Добавете ценово известие
Създайте нов price bot
+ -
Създайте нов price bot
Обобщение на price bot

Можете да отмените price bot по всяко време и нямате финансови задължения, когато направи автоматична поръчка.

До изчерпване

Златна монета 100 турски куруша

В наличност
Златната монета е свидетел на бурните исторически събития в началото на XX в., довели до разпадането на ... виж още
Продаваме Купуваме Спред
1014,00 лв.
922,00 лв. 9.07%
до офис на Еконт - БЕЗПЛАТНО
до адрес - БЕЗПЛАТНО
с инкасо автомобил - 60,00 лв.
Скрий
С възможност за безплатна доставка!
Виж още
Снимките са за илюстративни цели. Различните продукти могат да имат и индивидуални допустими отклонения от перфектния им вид.

Въведение

Златната монета е свидетел на бурните исторически събития в началото на XX в., довели до разпадането на Османската империя. Отличава се с красив калиграфски дизайн. Другият вариант на монетата почита основателя на модерна Турция и известния като “бащата на турците” Мустафа Кемал Ататюрк. И двете монети са изработени е от 22 карата чисто злато. На новата монета от 100 куруша е отблязана годината “1923”, през която страната е провъзгласена за република.

Защо да купите?

 • 91.7% чисто злато (22 карата)
 • Номинална стойност: 100 куруша
 • Златно-медна сплав, повишаваща устойчивостта на монетата към драскотини
 • Законно платежно средство в страната-емитент
 • Гарантирано приемане от търговци на благородни метали, банки и инвеститори
 • С инвестиционна и колекционерска стойност
 • Законно платежно средство в страната-емитент
 • Подходяща за подарък

Покупката на злато носи нисък риск и поддържа инвестициите Ви

Цената на златото е нараснала през годините, което го прави подходящо за поддържане или увеличаване на инвестицията.

 • Стойност на продукта (1 бр.)
  1014,00 лв.
 • Цена при обратно изкупуване
  922,00 лв.
 • Вашият риск сега
  92,00 лв.

Факт: цената на златото в BGN е нараснала 130.98% през последните 10 години. Най-ниската цена е била 1774,89 BGN/oz, а най-високата 4471,41 BGN/oz. Текущата цена на световния пазар е 4399,31 BGN/oz.

История

Курушът (наричана и пиастър) е парична единица в Османската империя, изиграла водеща роля в нейната икономическа история. Въвежда се в началото на XVIII в. и монетите са били изсичани от сребро. Курушът става основна парична единица, замесвайки акчето. Валутата набира популярност до средата на XVIII в. – период на относителна икономическа стабилност в Османската империя. Основен фактор за повишаващото се емитиране на монетите са новоткритите сребърни мини във владенията на империята. През 40-те години биват изсичани 1.5 – 2 милиона куруша годишно.

През XIX в. Османската империя се изправя пред сериозни икономически, финансови и териториални предизвикателства. Характерен за този период е биметализмът – парична система, основана на използването на злато и сребро. През 1844 г., след финансова реформа на султан Абдул Меджид I, започват да се произвеждат монети и по Златния европейски стандарт. Въвежда се нова парична единица – лира. Курушът става нейно подразделение: 1 златна лира е равна на 100 куруша.

Монетите 100 златни куруша с образа на Мустафа Кемал Ататюрк почитат човека, основал модерна Турция. Радикалните реформи, направени по време на неговия 15-годишен президентски мандат, превръщат остатъците от Османската империя в светска национална държава.

По време на Първата световна война Кемал Мустафа си спечелва репутацията на изключително способен офицер. След поражението на Османската империя той оглавява Турското национално движение в последвалата Война за независимост.

На 29 октомври 1923 г. Турция е провъзгласена за република, a Кемал Мустафа става първият турски президент. По време на своето управление той провежда уникални за ислямския свят промени в политически, социален, съдебен, културен и образователен аспект: отменя религиозните съдилища и ги заменя с такива по европейски модел, премахва султаната и халифата, заменя арабската писменост с латиница, въвежда равноправие между половете, налага използването на григорианския календар, въвежда Закон за промишлеността и много други реформи, оформили облика на днешна Турция.

Ататюрк управлява до смъртта си през 1938 г. В Турция Мустафа Кемал е вездесъщ, паметта му и до днес е считана за неприкосновена. Отражението му върху историята на страната е дотолкова значимо, че и до днес критиката срещу него се възприема по-скоро като светотатство.

Тегло на продукта (g)
7.21
Инвестиционно злато тегло в грамове
6.616
Проба
917
Инвестиционно злато тегло в тройунции
0.2127
Диаметър (mm)
17.8
Дебелина (mm)
-
Номинал
100 куруша
Производител

Лицева страна

Лицевата страна на монетата показва: тура (управленски калиграфски печат на султан Абдул Хамид II), клони, звезди.

Лицевата страна на монетата показва: Мустафа Кемал Ататюрк, текст “HAKİMİYET MİLLETİNDİR” (Управление на народа), текст “ANKARA”.

Гръб

Обратната страна на монетата Абдул Хамид II изобразява: текст, номинална стойност, година на изсичане, венец, звезда.

Обратната страна на монетата с лика на Ататюрк изобразява: текст “TÜRKİYE CUMHURİYETİ” (Република Турция), година “1923”, число (добавянето му към 1923 показва годината на изсичане на монетата).

Начини на доставка

Когато поръчвате през онлайн магазина ни, можете да изберете между следните опции:

 • доставка до адрес с Econt
 • доставка до офис на Econt
 • доставка с обезопасен инкасо автомобил до адрес за град София
 • доставка с обезопасен инкасо автомобил до офис на СОТ 161
 • получаване от офис на Tavex

Доставката с Econt може да отнеме от 1 до 3 работни дни, а с инкасо автомобил – от 3 до 5 работни дни. Сроковете за доставка зависят от това кога сте направили поръчката и плащането по нея, при плащане по банков път.

Доставката с инкасо автомобил в пределите на град София се осъществява до адрес на клиента, който ще бъде допълнително уточнен.

Доставката с инкасо автомобил за населени места различни от град София се осъществява до офис на СОТ 161, точният адрес е предмет на допълнителна договорка.

Поръчки направени до 15:00 часа, се обработват и предават на куриер в същия работен ден, а тези направени след този час – на следващия работен ден.

При начин на плащане по банков път, поръчките се обработват след потвърждение на плащането Ви до 15:00 часа.

Можете да получите лично покупките си от офиса ни, който сте избрали при завършване на поръчката, след получаване на потвърждение на посочения от Вас имейл адрес.

Във всеки случай, за да получите продуктите е задължително да представите валиден документ за самоличност. Имайте предвид, че клиентът, платецът и получателят трябва да са едно и също лице.

Застраховка

Пратката има пълна застраховка и в изключително малко вероятния случай да бъде загубена или повредена, ние ще Ви изпратим отново артикулите, или ще Ви възстановим платената сума.

Опаковка

Продуктите са опаковани в защитна кутия и поставени в дискретна, небрандирана, омекотена опаковка.

Забавяне

В случай на забавяне, или ако поръчан продукт не е в наличност, ще се свържем с Вас по имейл или телефон с повече подробности за доставката.

Цена за доставка

Цените за доставка до адрес и доставка до офис на Econt са базирани на общата стойност на продуктите в количката. Подробна информация за цените можете да видите при завършване на поръчката, преди да я приключите окончателно.

Доставката с обезопасен (инкасо) автомобил в рамките на България струва 60 лв., а при поръчки над 9 700 лева е безплатна.

 

 

За повече информация : Общи условия за дистанционни продажби на артикули от електронния магазин на Тавекс.

Безопасна доставка

Всяка пратка е дискретно опакована и с пълна застраховна , за да можете да поръчвате онлайн без притеснения за безопасността.

Висока степен на наличност

Повечето продукти на Tavex са винаги налични и Tavex може да ги достави бързо с получаване на същия ден при най-добри пазарни цени. Tavex е официален партньор на най-големите монетни дворове в света, като Австралийския монетен двор в Пърт (Perth Mint), Австрийския монетен двор (Münze Österreich), China Great Wall Coins Investments Ltd., рафинериите PAMP Suisse и Valcambi – пазарни лидери в производството на златни кюлчета, както и на много други рафинерии и търговци на злато.

Ниски цени

Благодарение на над 25-годишния ни опит и големите обеми, с които работим, Tavex може да Ви предложи най-добрите цени на пазара. В същото време можете да увеличите възвръщаемостта на инвестициите си благодарение на малките маржове и спредове, с които Tavex оперира.

Продуктът е наличен за онлайн поръчка.

Имате въпроси?
С удоволствие ще споделим с Вас най-често обсъжданите въпроси и отговори с нашите клиенти по целия свят.