20 белгийски франка Леополд II

Белгия · Чистота: 21.6 карата · ⌀ 21 мм

Белгийските 20 франка с Леополд II е най-търсената и популярна историческа златна монета на Белгия. Пусната е в обращение през 1867 г. Тя е част от първия стандарт за уеднаквяване на качеството на монетите в Европа.

Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

 • 90% чисто злато (21.60 карата)
 • Номинална стойност: 20 белгийски франка
 • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
 • Емитирана 1867 – 1882 г.
 • Законно платежно средство
 • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
 • С инвестиционна и колекционерска стойност
 • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: крал Леополд II, текст “LEOPOLD II ROI DES BELGES” (Леополд II, крал на белгийците), година на изсичане, инициали на главния гравьор.

Обратната страна на монетата изобразява: герб на Белгия, текст “L’UNION FAIT LA FORCE” (Съединението прави силата), номинална стойност.  

Гуртът съдържа: повдигнати звезди с по пет лъча, текст “DIEU PROTEGE LA BELGIQUE” (Бог да пази Белгия).

История

През 1865 г. Леополд II става крал на Белгия. Франковите монети с неговия лик са пуснати в обращение две години по-късно.

Крал Леополд II се стреми да установи Белгия като колониална сила. Няколкогодишните му опити да събере подкрепа от правителството на страната за своите начинания се оказват неуспешни. Въпреки това Леополд II не се отказва от амбициите си. Създава частно холдингово дружество и наема африканския изследовател Хенри Стенли. Задачата му е да установи белгийска колония в централна Африка. През 1879 г. Хенри Стенли оглавява експедиция на териториите на Конго, където започва бурна колонизаторска дейност. Създава мрежа от станции, сключва договори с вождовете на местните племена, съгласно които земите им се предават под суверенитета на Леополд II.

Когато африкансkите въпроси били обсъждани от европейските нации и Съединените щати по време на конференцията в Берлин през 1884 г., белгийският владетел успява убеди участниците, че неговите претенции към Конго са основателни.

През 1885 г. се създава Свободната държава Конго, управлявана от крал Леополд II. Страна е 76 пъти по-голяма от Белгия. Новооснованата колония се оказва огромен и почти непосилен разход за холдинговото дружество на Леополд II. Това се променя с изобретяването на автомобилните гуми и драстичното покачване на търсенето на каучук за производството им. Конго притежава колеми количеста от този природен ресурс и се превръща в огромен източник на доходи за холдинга. Твърди се, че в края на XIX в. Леополд II става най-богатият човек в Европа благодарение на търговията с каучук в Конго. 

Въпреки че печалбата от доходоносната търговия е за личното му дружество, Леополд II инвестира голяма част от парите в архитектурни и публични проекти в Белгия. Двата най-известни са триумфалната арка в Брюксел и централната железопътна гара в Антверпен, които му спечелват названието “Кралят строител”.

20 белгийски франка Леополд II Тегло на златото
Грамаж Номинал Диаметър в милиметри Проба Тегло в гр. гр.
6.45 гр. 20 франка 21 21.6 карата 6.4516 5.80644

Снимките на всички монети в сайта ни са илюстративни. При поръчка на монета, чиято година не е упомената в заглавието, ще Ви изпратим такава от произволна година и в отлично състояние.

Обратна продажба на инвестиционния продукт

Всички монети от портфолиото на Tavex са инвестиционни продукти. При историческите монети, критериите те да бъдат третирани като такива са по-ниски от тези при модерните инвестиционни монети поради две прични:

 • Били са в обращение и са се изпозлвали като парично средство;
 • Изсичани с по-ниска проба, което ги прави по-твърди и устойчиви на нараняване.

При историческите монети често се срещат леки отклонения в теглото и дребни драскотини. Ако отклонението е по-голямо от допустимото, има сериозни изтърквания или наранявания, то се счита, че целостта на монетата е нарушена и тя спира да бъде инвестиционен продукт. Разбира се, продължава да бъде златна и ценна, не изгубва стойността, която се определя от съдържанието на благородния метал в нея.

Притежателят на наранена монета губи по-високата ликвидност и по-добрата цена, която би получил при обратна продажба на златото, защото то ще бъде закупено не само като злато, а като инвестиционен продукт. Разликата в изкупната цена зависи изцяло от пазарната ситуация, но тя със сигурност ще бъде по-висока.

С други думи, ако продадете перфектно запазена монета от 20 франка, ще получите повече, отколкото ако продате тази монета, но срязана на две или със следа от дълбок удар по периферията.

Детайлните критерии за допустими наранявания при продуктите варират и са въпрос на оценка от специалист, която може да бъде извършена във всеки Tavex офис.

Имайте предвид, че Tavex търгува изцяло с монети с абсолютно инвестиционен характер и премията в цената не е обвързана с тяхната нумизматична стойност

Съхранение на целостта на инвестиционни продукт и опаковката

За разлика от модерните инвестиционни монети, историческите такива, не са изсечени от чисто злато, което улеснява тяхното съхранение.

 • Можете спокойно да докосвате монетите с ръце, но тябва да внимавате да не ги изтървете или надерете с твърд предмет;
 • Освен в предпазни пластмасови капсули, можете да съхранявате историческите монети в различни колекционерски класьори, кадифени кутии или слитъци;
 • Никога не тествайте мекотата на златото със зъби.
 • Не допирайте монети без опаковка една до друга, защото може да се надраскат. Това особено важи при опит за пренасяне.
 • Не поставяйте монетите така, че заради външни вибрации или движения те да се опират една в друга. Рискувате да ги нараните и дори да изгубите част от тяхното тегло при много продължително търкане.

Специфични случаи за съхранениe.

 • Австрийски дукат – това е историческата монета с най-висока чистота на златото в нея или 0.986 (23.6 карата). Тя е много по-мека от останалите исторически монети, които обикновено са с проби 0.900 – 0.917 (21.6 – 22 карата). Същевременно тя не е толкова лесна за надраскване и по повърхността ѝ не остават отпечатъци както при модерните инвестиционни монети с проба 0.999 (24 карата). Ако монетата е извадена от капсулата, може да се докосва спокойно, но да се внимава да не бъде огъната. Същото важи и за 4 Австрийски дуката.

Защитни опаковки при покупка и доставка

 • Ако купите инвестиционните си продукти лично от Tavex офис, ще ги получите в предпазни пластмасови капсули или в оригиналните им вакуумирани опаковки;
 • При доставка до адрес или офис на куриер, освен в съответниите предпазващи опаковки, продуктите са поставени и в инкасо плик със собствен сериен номер;
 • При всяка от опциите за доставка Tavex разполага с видеоматериал на подготовката на пратката.

20 белгийски франка Леополд II

Белгия · Чистота: 21.6 карата · ⌀ 21 мм

448 лв.Продайте: 412 лв.
0 ПРОДУКТ