Добавете ценово известие

Създайте нов price bot

+ -

Създайте нов price bot

Обобщение на price bot

Можете да отмените price bot по всяко време и нямате финансови задължения, когато направи автоматична поръчка.

1/4 унция златна монета Китайска Панда

Изчерпан
Кратко описание Tavex с удоволствие Ви предлага Китайската златна панда, най-известната инвестиционна монета от Народна република Китай. ... още
Продаваме Купуваме
-
860 лв.

Въведение

Кратко описание


Tavex с удоволствие Ви предлага Китайската златна панда, най-известната инвестиционна монета от Народна република Китай. Представена през 1983 година като законно платежно средство от Китайската централна банка, това е първата златна монета, която променя дизайна на основния си мотив, качество високо ценено от колекционерите. Съдържаща злато с чистота 99.9%, Китайската панда показва изящен портрет на дружелюбна и спокойна панда, която е китайски национален символ и едно от най-редките животни в света. Изработена с уникален метод на гравиране, Китайската панда пречупва светлите и тъмните нюанси на златото, изключителна естетическа репрезентация на черните петна и бялата козина на тези мечки. Тези художествени характеристики, съчетани с високото ѝ качество, са допринесли за превръщането на Китайската златна панда в една от четирите най-търсени инвестиционни монети в света. За тези, които желаят да придобият Китайската панда за инвестиция, Tavex, като официален представител за Европа, има възможност да Ви предложи водещи цени.

Защо да купя

Основна информация

 • 99.99% чисто злато (24 карата)
 • Номинална стойност: 100 китайски юана
 • Ежегодна промяна на дизайна на основния мотив
 • Уникална емитетна техника на художественото изображение
 • Индивидуална защитна пластмасова капсула
 • Законно платежно средство
 • В непрекъснато производство от 1982 г. насам
 • Гарантирано приемане от търговци на благородни  метали, банки и инвеститори
 • С инвестиционна и колекционерска стойност
 • Подходящи за подарък

Покупката на злато носи нисък риск и поддържа инвестициите Ви

Цената на златото е нараснала през годините, което го прави подходящо за поддържане или увеличаване на инвестицията.

 • Стойност на продукта (1 бр.)
  1103 лв.
 • Цена при обратно изкупуване
  860 лв.
 • Вашият риск сега
  243 лв.

Факт: цената на златото в BGN е нараснала 84.56% през последните 10 години. Най-ниската цена е била 1684 BGN/oz, а най-високата 3724 BGN/oz. Текущата цена на световния пазар е 3535 BGN/oz.

Цената и премията на Китайската златна панда

Сравнена с Американския орел, Австрийската филхармония, Канадския кленов лист, както и други добре познати златни инвестиционни монети, които са сечени от въвеждането си в неограничени тиражи, Китайската златна панда има годишен лимит на тиража, макар и подлежащ на промяна. Този факт, съчетан с променящия се мотив на пандата, е допринесъл за това по-старите години да имат значителна премия на вторичния пазар. През 2014 година, в отговор на повишеното търсене, Китайската централна банка повишава годишния тираж на най-популярния едноунциев вариант до един милион монети на година, правейки го най-високият някога. Докато по-голямото предлагане, до известна степен, смекчава премията на Пандите от 2014 година на вторичния пазар, това може да се окаже перфектна възможност за дългосрочни инвеститори, като се има предвид потенциала за увеличение, който носят тези монети.

 

Бъдещото повишаване на стойността и на премията на Китайската златна панда е подкрепено от няколко убедителни факти. Първият и най-очевиден е те са единствените златни монети в Китай със статут на законно платежно средство. Трябва да се вземе предвид и фактът, че има 1.35 миларда китайци, а максималният тираж на едноунциевата Панда е 1 милион на година, докато САЩ има население от 320 милиона и в момента сече средно по 850,000 едноунциеви Американски орела на година. На второ място, законодателството, което е позволило свободното пазарно ценнобразуване на златото и е позволило на гражданите да инвестират и търгуват метала е в сила от малко повече от десетилетие, давайки допълнително пространство на популярността на златото в Китай на нарастне. Третата причина засяга разпространението на златните Панди в границите на Китай, който до неотдавна се намира под пряк държавен контрол, означавайки че само институции под контрола на държавата могат да продават тези монети, от което следва един крайно неефективен и неликвиден пазар. Това вече е променено и дилърите на инвестиционно злато и търговците са в състояние да улеснят търговията на тези монети. На четвъртно място, китайското правителство прави съгласувани опити да насърчи придобиването на злато, нещо което няма да видите в западните страни. На последно място, Китай в момента е най-големият потребител на злато в света, с търсене, което само ще се увеличава през следващите години, което допълнително ще насърчи ликвидността и прозрачността на китайския пазар на злато, а това само ще благодетелства Китайските златни панди.


Китайските златни панди отбелязват началото на либерализациията на пазара на благородни метали в страната

 

Противно на повечето големи западни икономики, Китай никога не е използвал злато, а сребро като основна опора на паричната си система. Паричната система осланяща се на сребро служила на страната в продължение на няколко столетия, но началото на Голямата депресия и възхода на комунизма през 30-те години на XX век карат властите да я изоставят в полза на хартиения стандарт. В подкрепа на новата фиатна система се въвежда законодателство, което постановява, че среброто в обръщение трябва да бъде предадено на властите в замяна на новата валута. Въпреки новите сурови правила, търговията със сребро и собствеността на бижута и антики, изработени от злато, все още се допуска, макар и само за кратък период от време. В края на 30-те години нa XX век, с избухването на Китайско-японската война, властите са принудени да обявят забрана над собствеността на ценни метали под всякаква форма.

 

Тази забрана остава в продължение на пет дълги години преди китайското правителство да направи икономически и философски обрат по отношение на вътрешния си пазар на благородни метали с представянето на златните и сребърните монети Панда през 1982 и 1983 година, респективно. От тогава до сега, китайските власти бавно разхлабват ограниченията поставени преди десетилетия. Освен, че е символ на либерализацията на пазара на благородни метали, както и да на самата икономика на страната, Китайската златна панда отбелязва и началото на дългосрочен план да се постави златото, за пръв път в съвременната история на станата, в основата на паричната система на Китай.Китайската златна панда

 

Решението да бъде използвана пандата като основен мотив изиграва важна роля в популяризирането на монетата. Пандата е животно характерно за централните части на Китай и се характеризира с черни петна около очите и ушите му. Въпреки своята очарователна и миролюбива природа и статута си на национален символ, пандите са изключително рядък животински вид. Поради обезлесяването и разрастването на селското стопанство големи части от естествените местообитания на пандите са унищожени и по този начин популацията на живеещите в дивата природа мечки намалява, според някой оценки, до едва 2000 индивида. През последното десетилетие, значителни усилия са направени от китайското правителство да се спре спада на популацията на пандите. Въпреки че още са застрашен вид, изследвания показват, че поопулацията на диви панди е започнала да се възстановява и се смята, че усилията за опазване имат ефект.

аа

Тегло на продукта (g)
7.7758
Злато тегло в грамове
7.77
Проба
999
Злато тегло в тройунции
0.25
Диаметър (mm)
21.95
Дебелина (mm)
-
Номинал
100 юана
Производител
Китай

Лицева страна

Дизайн

Лицевата страна на монетата показва: Небесния храм в Пекин, текст “Китайска народна република”, година на отсичане.

Обратна страна

Обратната страна на монетата изобразява: панда, номинална стойност, тегло и чистота на златото.

Производител

Китайската златна панда се емитира от Китайската народна република. Инвестиционните продукти се произвеждат от различни монетни дворове: в Shanghai Mint (1982 – 2004 г.), в Shenyang Mint (1985 – 1999 г., 2003 – 2004 г.) и в Shenzhen Guobao Mint (1999 – 2002 г., от 2005 г. до сега).

Опаковка

Всяка монета е опакована във фабрична твърда пластмасова капсула и не бива да се изважда от нея.

Начини на доставка

Когато поръчвате през онлайн магазина ни, можете да изберете между следните опции:

 • доставка до адрес с Econt
 • доставка до офис на Econt
 • доставка с обезопасен инкасо автомобил до адрес за град София
 • доставка с обезопасен инкасо автомобил до офис на СОТ 161
 • получаване от офис на Tavex

Доставката с Econt може да отнеме от 1 до 3 работни дни, а с инкасо автомобил – от 3 до 5 работни дни. Сроковете за доставка зависят от това кога сте направили поръчката и плащането по нея, при плащане по банков път.

Доставката с инкасо автомобил в пределите на град София се осъществява до адрес на клиента, който ще бъде допълнително уточнен.

Доставката с инкасо автомобил за населени места различни от град София се осъществява до офис на СОТ 161, точният адрес е предмет на допълнителна договорка.

Поръчки направени до 15:00 часа, се обработват и предават на куриер в същия работен ден, а тези направени след този час – на следващия работен ден.

При начин на плащане по банков път, поръчките се обработват след потвърждение на плащането Ви до 15:00 часа.

Можете да получите лично покупките си от офиса ни, който сте избрали при завършване на поръчката, след получаване на потвърждение на посочения от Вас имейл адрес.

Във всеки случай, за да получите продуктите е задължително да представите валиден документ за самоличност. Имайте предвид, че клиентът, платецът и получателят трябва да са едно и също лице.

Застраховка

Пратката има пълна застраховка и в изключително малко вероятния случай да бъде загубена или повредена, ние ще Ви изпратим отново артикулите, или ще Ви възстановим платената сума.

Опаковка

Продуктите са опаковани в защитна кутия и поставени в дискретна, небрандирана, омекотена опаковка.

Забавяне

В случай на забавяне, или ако поръчан продукт не е в наличност, ще се свържем с Вас по имейл или телефон с повече подробности за доставката.

Цена за доставка

Цените за доставка до адрес и доставка до офис на Econt са базирани на общата стойност на продуктите в количката. Подробна информация за цените можете да видите при завършване на поръчката, преди да я приключите окончателно.

Доставката с обезопасен (инкасо) автомобил в рамките на България струва 60 лв., а при поръчки над 9 700 лева е безплатна*.

 

 

За повече информация : Общи условия за дистанционни продажби на артикули от електронния магазин на Тавекс.

Безопасна доставка

Всяка пратка е дискретно опакована и с пълна застраховна , за да можете да поръчвате онлайн без притеснения за безопасността.

Висока степен на наличност

Повечето продукти на Tavex са винаги налични и Tavex може да ги достави бързо с получаване на същия ден при най-добри пазарни цени. Tavex е официален партньор на най-големите монетни дворове в света, като Австралийския монетен двор в Пърт (Perth Mint), Австрийския монетен двор (Münze Österreich), China Great Wall Coins Investments Ltd., рафинериите PAMP Suisse и Valcambi – пазарни лидери в производството на златни кюлчета, както и на много други рафинерии и търговци на злато.

Ниски цени

Благодарение на над 25-годишния ни опит и големите обеми, с които работим, Tavex може да Ви предложи най-добрите цени на пазара. В същото време можете да увеличите възвръщаемостта на инвестициите си благодарение на малките маржове и спредове, с които Tavex оперира.

Продуктът не е наличен в момента.

Имате въпроси?
С удоволствие ще споделим с Вас най-често обсъжданите въпроси и отговори с нашите клиенти по целия свят.