20 франка Швейцария Вренели - Tavex
Обратно

20 франка Швейцария Вренели

6.45 гр.
21.6 карата
Швейцария


Златните 20 франка с Хелвеция е най-известната и продавана историческа монета в Швейцария. Изсечена е за пръв път през 1883 г.


Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

  • 90% чисто злато (21.60 карата)
  • Номинална стойност: 20 швейцарски франка
  • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
  • Емитирана 1883 – 1896г. и 1897 – 1949г.
  • Законно платежно средство
  • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
  • С инвестиционна и колекционерска стойност
  • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата емитирана от 1883 – 1896г. показва: Хелвеция (женска персонификация на Швейцария), текст “ CONFŒDERATIO HELVETICA”.

Обратната страна на монетата изобразява: герб на Швейцария, номинална стойност, година на изсичане, знак на монетния двор.

 

Лицевата страна на монетата емитирана 1897 – 1949г. показва: Хелвеция (женска персонификация на Швейцария), подпис на дизайнер “F.LANDRY”, текст “HELVETIA”.

Обратната страна на монетата изобразява: герб на Швейцария, номинална стойност, година на изсичане, знак на монетния двор.

История

През 1865 г. Италия, Франция, Белгия и Швейцария основават първия голям валутен съюз в Европа – Латински валутен съюз. Страните се споразумяват за единна проба и тегло на монетите, които да са равни на френския сребърен и златен франк. Съгласяват се и да разменят помежду си златни и сребърни монети в пълно равенство, независимо дали носят чужд дизайн, изображение или име.

Когато става част от съюза, Швейцария избира да не емитира свои златни франкове. Първата причина е, че тя получава голям поток златни монети от основните си търговски партньори Италия и Франция. Страната няма нужда да изсича свои собствени, понеже чуждите монети са със статут на законно платежно средство, даден от швейцарските власти. Втората причина е, че номиналната стойност на златните монети във валутния съюз е създадена приблизително да бъде равна на пазарната стойност на златото. Това прави изсичането и издаването на такива монети нерентабилно. Останалите членове на съюза толерират това решение почти две десетилетия, докато Франция не обвинява Швейцария в “паразитизъм” от гледна точка на монетосеченето.

През 1883 г. швейцарското правителство решава да започне да емитира своя версия на златния франк. Тиражът е сравнително малък през следващите двадесет години. Това се променя с избухването на Първата световна война, когато Франция и Италия изоставят златния стандарт в полза на фиатната парична система. В периода между Първата и Втората световна война, Швейцария емитира приблизително 51 милиона златни франка. Това са 83% от всички швейцарски златни 20 франка сечени от 1883 г. дотогава.


Защо да поръчате онлайн

Доставка до всяка точка на страната
Богата гама продукти, винаги в наличност
Дискретна и бърза доставка
Застраховка на пратката