Добавете ценово известие

Създайте нов price bot

+ -

Създайте нов price bot

Обобщение на price bot

Можете да отмените price bot по всяко време и нямате финансови задължения, когато направи автоматична поръчка.

3 грама златна монета Китайска панда 2023

В наличност
Tavex има удоволствието да предложи златна монета Китайска панда 2023 от 3 грама, една от най-популярните златни ... още
Продаваме Купуваме Спред
440 лв.
340 лв. 22.73%
до офис на Еконт - 3,50 лв.
до адрес - 5,25 лв.
с инкасо автомобил - 60,00 лв.
Скрий
Безплатна доставка с Еконт при поръчки със злато над 1000 лв.
Виж още
Всички снимки се използват само за илюстративни цели и е възможно да не изобразяват напълно точно съответния продукт.

Въведение

Tavex има удоволствието да предложи златна монета Китайска панда 2023 от 3 грама, една от най-популярните златни монети от Китайската народна република. Въведена през 1982 г. като законно платежно средство от Китайската централна банка, Китайската панда е първата златна монета с променящ се дизайн на основния мотив, което се цени високо от колекционерите. С чистота на златото от 99,9%, монетата Китайска златна панда изобразява изящен портрет на нежна и спокойна мечка панда, китайски национален символ и едно от най-редките животни в света.

Изработена по уникална технология на гравиране, монетата Китайска златна панда проблясва в светлите и тъмните нюанси на златото и така представя с изключително естетическо качество бялата козина с черни петна на пандата. Тези художествени характеристики в съчетание с високото качество, са допринесли за превръщането на Китайската златна панда в една от четирите най-търсени инвестиционни златни монети в света. Като официален представител за Европа, Tavex може да предложи водещи пазарни котировки за всяко количество от тази елегантна монета на желаещите да придобият Китайски златни панди, като инвестиция.

Защо да купите?

 • Монетите Китайска златна панда имат значителен потенциал за растеж. Търсени от колекционери заради ограничения си годишен тираж и различен дизайн, Китайските панди осигуряват значителна премия на вторичния пазар.
 • Монетите Китайска златна панда са пари.  Те се считат за законно платежно средство от Китайската централна банка и са освободени от данък добавена стойност в континентален Китай.
 • Монетите Китайска златна панда са международно признати.  Като единствените в света златни монети - законно платежно средство с изображение на ендемичната за Китай панда, те гарантират признаване от инвеститорите в световен мащаб.
 • Златните панди са 99,9% чисто злато.  Толкова е по-вълнуващо да държиш Златна панда в ръцете си, в сравнение с монета от златна сплав. За разлика от златните сплави, чистото 24-каратово злато има пищен златен цвят и заради по-високата си плътност, то е с по-осезаема тежест. 
 • Китайските златни панди са еквивалент на спестявания. Златните панди са идеален избор за всеки дългосрочен инвеститор, който оценява сигурността и стабилността на притежаването на физически златни монети - законно платежно средство.
 • Златните панди са много подходящи за разнообразяване на портфейла.  Ниската корелация на златото с други финансови активи позволява за Златните панди да служат като хеджиращ инструмент срещу пазарния риск.

Покупката на злато носи нисък риск и поддържа инвестициите Ви

Цената на златото е нараснала през годините, което го прави подходящо за поддържане или увеличаване на инвестицията.

 • Стойност на продукта (1 бр.)
  440 лв.
 • Цена при обратно изкупуване
  340 лв.
 • Вашият риск сега
  100 лв.

Факт: цената на златото в BGN е нараснала 83.52% през последните 10 години. Най-ниската цена е била 1684 BGN/oz, а най-високата 3724 BGN/oz. Текущата цена на световния пазар е 3515 BGN/oz.

Цената и премията на Китайската златна панда

Сравнена с Американския орел, Австрийската филхармония, Канадския кленов лист, както и други добре познати златни инвестиционни монети, които са сечени от въвеждането си в неограничени тиражи, Китайската златна панда има годишен лимит на тиража, макар и подлежащ на промяна. Този факт, съчетан с променящия се мотив на пандата, е допринесъл за това по-старите години да имат значителна премия на вторичния пазар. През 2014 година, в отговор на повишеното търсене, Китайската централна банка повишава годишния тираж на най-популярния едноунциев вариант до един милион монети на година, правейки го най-високият някога. Докато по-голямото предлагане, до известна степен, смекчава премията на Пандите от 2014 година на вторичния пазар, това може да се окаже перфектна възможност за дългосрочни инвеститори, като се има предвид потенциала за увеличение, който носят тези монети.

 

Бъдещото повишаване на стойността и на премията на Китайската златна панда е подкрепено от няколко убедителни факти. Първият и най-очевиден е те са единствените златни монети в Китай със статут на законно платежно средство. Трябва да се вземе предвид и фактът, че има 1.35 миларда китайци, а максималният тираж на едноунциевата Панда е 1 милион на година, докато САЩ има население от 320 милиона и в момента сече средно по 850,000 едноунциеви Американски орела на година. На второ място, законодателството, което е позволило свободното пазарно ценнобразуване на златото и е позволило на гражданите да инвестират и търгуват метала е в сила от малко повече от десетилетие, давайки допълнително пространство на популярността на златото в Китай на нарастне. Третата причина засяга разпространението на златните Панди в границите на Китай, който до неотдавна се намира под пряк държавен контрол, означавайки че само институции под контрола на държавата могат да продават тези монети, от което следва един крайно неефективен и неликвиден пазар. Това вече е променено и дилърите на инвестиционно злато и търговците са в състояние да улеснят търговията на тези монети. На четвъртно място, китайското правителство прави съгласувани опити да насърчи придобиването на злато, нещо което няма да видите в западните страни. На последно място, Китай в момента е най-големият потребител на злато в света, с търсене, което само ще се увеличава през следващите години, което допълнително ще насърчи ликвидността и прозрачността на китайския пазар на злато, а това само ще благодетелства Китайските златни панди.


Китайските златни панди отбелязват началото на либерализациията на пазара на благородни метали в страната

 

Противно на повечето големи западни икономики, Китай никога не е използвал злато, а сребро като основна опора на паричната си система. Паричната система осланяща се на сребро служила на страната в продължение на няколко столетия, но началото на Голямата депресия и възхода на комунизма през 30-те години на XX век карат властите да я изоставят в полза на хартиения стандарт. В подкрепа на новата фиатна система се въвежда законодателство, което постановява, че среброто в обръщение трябва да бъде предадено на властите в замяна на новата валута. Въпреки новите сурови правила, търговията със сребро и собствеността на бижута и антики, изработени от злато, все още се допуска, макар и само за кратък период от време. В края на 30-те години нa XX век, с избухването на Китайско-японската война, властите са принудени да обявят забрана над собствеността на ценни метали под всякаква форма.

 

Тази забрана остава в продължение на пет дълги години преди китайското правителство да направи икономически и философски обрат по отношение на вътрешния си пазар на благородни метали с представянето на златните и сребърните монети Панда през 1982 и 1983 година, респективно. От тогава до сега, китайските власти бавно разхлабват ограниченията поставени преди десетилетия. Освен, че е символ на либерализацията на пазара на благородни метали, както и да на самата икономика на страната, Китайската златна панда отбелязва и началото на дългосрочен план да се постави златото, за пръв път в съвременната история на станата, в основата на паричната система на Китай.Китайската златна панда

 

Решението да бъде използвана пандата като основен мотив изиграва важна роля в популяризирането на монетата. Пандата е животно характерно за централните части на Китай и се характеризира с черни петна около очите и ушите му. Въпреки своята очарователна и миролюбива природа и статута си на национален символ, пандите са изключително рядък животински вид. Поради обезлесяването и разрастването на селското стопанство големи части от естествените местообитания на пандите са унищожени и по този начин популацията на живеещите в дивата природа мечки намалява, според някой оценки, до едва 2000 индивида. През последното десетилетие, значителни усилия са направени от китайското правителство да се спре спада на популацията на пандите. Въпреки че още са застрашен вид, изследвания показват, че поопулацията на диви панди е започнала да се възстановява и се смята, че усилията за опазване имат ефект.

Златната Китайска панда е въведена за първи път през 1982 г., а сребърната през 1983 г., като оттогава и двете монети са в непрекъснато производство, с изключение на 1986 г., когато не са издадени сребърни Китайски панди. Монетите Китайска панда се произвеждат на три различни места:  

 • Монетния двор на Шанхай през 1982 - 2004 г.  
 • Монетния двор на Шенян през 1985-1999 г. и 2003-2004 г.  
 • Монетния двор на Шънджън Гуобао през 1999-2002 г. и след 2005 г.  

Монетният двор на Шънджън Гуабао е дъщерно дружество на Китайската народна банка (китайската централна банка). 

Тегло на продукта (g)
3.003
Злато тегло в грамове
3
Проба
999
Злато тегло в тройунции
0.09645
Диаметър (mm)
18
Дебелина (mm)
-
Номинал
50 юана
Производител
Китай

Лицева страна

Лицето изобразява Небесния храм, обект от световното наследство на ЮНЕСКО, който се състои от комплекс от религиозни сгради, разположени в централен Пекин. Над Небесния храм стои текстът „Китайска народна република“ на китайски език, а в долната част е изписана годината на тиража.

Гръб

На гърба на монетата са изобразени две млади панди в естествената им среда, сред бамбукови дървета. Номиналната стойност на монетата, теглото „3 g“ и златното съдържание с надпис „Au .999“ са изписани в горната част на монетата.

Опаковка

Всяка монета е опакована в оригиналната мека пластмасова опаковка на монетния двор.

Начини на доставка

Когато поръчвате през онлайн магазина ни, можете да изберете между следните опции:

 • доставка до адрес с Econt
 • доставка до офис на Econt
 • доставка с обезопасен инкасо автомобил до адрес за град София
 • доставка с обезопасен инкасо автомобил до офис на СОТ 161
 • получаване от офис на Tavex

Доставката с Econt може да отнеме от 1 до 3 работни дни, а с инкасо автомобил – от 3 до 5 работни дни. Сроковете за доставка зависят от това кога сте направили поръчката и плащането по нея, при плащане по банков път.

Доставката с инкасо автомобил в пределите на град София се осъществява до адрес на клиента, който ще бъде допълнително уточнен.

Доставката с инкасо автомобил за населени места различни от град София се осъществява до офис на СОТ 161, точният адрес е предмет на допълнителна договорка.

Поръчки направени до 15:00 часа, се обработват и предават на куриер в същия работен ден, а тези направени след този час – на следващия работен ден.

При начин на плащане по банков път, поръчките се обработват след потвърждение на плащането Ви до 15:00 часа.

Можете да получите лично покупките си от офиса ни, който сте избрали при завършване на поръчката, след получаване на потвърждение на посочения от Вас имейл адрес.

Във всеки случай, за да получите продуктите е задължително да представите валиден документ за самоличност. Имайте предвид, че клиентът, платецът и получателят трябва да са едно и също лице.

Застраховка

Пратката има пълна застраховка и в изключително малко вероятния случай да бъде загубена или повредена, ние ще Ви изпратим отново артикулите, или ще Ви възстановим платената сума.

Опаковка

Продуктите са опаковани в защитна кутия и поставени в дискретна, небрандирана, омекотена опаковка.

Забавяне

В случай на забавяне, или ако поръчан продукт не е в наличност, ще се свържем с Вас по имейл или телефон с повече подробности за доставката.

Цена за доставка

Цените за доставка до адрес и доставка до офис на Econt са базирани на общата стойност на продуктите в количката. Подробна информация за цените можете да видите при завършване на поръчката, преди да я приключите окончателно.

Доставката с обезопасен (инкасо) автомобил в рамките на България струва 60 лв., а при поръчки над 9 700 лева е безплатна*.

 

 

За повече информация : Общи условия за дистанционни продажби на артикули от електронния магазин на Тавекс.

Безопасна доставка

Всяка пратка е дискретно опакована и с пълна застраховна , за да можете да поръчвате онлайн без притеснения за безопасността.

Висока степен на наличност

Повечето продукти на Tavex са винаги налични и Tavex може да ги достави бързо с получаване на същия ден при най-добри пазарни цени. Tavex е официален партньор на най-големите монетни дворове в света, като Австралийския монетен двор в Пърт (Perth Mint), Австрийския монетен двор (Münze Österreich), China Great Wall Coins Investments Ltd., рафинериите PAMP Suisse и Valcambi – пазарни лидери в производството на златни кюлчета, както и на много други рафинерии и търговци на злато.

Ниски цени

Благодарение на над 25-годишния ни опит и големите обеми, с които работим, Tavex може да Ви предложи най-добрите цени на пазара. В същото време можете да увеличите възвръщаемостта на инвестициите си благодарение на малките маржове и спредове, с които Tavex оперира.

Продуктът е наличен за онлайн поръчка.

Имате въпроси?
С удоволствие ще споделим с Вас най-често обсъжданите въпроси и отговори с нашите клиенти по целия свят.