Обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни
Добавете ценово известие
Създайте нов price bot
+ -
Създайте нов price bot
Обобщение на price bot

Можете да отмените price bot по всяко време и нямате финансови задължения, когато направи автоматична поръчка.

1 унция златна монета австралийски лунар година на Мишката 2008

Изчерпан
Като дългогодишен партньор на Монетния двор на Пърт, Tavex има удоволствието да предложи една от най-изящните сечени ... виж още
Продаваме Купуваме
-
4349,00 лв.
Снимките са за илюстративни цели. Различните продукти могат да имат и индивидуални допустими отклонения от перфектния им вид.

Въведение

Като дългогодишен партньор на Монетния двор на Пърт, Tavex има удоволствието да предложи една от най-изящните сечени златни монети в света, австралийския лунар Година на мишката 2008. Златната монета е част от високо ценената колекция на Монетния двор на Пърт от златни монети, Австралийската лунна серия II. Като всички монети от серията, тя се отсича само веднъж на 12 години в съответствие с древния китайски лунен календар. Освен това, най-популярната от серията - монетата от една унция, има ограничен годишен тираж от само 30 000 броя, което ѝ осигурява значителна колекционерска премия на вторичния пазар.

Златната монета Година на мишката съдържа 99,99% чисто злато и се произвежда по специална технология на сечене, която гарантира на монетата категория „proof-like“. Това означава, че монетата съчетава изключително огледални и матови повърхности, съчетани с най-богатите детайли. Тази монета е истинско спиращо дъха златно изкуство, подходящо за колекционери с усет за красотата и тези, които желаят да подарят на близките си нещо запомнящо се и специално.

Защо да купите?

 • Златните монети австралийски лунар Година на мишката са пари. Златната лунна серия е въведена за първи път през 1996 г. и всяка златна монета от серията, включително Година на мишката, се счита за законно платежно средство от австралийското правителство.
 • Златните монети австралийски лунар Година на мишката са рядкост. Издавани само три пъти от началото на Лунната серия, през 1996 г., 2008 г. и 2020 г., монетата Година на мишката 2008 от една унция е една от 24-те най-редки златни монети - законно платежно средство, издадени през 21-ви век с тираж от само 46 593.
 • Златните монети австралийски лунар Година на мишката следват традиционния китайски лунен календар. Родените в годината на мишката обикновено се възприемат като проницателни, остроумни и любопитни, което ги прави убедителни и очарователни в конкретни ситуации.
 • Златните монети австралийски лунар Година на мишката са чудесен подарък за близките на сърцето ви. Отдайте почит на хората, които цените, като въплътите техните добродетели и година на раждане в чисто 24-каратово злато - подарък, който ще остане с тях завинаги.
 • Златните монети австралийски лунар Година на мишката са изработени по технологията „proof“. Изсечени с такова високо качество, блясък и богати детайли, че трудно ще устоим да не ги наречем „my precious“.
 • Златните монети австралийски лунар Година на мишката са ценени от далновидните колекционери. Основният мотив на мишката, който се променя всяка 12-та година, ограниченият тираж и качеството, чистотата и статута на законно платежно средство означават, че монетата носи значителна премия над стойността на съдържащото се в нея злато на вторичния пазар.
 • Златните монети австралийски лунар Година на мишката са международно признати. Като част от Австралийската златна лунна серия, която е в непрекъснато производство от 18 години и изобразявайки мотиви от митичния китайски зодиак, както и лика на най-влиятелната и най-дълго управляващата кралица на 20-ти век, кралица Елизабет II, златните австралийски лунари Година на мишката са признати в целия свят както от търговците на кюлчета, така и от колекционерите.

Покупката на злато носи нисък риск и поддържа инвестициите Ви

Цената на златото е нараснала през годините, което го прави подходящо за поддържане или увеличаване на инвестицията.

 • Стойност на продукта (1 бр.)
  6319,00 лв.
 • Цена при обратно изкупуване
  4349,00 лв.
 • Вашият риск сега
  1970,00 лв.

Факт: цената на златото в BGN е нараснала 123.53% през последните 10 години. Най-ниската цена е била 1774,89 BGN/oz, а най-високата 4471,41 BGN/oz. Текущата цена на световния пазар е 4198,86 BGN/oz.

История

Златната монета австралийски лунар - Година на мишката 2008

Китайският лунен календар днес се използва от мнозина в даоистката космология. Смята се, че в зависимост от зодиакалната година, в която е роден човек, съществува специална връзка между личността на човека и съответното животно от китайския зодиак. Предполага се, че животните в зодиака имат символичен характер, като всяко олицетворява специфичен набор от характеристики и особености, които се откриват във всяко човешко същество. В китайския зодиак има дванадесет животни и всяко от тях се празнува веднъж на дванадесет години. Годината на мишката е отбелязвана последно през 2020 г.

Родените в годината на мишката се считат за експерти в придобиването и опазването на богатства. Това умение произтича от естествено любопитния им ум, който жадува за знание и благодарение на бързата съобразителност те успешно се възползват от възможностите. Хората, родени в годината на мишката, са склонни да имат силна интуиция, да са перфекционисти и с отличен вкус. Те най-често са амбициозни и в стремежа да постигнат целите си, ще използват цялото си остроумие, очарование, убедителност и харизма. Това привлича към тях другите и особено противоположния пол. Въпреки че родените в годината на мишката обикновено имат широки социални контакти, в повечето случаи имат повече познати отколкото истински приятели. Но станете ли техен истински приятел, вече сте като част от семейството. Родените в годината на мишката са лоялни и посветени на близките си, което ги прави особено добри родители.

Може да заключим, че златната монета австралийски лунар Година на мишката е идеален подарък за хората, които обичате и уважавате, защото златният лунар като дар символизира вашата привързаност и така увековечавате рождената година на вашия близък и добродетелите му в чисто и скъпоценно златно изкуство.

Златните монети австралийски лунар - Година на мишката 2008 са рядкост

Монетният двор на Пърт пуска златните лунари Година на мишката за първи път през 1996 г. и впоследствие издава монетите отново през 2008 г. Следващият тираж на Година на мишката е едва през 2020 г., когато според китайския лунен календар мишката отново се впуска в търсене на нови възможности. През 1996 г. златната монета се предлага с тегло от 1 унция, 1/4 унция, 1/10 унция и 1/20 унция, а към емисията от 2008 г. са добавени четири нови грамажа: 10 кг, 1 кг, 10 унции и 2 унции. Лунар от 1 унция през 1996 г. е с тираж от 16 593 златни монети, докато през 2008 г. тиражът е разпродаден, достигайки максималния лимит от 30 000 златни монети. Тиражът на всички златни монети Година на мишката е общо 80 252. Това е изключително лимитиран тираж в сравнение с други известни инвестиционни монети. Например, златната монета Австралийско кенгуру от 1 унция достига кумулативния тираж на серията златни лунари Година на мишката на всеки 4 месеца. Това прави златните монети австралийски лунар Година на мишката подходящи за колекционери, защото наистина са редки като злато.

Златните монети Австралийски Лунар са основани на Китайския Лунен Зодиак

 

Вярва се, че китайския лунен календар е създаден преди почти пет хилядолетия от примитивните управляващи династии. От тогава календарът непрекъснато се усъвършенствал от астрономи на различни кралси китайски дворове, достигайки връхна точка във финален вариант, който е изчислен според движението на Земята около Слънцето, но съответстващ на лунен календар, правещ го официално лунно-слънчев такъв. Решението да се базира календарът на две небесни тела произтича от факта, че движението на Луната около Земята не е в синхрон с движението на Земята около Слънцето, създавайки времево несъответствие, следователно и проблем за земеделците, които, разбира се, имали нужда от точен календар, който ще им покаже най-доброто време за засаждане и прибиране на реколтата, в съответствие с движението на Слънцето. Първоначално, календарът бил базиран на циклите на Луната, тъй като било доста по-лесно за древните астрономи да правят необходимите изчисления. Но с течение на времето те забелязали несъответствието между лунния календар, който се състоял от дванайсет месеца, всеки месец от 29.5 дни, общо 354 дни в годината, и слънчевата година, която наброявала общо 365.24 дни, правейки по този начин лунната година с 11 дни по-кратка от годишната обиколка на Земята около Слънцето. За да се синхронизира по-добре лунният календар със Слънцето, допълнителен месец се прибавял на всеки две или три години, сходно на днешния слънчев календар, в който на всеки 4 години на 29 февруари се прибавя допълнителен ден, за да се изравни въртенето около Слънцето

 

За разлика от много други календари, кирайският лунен календар не брои годините в безкрайна последователност. Вместо това е съставен от дванайсетгодишен период, който се повтаря пет пъти, за да се достигне цикъл от 60 години. Всяка година от периода се състои от два компонента – небесен ствол и земен клон. Небесният ствол се състои от десет символа, които са били имената на десетте дни от седмицата използвани от древните китайци, докато земния клон включва 12 животни от китайския зодиакален цикъл. За създаването на една година всяко стъбло се обединява с всеки втори земен клон. По този начин, когато всички възможни комбинации между небесните стволове и земните клонове са изчерпани, това се развнява на 60, финалният цикъл е създаден и впоследствие започва отново. Този метод на циклично определняне на датата се смята за един от най-дългите непрекъснати последователности на измерване на времето в историята. В наши дни Китай използва григорианския каледар, слънчев календар, за всички обществени цели, но лунният все още е основният календар използван от множество общности в Китай и източна Азия за определяне на тържествени дати като юбилеи, сватби, Китайската Нова година и други празненства

Монетният двор на Пърт е световно признат монетен двор и рафинерия за благородни метали, намиращ се в град Пърт, Западна Австралия. Монетният двор на Пърт е създаден през 1896 г. от Кралския монетен двор на Великобритания в отговор на новооткритите златни залежи в Западна Австралия. Задачата на Монетния двор на Пърт била да преработва златна руда от мините и да изсича държавни златни монети от златните кюлчета. Между 1899 г. и 1931 г. Монетният двор на Пърт произвежда значително количество златни суверени (лири), които се разпространяват в Австралия и в цялата Британска империя, за да бъдат използвани като валута в обръщение. Британският контрол над Монетния двор на Пърт е предаден през 1971 г. на правителството на Западна Австралия, което поема собствеността върху него. Днес Монетният двор на Пърт е известен с изключителното качество на своите инвестиционни монети от световна класа, като сребърните монети Кукабура и Коала, както и Лунната серия. Монетният двор на Пърт е член на Лондонския пазар на златото (предшественик на Лондонската асоциация на участниците на пазара за благородни метали LBMA) от 1934 г. Изображението на лебеда, който е официалният печат на монетния двор, регистриран в LBMA, е признато в международен план и е вдъхновено от локацията на Монетния двор в Пърт, където протича реката Суон (лебед). 

Тегло на продукта (g)
31.10658
Инвестиционно злато тегло в грамове
31.10347
Проба
999.9
Инвестиционно злато тегло в тройунции
1
Диаметър (mm)
39.34
Дебелина (mm)
-
Номинал
100 долара
Производител
The Perth Mint, Австралия

Лицева страна

Лицето изобразява лика на кралица Елизабет II. Нейно Величество Кралицата е изобразена поради австралийското членство в Общността на нациите. Като член на Общността на нациите, Австралия има за свой управляващ конституционен монарх кралица Елизабет II. Над лика на кралицата е изписан текстът „ELIZABETH II“ и „AUSTRALIA“. Под него стои надпис с номиналната стойност от 100 австралийски долара, годината на тиража, теглото и чистотата на метала и инициалите IRB на дизайнера Ian Rank-Broadley.

Гръб

Гърбът изобразява мишка, застанала върху камъни.  Изписан под мишката е текстът „Година на мишката“, вляво е буквата „P“, която обозначава Монетния двор на Пърт, а над нея е китайският йероглиф за мишка.

Опаковка

Всяка монета е индивидуално опакована от Монетния двор на Пърт в твърда пластмасова капсула. За по-големи поръчки се предлага на бройки, кратни на 20, в оригинални, фабрични опаковки.

Начини на доставка

Когато поръчвате през онлайн магазина ни, можете да изберете между следните опции:

 • доставка до адрес с Econt
 • доставка до офис на Econt
 • доставка с обезопасен инкасо автомобил до адрес за град София
 • доставка с обезопасен инкасо автомобил до офис на СОТ 161
 • получаване от офис на Tavex

Доставката с Econt може да отнеме от 1 до 3 работни дни, а с инкасо автомобил – от 3 до 5 работни дни. Сроковете за доставка зависят от това кога сте направили поръчката и плащането по нея, при плащане по банков път.

Доставката с инкасо автомобил в пределите на град София се осъществява до адрес на клиента, който ще бъде допълнително уточнен.

Доставката с инкасо автомобил за населени места различни от град София се осъществява до офис на СОТ 161, точният адрес е предмет на допълнителна договорка.

Поръчки направени до 15:00 часа, се обработват и предават на куриер в същия работен ден, а тези направени след този час – на следващия работен ден.

При начин на плащане по банков път, поръчките се обработват след потвърждение на плащането Ви до 15:00 часа.

Можете да получите лично покупките си от офиса ни, който сте избрали при завършване на поръчката, след получаване на потвърждение на посочения от Вас имейл адрес.

Във всеки случай, за да получите продуктите е задължително да представите валиден документ за самоличност. Имайте предвид, че клиентът, платецът и получателят трябва да са едно и също лице.

Застраховка

Пратката има пълна застраховка и в изключително малко вероятния случай да бъде загубена или повредена, ние ще Ви изпратим отново артикулите, или ще Ви възстановим платената сума.

Опаковка

Продуктите са опаковани в защитна кутия и поставени в дискретна, небрандирана, омекотена опаковка.

Забавяне

В случай на забавяне, или ако поръчан продукт не е в наличност, ще се свържем с Вас по имейл или телефон с повече подробности за доставката.

Цена за доставка

Цените за доставка до адрес и доставка до офис на Econt са базирани на общата стойност на продуктите в количката. Подробна информация за цените можете да видите при завършване на поръчката, преди да я приключите окончателно.

Доставката с обезопасен (инкасо) автомобил в рамките на България струва 60 лв., а при поръчки над 9 700 лева е безплатна.

 

 

За повече информация : Общи условия за дистанционни продажби на артикули от електронния магазин на Тавекс.

Безопасна доставка

Всяка пратка е дискретно опакована и с пълна застраховна , за да можете да поръчвате онлайн без притеснения за безопасността.

Висока степен на наличност

Повечето продукти на Tavex са винаги налични и Tavex може да ги достави бързо с получаване на същия ден при най-добри пазарни цени. Tavex е официален партньор на най-големите монетни дворове в света, като Австралийския монетен двор в Пърт (Perth Mint), Австрийския монетен двор (Münze Österreich), China Great Wall Coins Investments Ltd., рафинериите PAMP Suisse и Valcambi – пазарни лидери в производството на златни кюлчета, както и на много други рафинерии и търговци на злато.

Ниски цени

Благодарение на над 25-годишния ни опит и големите обеми, с които работим, Tavex може да Ви предложи най-добрите цени на пазара. В същото време можете да увеличите възвръщаемостта на инвестициите си благодарение на малките маржове и спредове, с които Tavex оперира.

Продуктът не е наличен в момента.

Имате въпроси?
С удоволствие ще споделим с Вас най-често обсъжданите въпроси и отговори с нашите клиенти по целия свят.