1 унция американски орел - Tavex
Обратно

1 унция американски орел

1 унция
22 карата
САЩ


Американският орел е най-популярната златна инвестиционна монета, емитирана от САЩ. Представена е през 1986 г. и оттогава е в непрекъснато производство. Произвежда се от US West Point Mint. Качеството на изработка и чистотата се гарантират от правителството на САЩ. Достъпна е на ниска премия над пазарната цена на златото.


Основна информация

  • 91.6% чисто злато (22 карата)
  • Номинална стойност: 50 щатски долара
  • Златно-медно-сребърна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
  • Законно платежно средство
  • В непрекъснато производство от 1986 г. насам
  • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
  • Подходящa за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: женска фигура, олицетворяваща свобода, сграда на Капитолия, текст “LIBERTY (Свобода), година на изсичане, буква “W”, с която US West Point Mint обозначава монетите си.

Обратната страна на монетата изобразява: орел, орлица, пиленца, текст “UNITED STATES OF AMERICA”, текст “E PLURIBUS UNUM” (Един от много), текст “IN GOD WE TRUST” (Вярваме в Бог), номинална стойност, тегло и чистота на златото, инициали на дизайнера “MB”.

История

През трийсетте години на XX в. САЩ се намират в разгара на тежка депресия, което превръща златото в предпочитан актив. В следствие на голямото търсене правителството е напът да изчерпи златните си резерви. За да се предотврати това, през 1933 г. президентът Франклин Д. Рузвелт подписва президентски указ 6102, с който криминализира притежанието на злато и премахва златното покритие на всички държавни хартиени инструменти. Решението е в сила 41 години. През 1974 г. президентът Джералд Форд отменя указа. 11 години по-късно Конгресът на САЩ прокарва Закон за златото, който позволява сеченето на златни и сребърни монети.

През 1986 г. US West Point Mint пуска в обращение Американски орел – първата златна, сечена като законно платежно средство, монета в САЩ за повече от пет десетилетия. През първата година са били произведени 3.6 милиона (62 тона) Американски златни орли, за да може да се задоволи огромното търсене на купувачите.


Защо да поръчате онлайн

Доставка до всяка точка на страната
Богата гама продукти, винаги в наличност
Дискретна и бърза доставка
Застраховка на пратката