опакована и с пълна застраховна , за да можете да поръчвате онлайн без притеснения за безопасността.

Висока степен на наличност

Повечето продукти на Tavex са винаги налични и Tavex може да ги достави бързо с получаване на същия ден при най-добри пазарни цени. Tavex е официален партньор на най-големите монетни дворове в света, като Австралийския монетен двор в Пърт (Perth Mint), Австрийския монетен двор (Münze Österreich), China Great Wall Coins Investments Ltd., рафинериите PAMP Suisse и Valcambi – пазарни лидери в производството на златни кюлчета, както и на много други рафинерии и търговци на злато.

Ниски цени

Благодарение на над 25-годишния ни опит и големите обеми, с които работим, Tavex може да Ви предложи най-добрите цени на пазара. В същото време можете да увеличите възвръщаемостта на инвестициите си благодарение на малките маржове и спредове, с които Tavex оперира.

Продуктът е наличен за онлайн поръчка.

Имате въпроси?
С удоволствие ще споделим с Вас най-често обсъжданите въпроси и отговори с нашите клиенти по целия свят.