20 белгийски франка Леополд II - Tavex
Обратно

20 белгийски франка Леополд II

6.45 гр.
21.6 карата
Белгия


Белгийските 20 франка с Леополд II е най-търсената и популярна историческа златна монета на Белгия. Пусната е в обращение през 1867 г. Тя е част от първия стандарт за уеднаквяване на качеството на монетите в Европа.


Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

  • 90% чисто злато (21.60 карата)
  • Номинална стойност: 20 белгийски франка
  • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
  • Емитирана 1867 – 1882 г.
  • Законно платежно средство
  • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
  • С инвестиционна и колекционерска стойност
  • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: крал Леополд II, текст “LEOPOLD II ROI DES BELGES” (Леополд II, крал на белгийците), година на изсичане, инициали на главния гравьор.

Обратната страна на монетата изобразява: герб на Белгия, текст “L’UNION FAIT LA FORCE” (Съединението прави силата), номинална стойност.  

Гуртът съдържа: повдигнати звезди с по пет лъча, текст “DIEU PROTEGE LA BELGIQUE” (Бог да пази Белгия).

История

През 1865 г. Леополд II става крал на Белгия. Франковите монети с неговия лик са пуснати в обращение две години по-късно.

Крал Леополд II се стреми да установи Белгия като колониална сила. Няколкогодишните му опити да събере подкрепа от правителството на страната за своите начинания се оказват неуспешни. Въпреки това Леополд II не се отказва от амбициите си. Създава частно холдингово дружество и наема африканския изследовател Хенри Стенли. Задачата му е да установи белгийска колония в централна Африка. През 1879 г. Хенри Стенли оглавява експедиция на териториите на Конго, където започва бурна колонизаторска дейност. Създава мрежа от станции, сключва договори с вождовете на местните племена, съгласно които земите им се предават под суверенитета на Леополд II.

Когато африкансkите въпроси били обсъждани от европейските нации и Съединените щати по време на конференцията в Берлин през 1884 г., белгийският владетел успява убеди участниците, че неговите претенции към Конго са основателни.

През 1885 г. се създава Свободната държава Конго, управлявана от крал Леополд II. Страна е 76 пъти по-голяма от Белгия. Новооснованата колония се оказва огромен и почти непосилен разход за холдинговото дружество на Леополд II. Това се променя с изобретяването на автомобилните гуми и драстичното покачване на търсенето на каучук за производството им. Конго притежава колеми количеста от този природен ресурс и се превръща в огромен източник на доходи за холдинга. Твърди се, че в края на XIX в. Леополд II става най-богатият човек в Европа благодарение на търговията с каучук в Конго. 

Въпреки че печалбата от доходоносната търговия е за личното му дружество, Леополд II инвестира голяма част от парите в архитектурни и публични проекти в Белгия. Двата най-известни са триумфалната арка в Брюксел и централната железопътна гара в Антверпен, които му спечелват названието “Кралят строител”.


Защо да поръчате онлайн

Доставка до всяка точка на страната
Богата гама продукти, винаги в наличност
Дискретна и бърза доставка
Застраховка на пратката