20 франка Швейцария Вренели

Швейцария · Чистота: 21.6 карата · ⌀ 21 мм

Златните 20 франка с Хелвеция е най-известната и продавана историческа монета в Швейцария. Изсечена е за пръв път през 1883 г.

Снимките на всички продукти в сайта ни са илюстративни. При поръчка на тази монета ще получите такава от произволна година, зависеща от моментната наличност.

Основна информация

 • 90% чисто злато (21.60 карата)
 • Номинална стойност: 20 швейцарски франка
 • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
 • Емитирана 1883 – 1896г. и 1897 – 1949г.
 • Законно платежно средство
 • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
 • С инвестиционна и колекционерска стойност
 • Подходяща за подарък

Дизайн

Лицевата страна на монетата емитирана от 1883 – 1896г. показва: Хелвеция (женска персонификация на Швейцария), текст “ CONFŒDERATIO HELVETICA”.

Обратната страна на монетата изобразява: герб на Швейцария, номинална стойност, година на изсичане, знак на монетния двор.

 

Лицевата страна на монетата емитирана 1897 – 1949г. показва: Хелвеция (женска персонификация на Швейцария), подпис на дизайнер “F.LANDRY”, текст “HELVETIA”.

Обратната страна на монетата изобразява: герб на Швейцария, номинална стойност, година на изсичане, знак на монетния двор.

История

През 1865 г. Италия, Франция, Белгия и Швейцария основават първия голям валутен съюз в Европа – Латински валутен съюз. Страните се споразумяват за единна проба и тегло на монетите, които да са равни на френския сребърен и златен франк. Съгласяват се и да разменят помежду си златни и сребърни монети в пълно равенство, независимо дали носят чужд дизайн, изображение или име.

Когато става част от съюза, Швейцария избира да не емитира свои златни франкове. Първата причина е, че тя получава голям поток златни монети от основните си търговски партньори Италия и Франция. Страната няма нужда да изсича свои собствени, понеже чуждите монети са със статут на законно платежно средство, даден от швейцарските власти. Втората причина е, че номиналната стойност на златните монети във валутния съюз е създадена приблизително да бъде равна на пазарната стойност на златото. Това прави изсичането и издаването на такива монети нерентабилно. Останалите членове на съюза толерират това решение почти две десетилетия, докато Франция не обвинява Швейцария в “паразитизъм” от гледна точка на монетосеченето.

През 1883 г. швейцарското правителство решава да започне да емитира своя версия на златния франк. Тиражът е сравнително малък през следващите двадесет години. Това се променя с избухването на Първата световна война, когато Франция и Италия изоставят златния стандарт в полза на фиатната парична система. В периода между Първата и Втората световна война, Швейцария емитира приблизително 51 милиона златни франка. Това са 83% от всички швейцарски златни 20 франка сечени от 1883 г. дотогава.

20 франка Швейцария Вренели Тегло на златото
Грамаж Номинал Диаметър в милиметри Проба Тегло в гр. гр.
6.45 гр. 20 швейцарски франка 21 21.6 карата 6.4516 5.80644

Снимките на всички монети в сайта ни са илюстративни. При поръчка на монета, чиято година не е упомената в заглавието, ще Ви изпратим такава от произволна година и в отлично състояние.

Обратна продажба на инвестиционния продукт

Всички монети от портфолиото на Tavex са инвестиционни продукти. При историческите монети, критериите те да бъдат третирани като такива са по-ниски от тези при модерните инвестиционни монети поради две прични:

 • Били са в обращение и са се изпозлвали като парично средство;
 • Изсичани с по-ниска проба, което ги прави по-твърди и устойчиви на нараняване.

При историческите монети често се срещат леки отклонения в теглото и дребни драскотини. Ако отклонението е по-голямо от допустимото, има сериозни изтърквания или наранявания, то се счита, че целостта на монетата е нарушена и тя спира да бъде инвестиционен продукт. Разбира се, продължава да бъде златна и ценна, не изгубва стойността, която се определя от съдържанието на благородния метал в нея.

Притежателят на наранена монета губи по-високата ликвидност и по-добрата цена, която би получил при обратна продажба на златото, защото то ще бъде закупено не само като злато, а като инвестиционен продукт. Разликата в изкупната цена зависи изцяло от пазарната ситуация, но тя със сигурност ще бъде по-висока.

С други думи, ако продадете перфектно запазена монета от 20 франка, ще получите повече, отколкото ако продате тази монета, но срязана на две или със следа от дълбок удар по периферията.

Детайлните критерии за допустими наранявания при продуктите варират и са въпрос на оценка от специалист, която може да бъде извършена във всеки Tavex офис.

Имайте предвид, че Tavex търгува изцяло с монети с абсолютно инвестиционен характер и премията в цената не е обвързана с тяхната нумизматична стойност

Съхранение на целостта на инвестиционни продукт и опаковката

За разлика от модерните инвестиционни монети, историческите такива, не са изсечени от чисто злато, което улеснява тяхното съхранение.

 • Можете спокойно да докосвате монетите с ръце, но тябва да внимавате да не ги изтървете или надерете с твърд предмет;
 • Освен в предпазни пластмасови капсули, можете да съхранявате историческите монети в различни колекционерски класьори, кадифени кутии или слитъци;
 • Никога не тествайте мекотата на златото със зъби.
 • Не допирайте монети без опаковка една до друга, защото може да се надраскат. Това особено важи при опит за пренасяне.
 • Не поставяйте монетите така, че заради външни вибрации или движения те да се опират една в друга. Рискувате да ги нараните и дори да изгубите част от тяхното тегло при много продължително търкане.

Специфични случаи за съхранениe.

 • Австрийски дукат – това е историческата монета с най-висока чистота на златото в нея или 0.986 (23.6 карата). Тя е много по-мека от останалите исторически монети, които обикновено са с проби 0.900 – 0.917 (21.6 – 22 карата). Същевременно тя не е толкова лесна за надраскване и по повърхността ѝ не остават отпечатъци както при модерните инвестиционни монети с проба 0.999 (24 карата). Ако монетата е извадена от капсулата, може да се докосва спокойно, но да се внимава да не бъде огъната. Същото важи и за 4 Австрийски дуката.

Защитни опаковки при покупка и доставка

 • Ако купите инвестиционните си продукти лично от Tavex офис, ще ги получите в предпазни пластмасови капсули или в оригиналните им вакуумирани опаковки;
 • При доставка до адрес или офис на куриер, освен в съответниите предпазващи опаковки, продуктите са поставени и в инкасо плик със собствен сериен номер;
 • При всяка от опциите за доставка Tavex разполага с видеоматериал на подготовката на пратката.

20 франка Швейцария Вренели

Швейцария · Чистота: 21.6 карата · ⌀ 21 мм

449 лв.Продайте: 412 лв.
0 ПРОДУКТ