1 унция златна австрийска филхармония

Австрия · Чистота: 24 карата · ⌀ 37 мм

Австрийската филхармония е най-продаваната златна инвестиционна монета в Европа. Пусната е в обращение през 1989 г. от Austrian Mint. През 2002 г. Филхармонията се превръща в първата и единствена инвестиционна златна монета със статут на законно платежно средство, чиято номинална стойност е деноминирана в евро.

Основна информация

 • 99.99% чисто злато (24 карата)
 • Номинална стойност: 100 евро
 • Изящно художествено изображение
 • Законно платежно средство
 • В непрекъснато производство от 1989 г. насам
 • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
 • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: орган, текст “REPUBLIK ÖSTERREICH”, тегло и чистота на златото, година на изсичане, номинална стойност.

Обратната страна на монетата изобразява: контрабас, четири виолончела, фагот, арфа, виенски рог, текст “WIENER PHILHARMONIKER”.

История

Австрийската златна филхармония е първата монета в Австрия, която е изработена от 99.99% чисто злато. Представена е през 1989 г. Общността на инвеститорите я приема изключително добре заради нейната висока чистота, майсторската изработка и факта, че е първата инвестиционна монета, украсена с музикални културни символи.

Знаменитата Виенска филхармония е създадена през 1842 г. Една от традициите, запазенa и до днес, е професионалните музиканти на ансамбъла да бъдат избирани само от Виенската държавна опера. Те трябва да са свирили в нея най-малко три годни преди дори да бъдат разгледани като потенциален член на Виенската филхармония. Това осигурява най-високото възможно ниво на професионализъм и гарантира впечатляващо музикално представяне при всяка концертна изява.

В наши дни Виенската филхармония е известна ежегодните си класически празнични концерти, които привличат почитатели от цял свят.

Производител

Основите на Austrian Mint са поставени през 1194 г., когато Ричард Лъвското сърце заплаща 12 тона сребро на херцог Леополд V, за да гарантира свободата си. Австрийският владетел използва благородния метал за изсичане на монети. През дългата си и богата история, монетният двор на Австрия произвежда много от известните монети – златни корони, гулдени, дукати, сребърни монети като талера Мария Тереза. Емитираните от него златни монети са широко използвани в търговията по време на австро-унгарската империя.

Днес монетният двор е познат най-вече заради производството на най-желаните инвестиционни монети в Европа – златните и сребърни монети Виенска филхармония.

1 унция златна австрийска филхармония Тегло на златото
Грамаж Номинал Диаметър в милиметри Проба Тегло в гр. гр. oz
1 унция 100 евро 37 24 карата 31.10659 31.10348 1

Снимките на всички монети в сайта ни са илюстративни. При поръчка на монета, чиято година не е упомената в заглавието, ще Ви изпратим такава от произволна година и в отлично състояние.

Обратна продажба на инвестиционния продукт

Всички монети от портфолиото на Tavex са инвестиционни продукти. Основото изискване, за да бъдат третирани като такива, е: максимално запазване на тяхната цялост и първичен производствен вид.

Стойността на инвестиционния продукт намалява, в случай че:

 • Златото е надраскано и/или изкривено;
 • Има отпечатъци върху монетата;
 • Оригиналната опаковка е била отваряна.

При наличието на някой от тези белези целостта на монетата се нарушава и тя спира да бъде инвестиционен продукт. Разбира се, продължава да бъде златна и ценна, не изгубва стойността, която се определя от съдържанието на благородния метал в нея.

Притежателят на наранена монета губи по-високата ликвидност и по-добрата цена, която би получил при обратна продажба на златото, защото то ще бъде закупено не само като злато, а като инвестиционен продукт. Разликата в изкупната цена зависи изцяло от пазарната ситуация, но тя със сигурност ще бъде по-висока.

С други думи, ако продадете перфектно запазена монета (от нашата листа) с тегло 1 oz и проба 999, ще получите повече, отколкото ако продате тази монета срязана на две, дори с драскотина или с пръстови отпечатъци.

Имайте предвид, че Tavex търгува изцяло с монети с абсолютно инвестиционен характер и премията в цената не е обвързана с тяхната нумизматична стойност.

Съхранение на целостта на инвестиционния продукт и опаковката

Монетите от чисто злато са изключително меки и могат много лесно да се повредят. Важно е да подходите внимателно към тяхното съхранение, за да не загубите инвестиционната им стойност.

 • Не изваждайте монетите от тяхната опаковка (пластмасова капсула, вакуумна опаковка);
 • Ако извадите монетата си от предпазната капсула, внимателно я хващайте само по нейния ръб. Желателно е да използвате чисти платнени ръкавици;
 • При изваждане на продукт от оригиналната му опаковка е необходимо да го поставите върху чиста и мека повърхност. Кадифена подложка е идеална за тази цел. Чиста кърпа или бял лист хартия са достатъчни за по-твърдите монети (проба 900 – 917), но не са препоръчителни за тези с проба 999;
 • Не докосвайте златото по повърхността му, тъй като пръстовите отпечатъци ще намалят неговата стойност. Те не могат да бъдат отстранени от огледалната повърхност. Имайте предвид, че дори и най-меката кърпа прави малки драскотини по монетата;
 • Не тествайте мекотата на златото със зъби.
 • Не допирайте монети без опаковка една до друга, защото може да се надраскат.

Специфични случаи за съхранение

 • Серии „Китайска Панда“ и „Американски Бизон“ – те се предлагат в силиконова опаковка. Задължително е монетата да остане в нея, да не се нарушава както целостта на опаковката, така и самия продукт;
 • Инвестиционни продукти на Австралийския монетен двор – предлагат се фабрично капсуловани и всеки един опит да се отвори капсулата или да се премести в друга, нарушава целостта на продукта.

Защитни опаковки при покупка и доставка

 • Ако купите инвестиционните си продукти лично от Tavex офис, ще ги получите в предпазни пластмасови капсули или в оригиналните им вакуумирани опаковки;
 • При доставка до адрес или офис на куриер, освен в съответниите предпазващи опаковки, продуктите са поставени и в инкасо плик със собствен сериен номер;
 • При всяка от опциите за доставка Tavex разполага с видеоматериал на подготовката на пратката.

1 унция златна австрийска филхармония

Австрия · Чистота: 24 карата · ⌀ 37 мм

2375 лв.Продайте: 2209 лв.
0 ПРОДУКТ